Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.06.2014.
20:00
B. Božin - Vesti A

Put ukradenog VW: Od Nemačke do Poljske

Sve češće krađe automobila na nemačkim ulicama navele su Štern TV i magazin "Auto-Bild" na zanimljiv eksperiment. Žrtvovan je jedan "folksvagen kedi", u koji je postavljeno 12 GPS sistema i tako opremljen postavljen da bude mamac lopovima.

Na meti lopova stariji modeli, koji nemaju ugrađene sisteme za praćenje
 

U kontrolnu tablu, vrata, farove, sedišta i na još nekoliko mesta instalirani su spolja nevidljivi odašiljači, a ostatak su bili pasivni RFID čipovi, koji daju izveštaj o poziciji. Tako je lokacija vozila, ali i svih njegovih 12 komponenti mogla da se prati širom sveta i posle obavljene krađe.


Izabran je auto proizveden 2004. godine, sa TDI dizel motorom, plave boje, jer su na meti lopova retko kad novi ili malo korišćeni automobili koji imaju ugrađenu tehnologiju za praćenje. Lopovi su fokusirani na automobile stare od četiri do sedam godina, posebno "folksvagen", BMW i "audi". Organizatori ovog eksperimenta su se na kraju odlučili za običan auto, koji se često krade i zbog rezervnih delova.


Samo prošle godine u Nemačkoj je ukradeno 18.000 automobila, a pogranične oblasti kao Berlin, Hamburg, Brandenburg i Saksonija su mesta gde lopovi najviše ordiniraju, jer je granica blizu, kao i izlazi sa autoputa. Međutim, nije bilo dovoljno da se vozilo samo postavi kao mamac, jer auto-mafija najpre prati ko ga vozi i u koje vreme, tako da je sve trebalo da izgleda potpuno normalno.

Ukrali BMW, rasklopili i nagurali u kombi


Posle nekoliko nedelja oglasili su se GPS-ovi. Auto je ukraden u ranim jutarnjim satima, a odašiljači su pokazali da se nalazi nekoliko kilometara od granice sa Poljskom. Dalja praćenja su pokazala da je auto rastavljen u delove, od kojih su dva odmah mogla da se lokalizuju: instrument tabla se nalazila u jednoj stambenoj zoni, a vrata u specijalizovanoj radionici za karoserije.

Na skladištu auto-delova u Poljskoj, koje su posetili novinari Šterna i "Auto-Bilda" kao zainteresovani kupci za "folksvagen" delove, pronašli su plave delove koji su nesumnjivo ukazivali na ukradeni "kedi". Suočen sa činjenicama, vlasnik otpada je priznao da mu je poznato poreklo delova, ali je bio uplašen da će mu skladište biti spaljeno.


I na drugim lokacijama su otkriveni GPS-signali, između ostalog u jednom sedištu koje je vodilo do porodične kuće, u čijem je dvorištu stajao plavi "folksvagen". Vlasnik je rekao da je auto kupio na pijaci rezervnih delova i to za 100 zlota (25 evra).

Specijalni lak kojim su premazana vrata i ogrebotine na braniku su ukazivale da je reč o mamcu, ali osim konfrontacije sa kupcem nije bilo drugih pravnih mogućnosti.

Podmetnuti auto je očigledno bio rastavljen u delove u roku od nekoliko sati, a delovi su se pojavili na različitim mestima u prečniku od nekoliko kilometara iza poljske granice u Zgorzelecu. U tom regionu, inače, vlada ozloglašena auto-mafija.

Reporteri Štern TV su učinili dodatan korak i krađu prijavili policiji u Gerlicu, dostavivši im adrese na kojima su zatekli delove automobila. Ovaj put se nije, kao obično, radilo o nepoznatim kradljivcima.

Četvrtak 12.06.2014. 18:52
"Noch nicht gestohlen, schon in Polen" (Jos nije ni ukraden, a vec je u Poljskoj) - Stara Nemacka narodna poslovica :-))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online