Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.10.2013.
08:00
vijesti.me A

Kiša otkriva "boljku" automobila

Nešto stariji automobili nisu otporni na prokišnjavanje. Zato, ako se desilo da ste zatekli mokre tepihe i zamagljena stakla, verovatno ćete poželeti da saznate gde je voda ušla u kabinu. Nažalost, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan, jer mesto gde se voda vidi u unutrašnjosti vozila najčešće nije blizu mesta gde je prodrla. Ponekad ove dve lokacije mogu da budu udaljene i po više od metar, pa morate da budete vrlo promućurni da otkrijete problem. Ovo su neki od najčešćih uzroka koji dovode do curenja vode unutar vozila.

Voda može da napravi haos ako dođe do instalacije. Sprečite je da prodre u unutrašnjost!
 

Vetrobran

Vetrobransko staklo je mesto gde voda najčešće nađe put do unutrašnjosti. Kod starijih automobila, treba što bolje gumom pričvrstiti vetrobransko staklo i rešićete problem, tj. onemogućiti vodi ulazak.

Kod novijih automobila se za zaptivanje vetrobrana koristi specijalna masa koja takođe odlično zaptiva, ali samo ako je ugradi profesionalac. U slučaju nestručne ugradnje i nedovoljne količine mase za zaptivanje, moguće je da voda prodre u auto upravo ispod stakla. U tom slučaju je obavezna reinstalacija vetrobrana.

Ne preporučuje se da sami silikonom zadihtujete šoferšajbnu, jer ćete na taj način otežati odvajanje i zamenu stakla u budućnosti.

I naravno, ne zaboravite da proverite prostor ispod vetrobrana, koji može da se napuni vodom zbog prljavštine koja je začepila odvode.

Gume na vratima

Drugi najčešći uzrok prokišnjavanja su gume na vratima, posebno kod starijih automobila. Tokom godina, guma trpi različita termička i fizička opterećenja, čime se menja i njen oblik i dolazi do trošenja. Gume brže stare u toplijim predelima. Do deformacije može da dođe i nakon oštećenja vozila usled saobraćajnih nezgoda, kada nedovoljno pažljivi limar i lakirer u težnji da dođu do estetskog efekta, zaborave da vrata treba dobro da prijanjaju na zaptivne gume.

Ako treba da se menjaju kederi i to možete da uradite sami, ali vodite računa da stare gume morate u potpunosti da uklonite i očistite površinu.

Ako utvrdite da voda vrlo malo curi kroz gume, možete da rešite problem bez zamene gume. Guma kojom zaptivate prozore i vrata u domaćinstvu može da posluži i kod automobila, a treba je zalepiti za okvir vrata na problematičnom mestu.

Karoserija

Bilo koji spoj delova na karoseriji potencijalno može da bude mesto gde voda ulazi. Spojevi koji se nalaze niže na vozilu najčešće nisu problematični, a u najvećem broju slučajeva voda se uliva kroz loše postavljene elemente kao što su zadnji svetlosni sklopovi.

Uzrok za ovu pojavu je ponekad i fabrička greška, ali se mnogo češće radi o deformaciji zaptivne mase nakon incidenta. Na ovaj način se stvaraju manji otvori koji se vrlo teško otkrivaju.

Ako se nakon provere posumnja na ovakvu vrstu curenja, potrebno je potpuno ukloniti staru i staviti novu zaptivnu masu.

Šiber

Krovni otvor (šiber) je dosta osetljiv na kišu, posebno kod starijih vozila. Starenje i oštećenje dihtunga oko otvora automatski dovodi do ulaska vode kad pada kiša, posebno ako su začepljeni kanali oko otvora koji treba da odvedu vodu. Zato s vremena na vreme očistite ove odvode koji postoje na sva četiri ćoška otvora, ali pazite da ne probijete gumena creva. I pored toga što može da bude neprijatno, curenje vode na šiberu se relativno lako detektuje i popravlja.

Naknadna ugradnja

Ako se curenje vode pojavi ubrzo nakon instalacije dodatnih elemenata na vozilo (naknadna ugradnja šibera, krovnih nosača i sličnih elemenata), vrlo je verovatno da je to uzrok problema. Ove instalacije zahtevaju bušenje lima, a ako rupe potom nisu propisno zadihtovane, eto vode u unutrašnjosti.

Korozija

Kod nekih modela automobila se pojavljuje korozija u predelu iznad vetrobranskog stakla i zadnjeg stakla. Čak i kada rđa nije vidljiva okom, moguće je da je tek počela da nagriza lim, taman dovoljno da se provuče voda.

Popravke ovakvog tipa oštećenja nisu uvek uspešne i treba ih poveriti dobrom limaru, jer je potrebno ukloniti što je moguće više korozije, zatim nadoknaditi uklonjeni metal kitom i filerom i na kraju ofarbati i predihtovati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online