Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.09.2012.
08:00
netmobil.hr A

Upalite auto pomoću produžnih kablova

Stiže zima, a poznato je da akumulatori vole da se isprazne zbog nižih temperatura. I česte vožnje na kratkim relacijama mogu biti pogubne. Zato je dobro da znate kako da upalite auto pomoću produžnih kablova.

Ako ste preko noći u automobilu ostavili neko od svetala upaljenim, sutradan će akumulator biti preslab da pokrene starter. Šta uraditi u tom slučaju?

Deset koraka do rešenja problema
 

Za vozače početnike, ali i za one koji još nisu naučili kako sami mogu da napune ispražnjeni akumulator i pokrenu svoj automobil, pročitajte uputstvo u 10 kratkih koraka:

1. Parkirajte automobil čiji ćete akumulator iskoristiti i vaš automobil čiji akumulator ne radi jedan prema drugome. Ne smeju se dodirivati kako ne bi došlo do kratkog spoja.

2. Skinite čepove sa ispražnjenog i sa ispravnog akumulatora.

3. Ugasite automobil i sve ostale električne uređaje u automobilu kako biste sprečili bespotrebno trošenje akumulatora. Podignite ručnu kočnicu i stavite ručicu menjača u neutralan položaj.

4. Spojite jedan kraj kabla (crvene boje) sa pozitivnim (+) polom ispražnjenog akumulatora, a drugi kraj ovog kabla sa pozitivnim (+) polom akumulatora iz kojega ga punite.

5. Zatim spojite jedan kraj produžnog kabela (crne boje) sa negativnim (-) polom ispražnjenog akumulatora, a drugi kraj za blok motora ili karoseriju automobila. Ne zaboravite: Uvek spajajte pozitivan pol sa pozitivnim, a negativan sa negativnim.

6. Pokušajte da upalite automobil sa ispražnjenim akumulatorom. Ako ne uspete odmah, upalite motor automobila iz čijeg akumulatora punite ispražnjeni akumulator da se ovaj ne bi ispraznio. Pokušajte ponovo.

7. Kada uspete da upalite motor svog automobila dodajte malo gasa i nekoliko minuta punite prazni akumulator. Skinite negativni (-) kabl sa bloka motora ili karoserije, a zatim i sa pola pomoćnog akumulatora. Produžni kablovi skidaju se obrnutim redosledom.

8. Skinite pozitivan (+) kabl sa ispražnjeg akumulatora, a potom i sa pomoćnog akumulatora.

9. Vratite čepove sa akumulatora na njihovo mesto.

10. Kada je motor automobila pokrenut, trebalo bi bez prekida da radi najmanje dvadesetak minuta sa povećanim brojem okretaja kako bi se akumulator tokom vožnje ponovno napunio.

Ako vaš akumulator i dalje ne radi ili ako lampica alternatora pokazuje kvar, najbolje je da se obratite automehaničaru.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.09.2012. 10:02
Ovo pod '6.' je garantovano POGRESNO. Nakon spajanja kablova, MORA SE PRVO STARTOVATI MOTOR ISPRAVNOG AUTA, i to sto pre, da se baterija ne isprazni, ostaviti da radi koji minut, posebno ako nije bilo vozeno duze vremena, a tek onda probati startovati motor neispravnog auta. Ako se radi kako su oni napisali, tj da se startuje neispravno auto, sa ugasenim ispravnim autom, moze se isprazniti i ostetiti baterija ispravnog auta, pa onda nijedno ne bi moglo da krene.
Četvrtak 27.09.2012. 18:24
Odakle mi gorivo? Ova vest je za bogate...
Četvrtak 27.09.2012. 20:34
Bolje sprečiti nego lečiti! Ja bacim preko akumulatora neki stari duks, dok minus dođe do akumulatora to je već 6 - pola 7 ujutru i ja palim na posao! Pošto zaboravim da skinem sve sa baterije, uveče se prijatno iznenadim što je sve već namešteno! XD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online