Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.08.2011.
08:00
Politika A

Mesec dana za nabavku novog kompleta prve pomoći

Vlasnici automobila opet će morati da otvore novčanike jer, do 18. septembra, moraju da nabave novi komplet za pružanje prve pomoći usklađen sa srpskim standardom SRPS Z.B2.001. Nova prva pomoć moraće da se menja svakih pet godina, a svi vozači koji ne budu imali komplet biće kažnjeni sa najmanje 3.000 dinara, piše "Politika".

Cena Galenikinog kompleta, koji se može kupiti u auto-moto savezu Srbije, iznosi 2.450 dinara za putnička vozila i 2.250 dinara za motocikle, pa će ova novina građane Srbije, ako se zna da je registrovano oko 2,5 miliona automobila i motocikala, koštati ukupno oko 58 miliona evra. Cena kompleta je "stvar tržišta”, rekli su "Politici" u Ministarstvu za infrastrukturu, zaduženom za ovu oblast.

Osim zavoja, makazica i ostalih standardnih proizvoda, koji su se do sada nalazili u ovoj medicinskoj kutiji, nalaziće se: uputstvo za ukazivanje najvažnijih mera prve pomoći, pokrivač za održavanje temperature i maska za davanje veštačkog disanja.

Novi propisi, deo su Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila, usvojenog u septembru prošle godine, a vozači su imali vremenski rok od godinu dana da nabave neophodnu prvu pomoć.

Najveća mana novog pravila, prema mišljenju profesora dr Milana Vujanića, šefa katedre za bezbednost saobraćaja Saobraćajnog fakulteta, jeste činjenica da građani ne mogu da dokupe određeno medicinsko sredstvo koje upotrebe iz kompleta.

– Iz važećih propisa proizlazi da je validan samo fabrički zapakovan komplet. Izgleda da će građani, ukoliko upotrebe samo jednu gazu, morati da kupe novi set jer ne mogu sami da dokupe ovo medicinsko sredstvo. Nije mi jasno zašto neko ne može da ode u apoteku i da kupi sve što je propisano i sastavi važeći komplet prve pomoći – pita se sagovornik "Politike".

Iako, kompleti za prvu pomoć, kako nezvanično saznaje "Politika", u Nemačkoj koštaju desetak evra, građani Srbije neće moći da ga pazare ukoliko, nekim poslom, posete ovu zemlju. Nemački set nema istaknutu oznaku srpskog standarda i nije usklađen sa našim propisima koji su začuđujuće oštri po ovom pitanju.

– Provereno znam da se u nekim zapadnoevropskim zemljama koriste gaze od veštačkih materijala, a kod nas je dozvoljena samo upotreba lana, prirodnog materijala za proizvodnju sanitetskih gaza. Iz tog razloga, prva pomoć koja se koristi u ovim zemljama nije pogodna za Srbiju – kaže sagovornik "Politike" i dodaje da nije siguran koliko kompleti svih proizvođača zaslužuju da dobiju licencu i da niko neće da otvara komplete i da proverava da li su sva medicinska sredstva na broju.

Mnogi vozači se pitaju zašto kupuju nove setove za prvu pomoć kada ni stare nikada nisu znali ili smeli da upotrebe.

Činjenica je da se najveći broj smrtnih ishoda učesnika saobraćajnih nesreća dešava u prvih 10 minuta od trenutka nesreće, kaže dr Dragan Radovanović, direktor Crvenog krsta Srbije. To je baš taj period kada bi osoba, koja poznaje prvu pomoć, mogla da zbrine povređenog i eventualno mu spasi život.

Situacija će biti bolja, kako kaže sagovornik "Politike", jer novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje učenje i polaganje prve pomoći. Dok nova generacija vozača ne stasa, armiji starih preostaje samo da kupe novi komplet, dobro izuče uputstvo za ukazivanje najvažnijih mera prve pomoći i nadaju se da ga nikada neće upotrebiti.

Četvrtak 18.08.2011. 22:36
Stoko lopovska, u Nemackoj je komplet 7E ali nije po vasem standardu, vasi standardi su visi a gradjani imaju samo mesec dana fore a posle udri do zore, patrole ce da rade i danju i nocu...
Četvrtak 18.08.2011. 22:39
Da vas je briga za vozace vi bi ste dali spisak potrebnih stvari u kompletu uz postovanje roka upotrebe kao i priznavanje kompleta iz zemalja EU ovako postoje tacno utvrdjena mesta na kojima se mogu kupiti... Marvo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online