Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.11.2011.
08:00
Mondo A

"Suzuki" prekida saradnju sa "Folksvagenom"

Korporacija "Suzuki motors" obavestila je "Folksvagen" (VW) da će njihovi poslovni odnosi biti prekinuti i da namerava da ponovo preuzme akcije koje poseduje u nemačkoj kompaniji, objavila je japanska agencija Kjodo.

"Suzuki" hoće opet da bude samostalna firma
 

Ako nemačka kompanija, najveći proizvođač kola u Evropu, odbije da proda akcije "Suzukiju" ili nekoj trećoj strani koju odredi japanska autokompanija, uprava će tražiti medijaciju i sudsko rešavanje spora, saopštio je "Suzuki".

Japanska auto-kuća, poznata po proizvodnji motocikla, planira da otkupi do 20 odsto vlastitih akcija do 16. novembra naredne godine, paket akcija koji bi VW trebalo da pusti u prodaju, što bi bio poslednji korak na putu razbijanja saradnje dve kompanije.

VW je kupio 19,9 procenta "Suzukija" 2009. godine za oko 1,7 milijardi evra kako bi preko japanske kompanije povećao prisustvo na indijskom tržištu manjih automobila.

"Suzuki" je u oktobru zatražio prekid dvogodišnje saradnje zbog toga što, kako je upozorio, nije imao tretman ravnopravnog partnera u poslovnim odnosima sa VW.

Uprava "Suzukija" uputila je VW-u protest u kome se nemačka kompanija optužuje da je u više navrata prekršila sporazum o saradnji potpisan 2009. godine, zahtevajući da VW "ispravi te greške" ili da vrati njegove akcije.

Predsednik "Suzukija" Osamu Suzuki izjavio je da je cilj sporazuma bio da obezbedi japanskoj kompaniji pristup VW tehnologiji, ali da od toga nije bilo ništa. On je kazao da je "razočaran zbog toga što (Suzuki) nije dobio ništa što mu je obećano."

"Suzuki" je u pismu VW insistirao da, ako ne dobije pristup hibridnoj i ekološkoj tehnologiji, nemačka komapnija mora da vrati akcije i zapretio da će napustiti alijansu.

Partnerstvo između "Suzukija" i VW, dva čuvena proizvođača kola, je dugo bilo na klimavim nogama. Prema japanskoj firmi, VW trenutno nema šta da ponudi japanskom brendu koji je zato odlučio da potrebnu tehnologiju potraži na drugom mestu.

Dve strane su pokušavale da sukob zataškavaju, ali su početkom septembra nesporazumi počeli da isplivavaju na površinu.

Prvo je šef "Suzukija" Osamu Suzuki rekao da dve kompanije uopšte ne komuniciraju, što je isprovociralo "Folksvagen" da saopšti kako je predovor prvi navodno prekršio "Suzuki." VW je takođe tvrdio da je "Suzuki" kupio dizel motore drugog proizvođača i potpisao ugovor sa italijanskom "Fijat" grupom o kupovini dizel motora, da bi konačan kraj tih prepucavanja bio - prekid saradnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online