Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.12.2013.
08:00
b92.net A

Šta donosi novi Mercedes na polju bezbednosti?

Mercedes je početkom godine angažovao bivšeg vozača Formule 1 Mihaela Šumahera kako bi pomogao kompaniji u razvoju bezbednosnih sistema i tehnologija.

Iako je njegova uloga pre svega da promoviše skup novih tehnologija (Intelligent Drive) koje se ugrađuju u Mercedesove automobile, vozačko iskustvo jednog takvog asa svakako doprinosi unapređenju i usavršavanju sistema bezbednosti.

Među sistemima kojima će biti opremljen Mercedes C klase za 2014. su ''Collision Prevention Assist Plus'', ''Distronic Plus'' u kombinaciji sa ''Steering Assist'' i ''Stop&Go Pilot'' sistemima, zatim ''Pre-Safe Brake'', ''Brake Assist Plus'', ''Active Blind Spot Assist'' i ''Active Lane Keeping Assist sistem''.

Pomaže da Mercedesova vozila budu bezbednija: Mihael Šumaher

Collision Prevention Assist Plus

Ovaj sistem pri brzinama iznad 7 km/h aktivira zvučni signal koji ukazuje na opasnost od sudara sa vozilom koje se kreće ispred. U slučaju da vozač ne reaguje na vreme, ili da ne pritisne kočnicu dovoljno snažno, sistem je programiran da automatski zakoči vozilo.

Osim toga, kada se automobil pri brzinama većim od 30 km/h previše približi vozilu koje se kreće ispred, sistem vizuelnim signalom daje do znanja vozaču da je preblizu drugom automobilu.

Novi sistem je projektovan tako da reaguje pri brzinama čak do 200 km/h. Ako zbog prevelike brzine kretanja nije u stanju da potpuno zaustavi automobil pre sudara, on će ipak svojom aktivacijom doprineti da se posledice sudara minimizuju, kažu u Mercedesu.

Collision Prevention Assist Plus aktivira se i prilikom nailaska na nepokretnu prepreku ili zaustavljen automobili, i to pri brzinama do 50 km/h.

''Distronic Plus'' u kombinaciji sa ''Steering Assist'' i ''Stop&Go Pilot'' sistemima omogućava vozaču da zadrži odgovarajuće, bezbedno rastojanje u odnosu na vozilo ispred, čak i u uslovima saobraćajnih gužvi i pri čestom stani-kreni režimu vožnje. Tehnologija obuhvata i mogućnost blagih korekcija pravca kretanja vozila kako bi se izbegao bočni kontakt sa drugim vozilima u saobraćaju.

''Pre-Safe Brake'' funkcija obezbeđuje automatsko kočenje u slučaju nailaska na pešaka ili zaustavljeno vozilo, pre svega u uslovima gradske vožnje, u slučaju da vozač ne reaguje na vreme i ne zakoči automobil. Pri brzinama do 50 km/h, sistem je u stanju da zaustavi automobil pre kontakta, dok kod brzina 50-70 km/h ublažava posledice udara.

''Brake Assist Plus'' u kobinaciji sa ''Cross-Traffic'' asistencijom pojačava silu kočenja ako sistem proceni da je vozač nedovoljno jako pritisnuo papučicu, kako bi se izbegao eventualni sudar. Sistem se aktivira i u slučaju ako drugo vozilo nailazi s boka, kao što je to slučaj na raskrsnicama i ukrštanjma sa drugim saobraćajnicama.

''Active Blind Spot Assist'' aktivira zvučno i vizuelno upozorenje na prisustvo drugog vozila u mrtvom uglu i sprečava eventualni bočni kontakt korekcijom pravca kretanja i kočenjem.

''Active Lane Keeping Assist sistem'' upozorava vozača vibracijom volana u slučaju da automobil pređe točkovima u susednu traku. Ako vozač na ovo ne reaguje i automobil pređe liniju koja razdvaja dve saobraćajne trake, sistem koriguje pravac kretanja i po potrebi koči vozilo kako bi se ono zadržalo unutar svoje trake.

Ovo su samo neke od tehnologija kojima će biti opremljen novi Mercedes C klase, kažu u toj kompaniji. Više tehničkih detalja biće poznato nakon njegove premijere.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online