Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.06.2014.
20:00
Vijesti A

Deset zlatnih pravila vožnje motocikla

Mnogi vlasnici dvotočkaša uveliko uživaju u vožnji. Pošto je upravo ova kategorija vozača najranjivija prilikom saobraćajnih nezgoda, podsećamo na deset zlatnih pravila.

Voziti 200 na sat u majici i bez kacige po lokalnom izlokanom putu - jedino ako ste ludi
 

Brzina - Prevelika brzina je uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća. Pad sa skutera i pri brzini od samo 50 km/h može da bude tragičan, a da i ne pominjemo jurnjavu preko 100 na sat, koja može da ima smisla jedino na profesionalnim motodromima, uz odgovarajuće iskustvo i opremu. Zato prilagodite vožnju uslovima saobraćaja.

Kaciga - Kao što iz kuće izlazite u cipelama, kao što po kiši koristite kišobran, tako morate da naviknete da uz motocikl koristite kacigu, i vi i vaš saputnik. Naravno, kaciga bi trebalo da bude prilagođena klasi motocikla, a ne da se nosi samo da bi se ispoštovali zakonski propisi.

Sirena - Zvučni signal je vrlo bitan deo vožnje skutera i motocikala. Prilikom preticanja ili obilaženja vozila, prilikom nailaska na neopreznog pešaka, koristite je što više, da bi ostalim učesnicima u saobraćaju skrenuli pažnju na vaše prisustvo.

Kočnice - Proverite kod majstora kakve su vam i prednje i zadnje kočnice, i da li ih treba promeniti. Takođe vodite računa kako kočite, jer naglo kočenje može dovesti do pada.

Pneumatici - Pre prvog izlaska na ulicu treba da prekontrolišete pneumatike na vašem dvotočkašu. Proverite kada su proizvedeni, da li su izlizani i jesu li propisno napumpani. Pritisak u pneumaticima treba redovno kontrolisati.

Podloga - Za sve učesnike u saobraćaju, posebno za vozače na dva točka, vrlo je bitno sagledavanje podloge po kojoj se vozi. Nažalost, naši putevi su daleko od idealnih, ima dosta rupa i kolotraga koji mogu biti izuzetno opasni i dovesti do padova. Takođe se čuvajte plastične horizontalne signalizacije, kao što su oznake pešačkog prelaza i svih ofarbanih delova na putu, jer su plastificirani i klizavi. Pažnju obratite i na klizav kolovoz, na pesak i šljunak.

Retrovizori - Vožnja bez gledanja u retrovizor je veliki hendikep. Naviknite se da povremeno pogledate u ogledalo, da bi bili svesni situacije u saobraćaju i iza sebe, a ne samo ispred.

Oprema - Svaki motociklista koji je savestan prema sebi trebalo bi da osim kacige koristi rukavice, jaknu, naočari, čizme, a takođe i zaštitu za leđa i donji deo kičme. Izbor opreme na tržištu je dosta dobar, pa će svako naći nešto što mu odgovara cenom i kvalitetom.

Saputnik - Ako imate saputnika, naučite ga kako da se ponaša u vožnji, da se ne pomera na sedištu u toku vožnje, prilagodite brzinu uslovima opterećenja motocikla, i naravno - obezbedite i za suvozača kacigu.


Žmigavci - Na kraju, da vas podsetimo na korišćenje žmigavaca. Obavezno ih uključujte blagovremeno, i istovremeno gledajte u retrovizore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online