Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.03.2014.
08:00
Blic A

Opasnosti zimskih guma tokom leta

Uskoro će 1. april, zakonsko vreme da se sa automobila skinu zimske gume, iako su protekli topli dani već dozvoljavali i zahtevali zamenu guma. Da ne biste bili lenji i po toplom vremenu vozili sa zimskim pneumaticima podsećamo vas na glavne probleme koje možete imati u tom slučaju.

Potreba za različitim gumama nije teorija zavere, pročitajte i dokaze
 

Testovi pokazuju da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta opasna. Poređenjem performansi letnjih i zimskih guma u različitim situacijama, poput kočenja, stabilnosti i buke tokom vožnje, došlo se do zaključka da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta i te kako opasna, a i ove gume se na vrućoj podlozi mnogo brže troše.

To sve one koji planiraju da nastave da voze sa ovim gumama dovodi u situaciju da će morati mnogo ranije da ih pazare ponovo kako bi ispoštovali zakonske norme o dubini šare, ali i imali pristojne performanse kada ponovo padne sneg. Takođe, letnje gume su neuporedivo sigurnije i kada pada kiša.

 

Put kočenja se produžava

Test kočenja pri brzini od 100 km/h podrazumevao je da se meri dužina puta kočenja automobila na kojem su prvo bile montirane letnje, a zatim i zimske gume. Automobil sa zimskim gumama na suvoj podlozi imao je put kočenja 48,6 metara. Automobil sa letnjim gumama se na istom testu zaustavio čak devet metara ranije!

Ovde ne treba trošiti reči, jer je svima jasno koliko je opasno kočiti i zaustaviti se sa devet metara zakašnjenja – to je dužina čitave dve velike limuzine! Na istom testu, ali po kiši automobil saletnjim gumama zaustavio se posle 56,1 metra, a sa zimskim mu je trebalo skoro pet metara duže, odnosno 60,7 metara

Vruć asfalt jede zimske gume

Zimska guma je napravljena od mekše smeše kako bi zimi, kada su niske temperature, zadržala svoje performanse i da ne bi očvrsla. Tokom leta, njena mekša smeša ima problem jer se usled vrućine mnogo brže greje i troši. Takođe, utisak iz vožnje je kao da vozite po sunđeru upravo zbog poprečnih kanala na šari zimske gume koji su tu da bi obezbedili bolju trakciju po snegu.

Stabilnost je ugrožena

Kako bi prikazali koje su tačno razlike između zimskih i letnjih guma tokom leta i koliko bezbednost može biti ugrožena, beležena je prosečna brzina potrebna da se prođe jednom unapred određenom krivinom i to prvo sa vozilom na kojem su letnje, a zatim sa istim vozilom na zimskim gumama.

Sa letnjim pneumaticima krivina se prolazila sa 102,6 na sat, a sa zimskim 100,9 na sat. Dakle, razlika u stabilnosti postoji jer zimske gume jednostavno nemaju dovoljno dobro držanje na vrućoj podlozi poput letnje gume i rizikuje se izletanje sa puta.

Bučno i neisplativo

Merenjem nivoa buke došo se do podatka koji kaže da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta i dosta bučnija, čime se narušava komfor u vožnji. Uz to, daleko je isplativije imati set zimskih i letnjih guma, nego cele godine voziti zimske koje će se drastično brže trošiti pa ćemo, samim tim, brže morati da kupujemo nove sa propisnom dubinom šare.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online