Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.07.2011.
08:00
Vestionline A

Elektromobil iz Afrike

Gradovi koji plivaju u smogu i sve skuplji benzin su glavni razlozi što mnogi proizvođači automobila nade polažu u razvoj elektromobila i to ne samo u Evropi, već i u Africi.

U Africi je ideja stigla do realizacije - u Južnoafričkoj Republici bi sledeće godine trebalo da počne serijska proizvodnja jednog modela, ali i u siromašnoj Ugandi inženjeri rade na razvoju automobila na struju. Studenti iz Kampale krenuli su u projekat, koji je skoro nemoguća misija, s obzirom da se nijedan jedini deo automobila ne proizvodi u Africi - motor, prenosni sistem, upravljač - sve mora da se uveze preko mora. Uprkos tome, ovi entuzijasti nadaju se skoroj serijskoj proizvodnji.

Putevi u Ugandi su u katastrofalnom stanju

U podrumu Tehnološkog instituta na državnom fakultetu Ugande odzvanjaju čekići i elektrode. Pet studenata, budućih inženjera, sastavlja jednu karoseriju. Ovo nije bilo kakvo vozilo. Ovo je san ovih studenata - nešto što bi moglo da postane prvi elektroauto napravljen u Ugandi, objašnjava koordinator projekta Paul Musasizi.

"Ovaj automobil smo počeli da pravimo kako bismo pokazali da to možemo. Hteli smo da pokažemo da imamo potencijal u ljudstvu za tako nešto, da imamo ljude koji su sposobni za nešto novo. Hteli smo da i svet vidi šta možemo, iako nismo među najrazvijenijim zemljama. Hoćemo da svet prestane da proizvodi za nas i da mi sami proizvodimo ono što nam treba. Tada bi svetske zemlje bile naši ravnopravni partneri", izjavio je Musasizi za nemački državni radio "Dojče vele".

On kaže da su sa dizajniranjem automobila počeli još 2009. godine jer nisu dizajnirali samo spoljašnje linije vozila, već su osmislili i celu elektroniku i softver u jednoj maloj kancelariji univerziteta.

"Najteže je bilo što smo znali da moramo da napravimo automobil za tržište Ugande. Ovakav auto bi verovatno bio veoma skup, ali Uganđanima treba jevtino vozilo koje mogu da priušte. Elektromobili su naravno uvek skuplji od ostalih automobila, a mi nismo ni znali koliko će nas koštati uvozni delovi. Drugi problem su očajni putevi i ulice u Ugandi. Zato će auto biti prilično visokog poda", rekao je Musasizi.

Automobil bi trebalo da razvija maksimalnu brzinu od 60 kilometara na sat i da prelazi 50 do 60 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Prve probe bi trebalo da se održe upravo u kampusu Univerziteta. Tada će inženjeri videti gde ima prostora za poboljšanja.

Auto će se zvati Kira po vodopadu kojim počinje tok Nila iz Viktorijinog jezera. Nil je za narod Afrike često izvor života i simbolično i bukvalno. Paul Musasizi smatra da reka i vodopad mogu da budu i simbol tehnološkog razvoja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online