Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2011.
08:00
Blic A

Rentakar u inostranstvu od 15 do 100 evra

Mnogi turisti računicu aranžmana obavezno posmatraju i kroz prizmu prevoza: avion, autobus ili sopstveni automobil. Sa stanovišta ekonomičnosti, proste brojke neumoljivo su na strani autobusa, međutim, automobil nudi slobodu kretanja, a avion najudobniji i najbrži prevoz do letovališta.

Foto: Ilustracija
 

Zato se najprivlačnijom varijantom smatra kombinacija aviona i automobila pa se sve veći broj turista interesuje za pogodnosti iznajmljivanja četvorotočkaša na moru. Rentakar u najtraženijim turističkim destinacijama košta između 15 i 100 evra dnevno u zavisnosti od modela četvorotočkaša.


Crna Gora

Gotovo celo Crnogorsko primorje može se obići kolima u danu, a rentakar, primera radi, za „fijat punto“ košta između 30 i 40 evra dnevno.


Hrvatska
Putovanje kolima sa srpskim registarskim oznakama u Hrvatsku, nažalost, i dalje predstavlja preveliki rizik. Pošto nema direktne avionske linije iz Beograda za Istru, turisti uglavnom kao alternativu koriste autobus koji u oba smera košta oko 90 evra. Hrvatsko primorje svakako treba videti pa se može reći da u Dalmaciji rentakar sa domaćim tablicama igra dvostruko značajnu ulogu. Dan vožnje u iznajmljenom “fordu ka” košta 26 evra, dok za “fijat punto” treba se odreći 32 zelene novčanice.


Grčka
Put kolima od Beograda do ulaska u Grčku traje najmanje šest sati. Primera radi, vožnja automobilom do ostrva Zakintos traje skoro 15 sati pa gruba kalkulacija pokazuje da je za odlazak i povratak u Beograd sa ovog letovališta potrebno oko 240 evra. Ljubitelji četvorotočkaša ili turisti avanturističkog duha na ovom ostrvu svoju potrebu mogu zadovoljiti iznajmljivanjem automobila čija se cena sa svim naknadama i taksama kreće između 35 evra za “sitroen C1” do 69 evra dnevno za “mercedes” A klase. Ipak, najpopularniji vid prevoza u celoj Grčkoj su skuteri koji se mogu iznajmiti i za svega 10 evra dnevno.


Bugarska
Vozačima se preporučuje odlazak kolima na letovanje kod istočnog suseda, a troškovi vožnje do Burgasa ili Varne nisu veći od 75 evra u jednom smeru. Turistički atraktivna bugarska obala Crnog mora može se obići i iznajmljenim, primera radi, “reno kliom” koji košta 50 evra dnevno. Inače cena rentakara je između 50 i 70 evra za jedan dan.


Španija
Vožnja kolima ili autobusom oko 2.000 kilometara do Pirinejskog poluostrva predstavlja više ispit izdržljivosti nego racionalan turistički poduhvat. Avion do najpoznatijeg španskog letovališta - Palma de Majorke košta oko 430 evra u oba smera. Zanimljivo je da na ovom ostrvu najjeftiniji rentakar, istine radi, od 10. do 20. septembra, košta svega 16 evra dnevno i to za “ford ka”. Iznajmljivanje “fijat pande” staje 19 evra, a “tojote jaris” 20 zelenih novčanica. Ljubitelji snažnijih automobila mogu uzeti BMW 1 za oko 45 evra po danu.


Italija
Ukoliko je 280 evra previše za put avionom od Beograda do Riminija, moguće je kilometražu od oko 1.000 kilometara preći kolima uz troškove goriva i putarine od 150 evra u jednom pravcu. Kada je reč o rentakaru, u ovom mondenskom letovalištu automobili se mogu iznajmiti po ceni od 50 pa sve do 200 evra za jedan dan.


Turska
Putovanje autobusom ili automobilom od Beograda do Turske traje gotovo i koliko najkraći rentakar - jedan dan. Cena rentakara je između 30 i 90 evra. Za jedan dan sedenja za, recimo, volanom “forda fokusa”, potrebno je izdvojiti oko 40 evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online