Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.09.2012.
08:00
autoexclusive.rs A

Konačno svi detalji o "golfu 7"

U itorak veče zvanično je predstavljen "golf" sedme generacije, model automobila koji se proizvodi već 36 godina, a prodat je u više od 29 miliona primeraka. Folksvagen je objavio slike i detalje o automobilu posle prezentacije na specijalnom događaju u Berlinu.

Vi možete suditi o automobilu na osnovu fotografija, a mi ćemo vam reći da se nova verzija zasniva na izgledu šeste generacija ovog modela sa oštrijim linijama i nekim novim detaljima poput malog ugla prozora na prednjim vratima.

Valter de Silva, glavni dizajner Folksvagen grupacije, prokomentarisao je stajling novog "golf": "Jedan od ključeva za uspeh 'glfa' leži u njegovom kontinuitetu. Postoji nekoliko automobila koji su dizajnirani kao 'golf', prefinjeno, nametljivo i napredno, pa samim tim postanu vanvremenski".

Iako oblik i stil prati poznati Volkswagenov DNK, "golf MK7 kompresori" leži na potpuno novoj MKB (Modularer Kuerbaukasten) platformi ili Modular Transverse Matrix platformi na kojoj leže novi "audi A3" i "seat leon".

Novi "golf" dug je 4.255 mm, što je za 56 mm duže od svog prethodnika, i dolazi sa 59 mm većim međuosovinskim rastojanjem koje iznosi 2.637 mm. Osim toga, VW kaže da su prednji točkovi pozicionirani 43 mm bliže masci hladnjaka nego prethodni model, pa samim tim doprinse da se generiše više unutrašnjeg prostora.

Nova generacija je 13 mm šira od prethodne, pa sada ukupna širina vozila iznosi 1,799 mm. On je i 28 mm niži pa visina vozila iznosi 1.452 mm. Kako ističu u Folksvagenu, to pomaže da se stvori 10 odsto poboljšanja kada je u pitanju koeficijent otpora vazduha, koji sada iznosi 0,27 Cd.

Povećanih spoljašnjih dimenzija, enterijer novog "golfa" nudi 15mm više prostora za noge pozadi, dok je za ramena putnika na prednjoj klupi tu dodatnih 31 mm, a za laktove 22 mm. Prtljažnik je porastao za 30 litara, pa ukupni kapacitet prtljažnika iznosi 380 litara.

Međutim, unutrašnjost "golfa" sedme generacije je samo evolucija odlazećeg "golfa Mk6". Novi detalji u enterijeru su tačskrin sistem, koji, bar u nekim evropskim zemljama kao što su Velika Britanija, dolazi kao standard na svim modelima, počevši sa 5,8-inčnim kolor ekranom. Ekran može narasti sve do 8 inča zahvaljujući satelitskom navigacionom sistemu.

Takođe tu je i nova elektronska parkirna kočnica, a po prvi put u Folksvagenu se našao i univerzalni držač telefona, koji je smešten ispod središnjeg naslona za ruke.

Među ostalim standardnim bezbednosnim karakteristikama su multi-collision kočioni sistem, koji automatski koči automobil posle sudara da bi se smanjila kinetička energija, kao i PreCrash sistem koji automatski zateže pojaseve, zatvara prozore i šiber, ostavljajući samo mali jaz, da bi obezbedo maksimalnu zaštitu od strane vezdušnih jastuka. Druga ponuđena pomagala su adaptivni tempomat, parking senzori, sigurnosna kočnica za vožnju kroz grad, kao i Park Assist, sistem koji pomaže pri parkiranju.

Novi "golf MK7" je veći automobil od modela koji zamenjuje, ali zahvaljujući novoj arhitekturi šasije, proizvodnoj tehnici, motora, pa čak i električnim instalacijama, on je do 100 kg lakši od prethodnog modela.

U ponudu menjača spada šestostepeni manuelni menjač, kao i šeststostepeni i sedmostepeni automatski DSG menjač sa duplim kvačilom. Za evropsko tržište, Folksvagen je razvio dve potpuno nove generacije motora za najnoviji "golf", koji dolaze sa start/stop sistemom koji je standard i samim tim regeneriše baterije koje nude niz napajanje.

U ponudi će biti 1,2 - litarski TSI agregat od 84 KS čija kombinovana potršnja iznosi 4,9 lt/100 km, kao i 1,4 - litarski TSI agregat od 138 KS sa tehnologijom aktivnih cilindara.

Takođe u ponudi će biti i neizostavni dizel agregati, i to 1,6 - litarska jedinica sa 104 KS čija prosečna potrošnja iznosi 3,8 lt/100 km, i 2,0 - litarski agregat od 148 KS čija prosečna potrošnja iznosi 4,1 lt/100 km.

Najekonomičnija verzija će biti "golf BlueMotion" sa dizel agregatom čija emisija CO2 iznosi samo 85 g/km i čija kombinovana potrošnja goriva iznosi samo 3.2lt/ 100 km.

Modelu sa petoro vrata, koji vidite na slikama, pridružiće se nove verzije, i to verzija sa troja vrata, GTI verzija, R verzija kao i Golf Plus MPV.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.09.2012. 15:55
Ваууу! Потпуно је "различит" и "унапређен" у односу на 6.-цу или беше 5.-цу. Али нема везе Голф је Голф, шта год то значило. Док је оваца биће и шишања...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online