Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.09.2013.
08:00
Vijesti A

I Nemci se sve više okreću "polovnjacima"

I u Nemačkoj prodaja polovnih vozila doživljava "bum" dok je prodaja novih automobila dostigla najniži nivo od ujedinjenja dve Nemačke. Najveći "igrači" poput "BMW grupe", "Mercedes-Benca" i "Folksvagen grupe" na razne načine su se uključili u tržište polovnih vozila prodajući ih preko svojih dilerskih mreža.

Skladište novih Folksvagenovih vozila
 

Za polovna vozila "Mercedes-Benca" moguće je dobiti, za samo 15 minuta, finansijsku podršku, kredit ili lizing "Dajmler bankinga". Razlog za okretanje tržištu polovnih vozila je najniži nivo prodaje novih automobila od ujedinjenja dve Nemačke.

Vrednost odobrenih kredita i lizing ugovora na tržištu "polovnjaka" prošle godine je porasla za 10 odsto, na više od osam milijardi evra, a u ovoj se očekuje još snažniji rast. Skoro sedam miliona vozila je prošle godine "izmenilo" vlasnike, što je najviše u poslednjih deset godina i dvostruko više od prodaje novih automobila.

Da bi sačuvao korak, "Folksvagen" je od aprila pokrenuo "Leasingboerse", aplikaciju na sajtu na kojoj se nude kompanijski "dobro očuvani" automobili. U ovoj kompaniji smatraju da će rast tržišta polovnih automobila u Evropi narednih godina dostići 50 odsto.

U borbi za svakog kupca kompanije se utrkuju i u tome ko će budućem vlasniku "polovnjaka" ponuditi što više. Počevši od garancije i podrške prilikom osiguranja, pa do toga da se, poput "Dajmlera", kompanije odlučuju i na takozvani kar-šer.

Naime, "Dajlmer" ima projekat "Car2go" u kojem nudi, u 20 gradova u sedam zemalja, 7.300 "smartova" (dvoseda) koji mogu da se iznajme bukvalno za minut, a BMW se sprema da uloži oko 100 miliona evra u sličan projekat. Ipak, svi smatraju da će prodaja polovnih kola tek postati veliki biznis.

"Mercedes" u Frankfurtu ima svoj izložbeni prostor gde prodaje korišćene automobile, od kojih neki imaju i dvogodišnju garanciju. Prodaja polovnih automobila BMW-a, kroz prodajnu mrežu ove kompanije, u Nemačkoj je porasla za oko 13 odsto u poslednjih pet godina i dostigla je 250.000 vozila u prošloj. Pri tome su vozila koja nudi bavarski gigant u takvom stanju da (i sa cenom) konkurišu nekim novim modelima takođe poznatih marki.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.09.2013. 15:18
Zategla beda... He,he... Kraj krize u EU... Ne bih se reklo... EU ide ka svom kraju. U to ime, ZIVELI...
Utorak 24.09.2013. 11:24
Postovani prijatelji, prosao Zapad jos osamdesetih od Austrije do Svedske preko Francuske do Ceske. Dosta toga mi je vec tada bilo jasno... Inace sam rodjen u Beogradu gde i sada zivim. Danas mi je zao sto zivot nisam proveo na selu. Tamo je okruzenje mentalno zdravije, nasuprot velikih gradova...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online