Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2012.
08:00
Press A

Kola nikad jeftinija, a kupaca malo

I novi i polovni automobili jeftiniji su nego ikada. Za manje od 10.000 evra mogu se kupiti nova kola, čija je cena ne tako davno bila i 12.000. Takođe, odlični polovnjaci srednje klase mogu kupiti i za 2.500-3.000 evra.

Poznavaoci prilika na tržištu kažu da je kriza desetkovala prodaju i da se koliko-toliko drže samo najmanji automobili koji malo troše i oni najluksuzniji, za čiju prodaju nikad nema zime. Za sve između ove dve krajnosti ne pomažu ni niske cene, jer kupaca nema.

Ovo potvrđuje i Dejana Komadina, PR predstavništva "Reno-Nisana" za Srbiju, koja ističe da su svi proizvođači spustili cene automobila, ne samo na našem tržištu već u celom svetu. Razlog tome je, kaže, prevashodno ekonomska kriza.
 

"Nemamo više prostora da spuštamo cene, ovo je minimum. Jedino što možemo je da uvodimo određene komercijalne akcije, kao što su popusti do 1.000 evra, zimske gume koje trenutno idu uz „dačiju" ili povoljniji uslovi kod određenih banaka. Loša je situacija na tržištu automobila, a kada se uporedi januar ove godine sa januarom 1999, vidi se da je tada u Srbiji prodato 300 automobila više", navodi Komadina.

Ona objašnjava da je pad cena počeo još u septembru 2010, situacija se pogoršala u januaru 2011, a posle zemljotresa u Japanu počeo je sunovrat automobilske industrije.

I u "Hondi" kažu da su situacija na tržištu, potrebe i mogućnosti kupaca uticale na to da cene većine modela budu najpovoljnije do sad.

"Pored popusta, prateći očekivanja kupaca, nudimo i mnogobrojne druge pogodnosti koje imaju značajnu dodatnu vrednost. Najbolji primer je aktuelna ponuda za model "CR-V spešel edišen 4x4", koja je ujedno i najpovoljnija ponuda do sad za ovaj model", navode u PR sektoru "Honde".

U "Verano motorsu", koji je zastupnik "Pežoa" u Srbiji, napominju da situacija na tržištu automobila prati onu u evropskim okvirima, uz dodatne ekonomske poteškoće i nizak standard.

"U dogovoru sa francuskim proizvođačem odlučili smo da znatno snizimo trgovačke marže, tako da trenutno važe izuzetni uslovi za kupovinu automobila svih segmenata. Za nas je ohrabrujuće što su izuzetno traženi mali automobili, u čemu "Pežo" godinama ostvaruje dobre rezultate sa modelima 206+ i 207, čije su cene oko 10.000 evra u zavisnosti od opreme", navodi Jelena Misojčić, PR "Verano motorsa".

Ona objašnjava da je na odluku da smanje cene automobila osim krize uticalo i smanjenje carina na uvoz novih automobila iz EU sa pet na 2,5 odsto i odlaganje uvođenja ekološke takse.

Isto je i sa polovnim automobilima, ocenjuje Petar Stakić, PR najpoznatijeg sajta za njihovu kupoprodaju Polovniautomobili.com. On dodaje da su nova vozila ipak procentualno više pojeftinila nego polovna:

"Moguće je kupiti sasvim pristojne modele polovnih automobila po ceni od 3.000 do 4.000 evra, pa i niže. Na tom spisku su "opel astra", "reno laguna" ili "megan", "fijat stilo", "ford fokus"... Raspon njihovog godišta je od 2001. do 2004".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online