Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.01.2012.
08:00
Blic A

Ove godine polovnjaci poskupljuju

Uskoro će u Srbiju moći da se uvoze polovnjaci stari tek sedam-osam godina. To će povećati cenu prosečnog polovnog vozila, a dodatni problem je što, između ostalih, "folksvagen golf" četvrte generacije, Seatova "ibica" ili recimo "ford fokus" prve generacije više neće moći da se uvoze, piše "Blic".

Skuplji, ali i noviji polovnjaci od ove godine na srpskim auto-placevima

Prošlo je nešto više od šest godina od Uredbe kojom je određeno da se polovna vozila u Srbiju mogu uvoziti samo ako ispunjavaju Euro 3 norme o izduvnim gasovima. Ono što je u tom trenutku delovalo kao jako restriktivna uredba, jer su najstarija vozila koja su ispunjavala ove norme proizvedena tek pre nekih pet-šest godina, vremenom je dobilo novu dimenziju. Naime, danas se u Srbiju bez prepreka mogu uvoziti automobili stari čitavih 12 godina, što znači da našu granicu uveliko prelaze polovna vozila koja su blizu ulaska u tinejdžersko doba.

Najavljeno ograničenje uticaće na tržište polovnih automobila po više osnova. Pre svega, cene vozila iz uvoza će skočiti, a osim toga, neki popularni modeli više neće moći da se uvoze. Uzmimo za primer "opel astru" druge generacije. Ovaj model proizveden u periodu od 2000. do 2002. godine u solidnom stanju košta oko 3.000 evra, dok taj isti model (sada poznat kao "astra klasik II") sa Euro 4 motorom proizveden između 2005. i 2006. godine košta oko 4.000 do 4.500 evra. Razlika svakako nije zanemarljiva, a slična ili još gora situacija je i kod modela drugih proizvođača.

Tako se može očekivati da će se prosečna cena automobila iz uvoza povećati za oko 1.000 evra. Ipak, treba imati u vidu da se za tih 1.000 ili nešto više evra, dobija noviji automobil u boljem stanju, sa manjom pređenom kilometražom i ekološkim Euro 4 motorom.

Ograničenje, osim što će povećati cenu polovnih automobila iz uvoza praktično će i zatvoriti vrata za neke kod nas prilično popularne modele. Primera radi, "folksvagen golf" četvrte generacije više neće moći da se uvozi jer je njegova proizvodnja prestala pre uvođenja Euro 4 normi. Slična je situacija kada je u pitanju "pasat", ali i popularni modeli drugih proizvođača kao što je recimo "ford fokus" prve generacije.

Ovo praktično znači da je predlog ušao u zvaničnu proceduru i samo je pitanje vremena kada će početi da se primenjuje u praksi. Realno je za očekivati da to bude negde sredinom ili u drugoj polovini naredne godine 2012, a do tada, sve ostaje po starom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online