Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.08.2013.
08:00
Vijesti A

Bolje kočenje na motociklu u pet koraka

Za savršeno kočenje na motociklu nije dovoljno samo znati gde su komande kočnica. Ako ste početnik, evo nekoliko saveta na šta treba obratiti pažnju.

Saveti za početnike i one koji nisu sigurni
 

Pozicija tela - Kada kočite dovoljno jako da zadnji točak počinje da se uzdiže, tada gornji deo tela već počinje da se opire sili gravitacije. Zglobovi, ramena i podlaktice na sebe preuzimaju veći deo te sile, ali možete da sebi olakšate tako što ćete unutrašnjom stranom butina da se oduprete o rezervoar.

Koliko snažno možete da kočite zavisi i od toga gde sedite na sedištu. Ako ste smešteni skroz pozadi veći deo vaše težine ide na zadnji deo motocikla ­ čineći ga izbalansiranijim, pa možete i da kočite snažnije.

Stopala - U ovoj situaciji, kada je zadnji točak već u vazduhu, svako pritiskanje zadnje kočnice je beskorisno, pa vozač svu koncentraciju treba da usmeri na levo stopalo, i dobro tempiranim, pravilnim šaltovanjem u manje brzine povrati kontrolu nad zadnjim točkom. Motorno kočenje je korisna forma usporavanja i često je lakše za kontrolu od poluge zadnje kočnice.

Šake - Ove poluge su montirane malo previsoko za vozača. Zglob ruke koji je prav sa manje napora odoleva silama. Dva prsta koja stoje na kvačilu omogućavaju vozaču da "taknu" kvačilo pre i posle promene u manju brzinu da bi se sprečilo blokiranje zadnjeg točka. Desna ruka radi i sa polugom kočnice i pomalo dodaje gas tokom izmene brzina da bi se broj obrtaja motora prilagodio brzini motocikla. Držite šake i ruke čvrsto, ali ne kruto, dozvoljavajući ručkama da se blago pomeraju sa strane u stranu pod snažnim kočenjem.

Oči - Krećete se tamo gde gledate! Ovo pravilo ne važi samo za vožnju u krivini, već i tokom kočenja. Mada nije dobro da gledate predaleko, ni ograničavanje pogleda na prednji točak takođe neće pomoći. Odmerite situaciju pred sobom da bi primenili odgovarajuću kočionu silu.

Prenos težine - Trenutak kada pustite gas ­ čak i pre nego što počnete kočenje – prenos težine stupa na snagu. Opruge prednje viljuške počinju da se sabijaju, a zadnji amortizer da se razvlači. Pritisak na kočnicu u ovoj fazi treba da bude blag, ali sa progresivnim pojačavanjem pritiska prsta dok se sve više težine prebacuje na gaznu površinu prednje gume, stvarajući sve više trakcije.

Ako u prvoj fazi prejako stisnete kočnicu rizikujete da blokirate prednji točak, ali ako to učinite postepeno bićete iznenađeni koliko ćete trakcije imati na raspolaganju. Ako nemate samopouzdanja kada je u pitanju prednji točak pri kočenju i koliko snažno možete da kočite izađite i vežbajte. Postepeno pojačavajte intenzitet kočenja i doći ćete do rutine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online