Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.07.2011.
08:00
Sarajevo-X A

EU: Folksvagen da odustane od MAN-a

Evropska komisija je izvršila pritisak na Folksvagen da odustane od plana preuzimanja kontrole u nadzornom odboru MAN-a, što bi mogla da bude glavna prepreka na putu Folksvagena da formira najveću kompaniju za izradu teških kamiona u Evropi. Folksvagenova ponuda za preuzimanje MAN-a ističe u sredu.

Uprava Folksvagena želi da zauzme nekoliko mesta u odboru direktora MAN-a, na redovnoj godišnjoj sednici akcionara velikog proizvođača kamiona u Minhenu.

Prema planu predsednika Folksvagena Ferdinanda Piech-a, udruživanjem njihove filijale za izradu kamiona s kompanijama MAN i Skanija osnovala bi se najveća evropska korporacija za izradu teških kamiona.

Udružene kompanije trebalo bi da se na tržištu nadmeću sa glavnim igračima u tom sektoru kao što su Dajmler i Volvo, najveći rivali MAN-a i švedske Skanije.

EK, međutim, smatra da će plan Folksvagena o brzom preuzimanju kontrole u MAN-u ugroziti evropska pravila o udruživanju.

Upravi Folksvagena je iz Brisela stavljeno do znanja da mora da čeka odobrenje nadležnih regulatornih organa Evropske unije za povezivanje njihove kompanije, MAN-a i Skanije i o čvršćoj saradnji tri kompanije.

Folksvagen, najveći evropski proizvođač automobila, objavio je da su u toku pregovori s EK o formalnoj aplikaciji za udruživanje kojom će biti otklonjene sve sumnje u taj poduhvat u narednih nekoliko sedmica.

Prošlog meseca, Folksvagen je objavio ponudu o preuzimanju MAN-a za oko 13,8 milijardi evra, čime bi se njegov udeo u MAN-u povećao na 35 do 40 procenata glasačkih prava i tako stekli uslovi za udruživanje MAN-a i Skanije bez obavezne kupovine čitave kompanije.

Folksvagen je krajem maja dao obavezujuću javnu ponudu svim akcionarima MAN-a za njegove deonice po ceni od 95,99 evra (136,80 dolara) za obične akcije i 59,90 za deonice s pravom prvenstva.

Ponuda predstavlja dalji korak na putu stvaranja integrisane grupacije komercijalnih vozila koju će činiti MAN, Skanija i Folksvagen.

Početkom maja, Folksvagen je saopštio da drži više od 30 posto MAN-a, što znači da je po nemačkom zakonu obavezan da izađe s ponudom za sve preostale akcije u grupaciji koja, pored kamiona, takođe izrađuje dizel motore i turbine.

Folksvagen poseduje 70,94 posto glasačkih prava u Skaniji, a MAN još 17,4 posto.

Petak 22.07.2011. 20:02
lukavo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online