Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.09.2011.
08:00
N. Popović - Vesti A

Euforija bez pokrića!

Futuristička rešenja čak i u automobilima koji slove kao gradski mališani polako postaju serijska oprema vozila sutrašnjice. To bi mogao da bude i moto 64. po redu Sajma automobila u Frankfurtu, koji će danas svečano otvoriti nemačka kancelarka Angela Merkel, a reporteri "Vesti" su uz nekoliko hiljada pripadnika sedme sile iz celog sveta imali već dva dana ranije priliku da zavire iza kulisa jedne od najvećih manifestacija ove vrste u svetu.

"O kakvoj krizi mi pričamo?!" - uzviknuo je jedan naš kolega časteći se bogatim koktelom na Audijevom štandu, ako se tom jednostavnom rečju uopšte može opisati ogromna zgrada, s nizom multimedijalnih sadržaja, izložbenih hala i stazom po kojoj stalno kruže najnoviji automobili ovog poznatog proizvođača. Naravno, ni izložbene hale konkurencije nimalo ne zaostaju za njima.


Primeti se čak i euforija koja, međutim, u tržišnim podacima nikome ne daje pravo na optimizam. Dobra vremena su prošlost, niko ne predviđa rast auto-industrije u narednom periodu i svi će biti srećni da zadrže sadašnje pozicije na tržištu. Ništa od toga, međutim, nećete videti na Sajmu u Frankfurtu.

Bosovi auto-industrije koji su se ovde okupili sijaju od ponosa predstavljajući svoje "ergele" u najvećem broju slučajeva potpuno nedostupne većini smrtnika koji žive od plate. Šef Dajmler-Benca Diter Ceše čak izvikuje pred okupljenim novinarima: "Za narednu godinu pre očekujem privredni rast, nego recesiju." Ne bi se moglo reći da su mu reči naišle na odobravanje.


Ekologija i "elektrifikacija" je i ovog puta glavna tema, pa nema ozbiljnijeg proizvođača koji na svom štandu nema i neku elektro-uzdanicu. Čak i najskuplji modeli poput poršea, maseratija ili jaguara imaju neke hibridne, benzinsko-elektro varijante, koji gutače benzina pretvaraju, navodno, u sasvim prihvatljive automobile "za svaki dan".

Naravno, ako za to zadovoljstvo možete izdvojiti par stotina hiljada evra. Postoje i jeftiniji modeli ali i ti nazoviobični elektro automobili, namenjeni prosečno bogatoj klijenteli, poput u poslednje vreme dosta izvikane opel ampere na putu košta više od 35.000 evra!

Istorijat

 

Tradicija sajamskog predstavljanja automobila započela je u Nemačkoj davne 1897. godine, kad je u berlinskom hotelu Bristol bilo izloženo - osam novih automobila! Sajam u Frankfurtu - kao simbol feniksa nemačkog privrednog čuda posle Drugog svetskog rata - održan je prvi put je 1951. godine. I traje, eto, sve do danas.

 

Rekordi

 

Sajam se ove godine zauzima 185.000 kvadratnih metara u 11 velikih dvorana. Ogroman prostor bez sumnje, ali ipak manje nego pre dve godine kada je zauzimao 229.000 kvadratnih metara. Tada je sajam za 10 dana trajanja posetilo ukupno 845.000 posetilaca, rekord koji će, nadaju se organizatori, ove godine biti oboren.

 

Nova uzdanica

 

Folksvagen je predstavio na sajmu svoju uzdanicu, gradskog "mališu" pod nazivom ap (up), koji popunjava rupu u ponudi atraktivnih automobila ispod 10.000 evra ovog proizvođača. Nadaju se da će njime zameniti ne baš uspešan model foks i ujedno ugroziti japansku i korejsku konkurenciju koja u ovom segmentu ima daleko bogatiju ponudu.


Ali, dobro, vratimo se lepšim temama s Sajma. Kada je o tome reč, nezaobilazna tema su hostese. Ni ove godine nije prekršena praksa: što su skuplji automobili, to se lepše devojke oko njih motaju. Teško da ćete od njih saznati nešto novo o moćnoj mašini pored koje stoje, ali to malo ko i pokušava. Većina kolega parila je oči i školjacala foto-aparatima. Do iznemoglosti!

Lepotice noći

Sajam u Frankfurtu i grad prepun dobrostojećih biznismena iz celog sveta pravi je mamac za lepotice noći, koje masovno, poslednjih godina, dolaze iz istočne Evrope, posebno Rumunije i Bugarske.

Ni česte policijske racije ne smanjuju broj devojaka, koje oskudno obučene nude svoje telo na parkingu samo nekoliko stotina metara udaljenom od velikog sajamskog kompleksa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online