Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.08.2012.
08:00
Auto magazin A

"Mercedes A klase" oduševio u Portorožu

"Mercedes" je napravio potpunu pometnju u svojoj najmanjoj klasi automobila. U slovenačkom Portorožu održana je svetska premijera najnovijeg modela A klase.

 Novi nemački ponos oduševio u Portorožu : "Mercedes A klase"
 

U odnosu na ranije model, u potpunosti je promenjena koncepcija. Umesto pažljivo osmišljenog i pomalo bledunjavog malog "MPV-a", pred nama je čistokrvni "hečbek".

I dimenzije su bitno promenjene u odnosu na prethodnika. Umesto da spada u “B” segment, sa dužinom od 4.292 milimetara, novi model je uskočio pravo u nižu srednju klasu i pozvao na direktnu borbu najljuće konkurente "BMW" Serije 1 i "Audi A3".


Ono što ovaj Mercedes definitivno izdvaja od pomenutog dvojca je dizajn. Mercedes je rešio da napravi hrabar potez i novu A klasu dizajnira vrlo slično prototipu koji smo imali prilike da vidimo ranije.

Ovako nizak, sportski drzak i autentičan, bez previše nepotrebnih linija, kojima su skloni proizvođači koji se probijaju na tržište, novi Mercedes A klase lako će osvojiti srca i mladih, ali i ozbiljnih ljudi.

Kako su odlučili da autu smanje visinu za čitavih 16 centimetara (centar teže je spušten za 40 mm), konstruktori su rešili da u potpunosti izmene karakter automobila i predstave vrlo sportski orijentisan model.

To su postigli dizajniranjem nove školjke i šasije sa poboljšanim ogibljenjem. Prednje točkove vodi klasična "mekferson" šema, a zadnje četiri nezavisna ramena.

Unutrašnjost automobila obara s nogu : Novi model "Mercedesa"

Posebnu pažnju inženjeri su posvetili dizajnu elektro-hidrauličkog ojačivača upravljanja. Pored olakšavanja upravljanja, elektronika može da okreće prednje točkove kako bi sprečila bočno proklizavanje u krivinama, kako bi kontrirala bočnim naletima vetra i pomogla vozaču u borbi sa snagom koja se isporučuje na prednje točkove.

Stilom, komforom i atmosferom u kabini, novi model se mnogo udaljio od prethodne generacije.

Automobil možete naručiti u nekoliko paketa. Pored standardnog, tu su "Style" "Urban", "AMG Sport", "Exclusive" i "AMG Exclusive". Oni se ne razlikuju samo po spisku opreme, već pre svega po dizajnu.

Svaki donosi posebnu kombinaciju boja i upotrebljenih materijala, čak i mehaničkih komponenti, tako da od jednog modela po želji možete da napravite auto koji želite: klasičan, sveden, elegantan, sportski ili prestižan.


Za pogon su nanovo konstruisana tri benzinska i tri turbo dizel motora. Osnovni benzinac ima zapreminu od 1.6 litara i razvija 122 KS. Jača varijanta ovog motora iz modela "A200" ima 156 KS.

Za "A250" ostavljen je dvolitarski turbo motor koji razvija 211 KS i maksimalni obrtni moment od čak 350 Nm.

Najmanji turbo dizel motor zapremine 1.5 litara razvija 109 KS i maksimalni obrtni moment od 260 Nm. Istu snagu i nešto manji obrtni moment razvija motor od 1.8 litara koji je uparen sa sedmostepenim robotizovanim menjačem sa dva kvačila.

Najjači dizelaš zapremine 1,8 litara razvija 136 KS i maksimalni obrtni moment od 300 Nm. Standardni menjač je šestostepeni manuelni, a uz pojedine verzije isporučuje se pomenuti sedmostepeni sa dva kvačila.

"Mercedes" se odlučio za radikalan korak, ali se on po našem mišljenju isplatio. Sada imaju "mejnstrim" verziju auotmobila u najprodavanijoj klasi.

Nova mehanička platforma je napravljen tako da će se na njoj konstruisati nekoliko verzija, poput SUV, kupea i ultimativno sportske verzije "A45 AMG", koja će imati pogon na svim točkovima, dok se šuška o snazi od oko 300 KS.
 

Trenutno najsportskija verzija je "A 250 Sport" koja je nastala u saradnji sa "AMG" odeljenjem. Ovo odeljenje kreiralo je posebnu prednju osovinu i izduvni sistem. Zahvaljujući dvostrukoj cevi, fabrika nezvanično navodi da je turbo benzinac jači za 10 do 15 konjskih snaga, a zvuk je mnogo ubedljiviji.

Cena novog "Mercedesa A klase" startuje od 20.898 evra za model "A180".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online