Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.12.2011.
08:00
Mondo A

Transformersi na Sajmu automobila u Tokiju

Sajam automobila u Tokiju (Tokyo Motor Show) predstavio je "jato" električnih i drugih "zelenih vozila", ali i robote, utičnice i komjutere koji sve više postaju neizbežni delovi auotmobila.

Japanci ne prestaju da iznenađuju sa tehnološkim dostignućima
 
 
 

Oko 180 izlagača pokazaće koncepte automobila sa telima koja se mogu "transformisati" i vozilama sa komjuterima povezanim sa pametnim telefonima, kao i energetski efikasna vozila sa električnim, hibridnim i motorima koji poseduju tehnologiju "gorive ćelije."

Izloženi su kompaktni, energetski efikasni automobili, kompresori, od kojih japanski proizvođači očekuju da pokrenu umrtvljenu domaću proizvodnju i prodaju u sektoru koji se još opravlja od katastrofalnih posledica martovskog zemljotresa i cunamija, kao od globalnog privrednog posrtanja.

Na Sajmu, koji se održava 42. put, biće pokazano najmanje 45 svetskih premijera vozila, u poređenju sa 39 na prethodnoj smotri 2009. godine.

Udruženje japanskih proizvođača automobila (JAMA), koje sponzoriše izložbu kola, nada se da će privući 800.000 posetilaca u Međunarodni kongresni kompleks Makahuri Meše, u Ćiba prefekturi, na prestižnu svetsku smotru najnovijih dostignuća autoindustrije.

Japanski proizvođači nastoje da na Sajmu koji se održava svake druge godine, pokažu tehnološki napredak i sposobnost da se bore protiv prirodne katastrofe kao što je bio martovski zemljotres, koji je prekinuo lanac snabdevanja, zaustavio proizvodnju i uništio infrastrukturu zemlje.

Pod sloganom "Mobilnost može da promeni svet", vodeći proizvođači izbacili su koncepte električnih vozila manjih od lakih kola i većih od motocikla, kao i studije ekološki-prijateljskih vozila koja čekaju da se lansiraju na tržištu.

"Nisan", na primer, pokazao je koncept električnog vozila "pivo 3", sa tri sedišta i sa funkcijom automatskog parkiranja. Ostali proizvđači takođe su izneli mala električna vozila, kao "Honda" sa konceptom "majkro komjuter" koji ima obezbeđenu sinhronizaciju "pametnog telefona" i automatskog paralelnog parkiranja.

Najveća japanska auto-kuća "Tojota" predstavila je njen najnoviji hit, "prijus" hibrid, čija se cena kreće oko 35.200 dolara, zahvaljujući subvencijama japanske vlade. Kompanija koja je prodala više od 3,4 miliona hibrida u svetu, računa na izporuku do 60.000 "prijusa" sa utičnicom. "Tojota" je takođe pokazala električno vozilo i prototip automobila sa tehnologijom "gorive ćelije."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online