Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.06.2012.
08:00
Blic A

Kako da što bolje prodate polovnjaka?

Ko nikada nije prodavao polovni automobil, taj ne zna šta je zabava. To bi, doduše, mnogi nazvali i mukom jer brojni ljubitelji polovnjaka zovu, zapitkuju, interesuju se, a na kraju odustanu, neki čak i bez gledanja.

Kad kupac jednom shvati da lažete, viđše ništa ne veruje

Jedna od dilema prodavaca je kako privoleti nekoga ko ih pozove, jer je oglas za prodaju automobila video na internetu, da na kraju i kupi to vozilo ili makar učini prvi korak - dođe da ga pogleda. Odgovori na pitanja ponekad ne znače mnogo, ali je dobra konverzacija sredstvo koje može biti putkokaz za pravi put.

Iskristalisala su se barem tri pitanja koja uvek postavljaju potencijalni kupci već pri prvom telefonskom razgovoru, iako su tek načinili prvi korak. Koliko je imao vlasnika, koliko ima urađenih servisa (da li poseduje servisnu knjižicu u kojoj je sve revnosno beleženo), ali prodavac mora dati smišljen odgovor i na pitanje koliko automobil troši.

"Ma, samo ga је moja žena vozila do pijace i nazad"


Ako brojna pitanja kupaca umeju da izvedu iz takta jer se često ponavljaju, onda postoje i odgovori prodavca za koje u startu kupac sumnja da su u bilo kakvoj vezi sa istinom. Iskustva govore da je većina prodavaca sklona da pretera u hvalisanju tako što će reći da je auto očuvan jer ga je samo njegova žena vozila vikendom do pijace i nazad. Ovo se ubraja u najčešću laž prodavaca.

"Ovome svakako treba dodati i pitanje da li je automobil uvezen, iz koje zemlje i kada, i na koga se vodi. U suštini, iskrenost se uvek isplati", savetuju stručnjaci sa portala mojauto.rs.

Kada kupac pita koliko je automobil imao vlasnika treba biti iskren i na taj način uveriti osobu koja kupuje da nema razloga za bilo kakvu sumnju.


"Ukoliko postoji kvar trebalo bi o tome obavestiti kupca i u tom smislu predočiti mu kakvi troškovi ga očekuju nakon kupovine, i da li kupac mora da plati troškove carinjenja vozila", kažu na potralu mojauto.rs, i dodaju da, nažalost, kod nas malo ljudi na taj način prodaje auto.

Nema sumnje da će prodavac izbeći svaku raspravu na temu koliko je vozilo puta servisirano činjenicom da vozilo poseduje servisnu dozvolu. U slučaju da ona ne postoji, nije zgoreg čuvati sve račune urađenih servisa koji bi bili smešteni u jednoj svesci, a koji su opet garant da je o automobilu vođena briga ili da su rezervni delovi promenjeni onda kada je to bilo neophodno.

S obzirom na današnju situaciju, može se zaključiti da je svakom kupcu koji pikira polovni automobil veoma važno to koliko troši goriva, ako to nije i najvažnija stavka. Kod odgovora treba navesti prosečnu potrošnju goriva u vožnji kroz grad i na otvorenom putu.


"Često se pribegava smanjivanju za litar dva, ali to nije dobro rešenje kod iskusnih kupaca. Oni ipak znaju da, primera radi, jedan benzinac sa 1,4 motorom ne može potrošiti manje od 10 litara na 100 pređenih kilometara u gradskim uslovima", kažu sa portala mojauto.rs.

Kod uvoza automobila takođe ne treba smišljati priče, jer kupac lako može da proveri iz koje je zemlje uvezeno neko vozilo, a čak možda i da ga pronađe na internetu na nekom od sajtova, unoseći njegove karakteristike.

Utorak 26.06.2012. 12:33
Vecina koju sam pitao za servisnu knjizicu kaze da je nema,a auto je iz Italije,od prvog vlasnika i sa samo predjenih 100-150 000 km KOGA ONI BRE ZEZAJU:)Pa menjana krila,aktivirani airbagovi,pa pranje motora...ma idi bre!!!:( Vecinu polovnjaka iz Sapca treba izbegavati,Kraljevo i Kragujevac su listom italijanski...na kraju uvezes iz Nemacke...evo par sajtova:Mobil D,AUTOSCOUT DE...ja sam isto preko neta trazio,znam koja je muka,a ovi nasi na placevima samo mutljavine neke:(
Sreda 27.06.2012. 07:13
Čak će te i komšija slagati. Tri nedelje po kupovini ode motor, bilo spremljeno za prodaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online