Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2011.
08:00
Sarajevo-X A

Na proleće novi Ford "mondeo"

Ford ubrzanim tempom završava pripremu nove generacije modela "mondeo", za koju već sada najavljuju da će biti najprivlačnija generacija ovog popularnog automobila. Dizajn donosi dosta novosti i inspirisan je konceptnim modelom "evos".

Nova generacija Fordovog modela "mondeo" biće predstavljena na manifestaciji "Geneva Motor Show" u martu iduće godine, dok se u prodaji očekuje već tokom leta 2012. godine.

Zahvaljujući ilustracijama magazina "AutoExpress" koje su nastale na osnovu fotografija konceptnog modela "evos", već možemo da dobijemo okvirnu sliku kako bi novi "mondeo" mogao da izgleda. U Fordu novi dizajnerski smer nazivaju "Kinetic 2", i kažu da donosi značajne novosti u odnosu na aktuelne modele.

Pre svega ističe se nova maska, koja je kao na "fiesti" zadržala trapezodini oblik, ali je dobila izraženo oštrije obrise, zbog čega bi novi "mondeo" iz nekih uglova mogao da podseća i na prestižne modele Aston Martina. Novost će biti i uska i neobično profilisana stop svetla, vrlo slična onima sa konceptnog modela.

Novi izgled se ne odnosi samo na novu masku i svetla, pa će se "mondeo" tako isticati i novim bočnim linijama koje će ga učiniti elgantnijim nego što je ikada bio.

Takođe, zbog dodatno istaknutih blatobrana novi "mondeo" će dodatno isticati i svoje dinamičke osobine, baš kao i padajuća linija krova.

Zanimljivo je da Ford nije iskorstio samo izgled konceptnog "evosa", pa će tako novi "mondeo" dobiti i njegov pogonski sklop. Tačnije, kombinacija 2,0-litarskog benzinskog motora sa električnim motorima biće ponuđena naknadno, a omogućuje potpuno električnu vožnju sa sasvim pristojnim dometom.

Nosioci prodaje ipak će biti konvencionalni motori, pa će tu biti 1,6 i 2,0 EcoBoost turbobenzinski motori, s tim da će manji biti ponuđen u verzijama sa 150 i 180 KS, dok će dvolitarski motor proizvoditi 200 KS. Dizel ponuda biće sačinjena od 1,6 TDCi motora sa 112 KS i 2,0 TDCi motora u verzijama sa 137 KS i 163 KS.

I sa ovim motorima novi "mondeo" će biti orijentisan na uštedu goriva i smanjenje štetnih emisija. Zbog toga će ovi automobili biti opremljeni start-stop sistemom, sistemom za regeneraciju kočione sile ali i aktivnim aerodinamičkim delovima koji će po potrebi zatvarati otvore na maski i tako smanjivati otpor vazduha na većim brzinama kako bi se smanjila potrošnja goriva.

Unutrašnjost je još uvek nepoznanica, ali Ford hrabro najavljuje da će se približiti modelima proizvođača kao što su Audi i BMW.

Uz izvrstan kvalitet i raspon materijala, iz Forda obećavaju i pregršt tehnologije koja će "mondeo" učiniti jednim od najsavremenijih automobila uopšte. Jedan od takvih sistema je SYNC koji može da pušta muziku, čita tekstualne poruke, prima glasovne komande, bežično se povezuje sa smartphone uređajima i slično.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online