Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.05.2011.
08:00
Srna A

E-automobili (ni)su budućnost Nemačke?

Nemačka namerava da postane vodeći proizvođač i korisnik električnih automobila, a kritičari optužuju Berlin da koristi zaštitu životne sredine kao izgovor za subvencionisanje automobilske industrije.

U svom nedeljnom obraćanju nemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je cilj Vlade da na nemačkim ulicama do 2020. godine bude milion električnih automobila, a do 2030. trebalo bi da ih bude šest miliona. Trenutno ih ima tek 2.300 i to mnogi smatraju vrlo malim brojem.

Plan Angele Merkel neće proći bez visoke cene za Nemačku. List "Velt" piše da je Vlada u narednoj deceniji spremna da investira nekoliko milijardi evra u temeljno istraživanje i razvoj ovih automobila.

Uz to, Berlin navodno razmatra niz mera kojima bi povisio potražnju za električnim vozilima među nemačkim vozačima, uključujući i poreske olakšice za vlasnike takvih automobila.

Nemačka stranka Zelenih, koja postaje sve važniji faktor u političkom životu, čak ide toliko daleko da traži da se kupcima električnih automobila dodeljuju premije od 5.000 evra.

Vladine planove, s druge strane, kritikuju ugledni stručnjaci. Iako većina proizvođača trenutno proizvodi neku vrstu električnih automobila, još nema modela koji bi bili pogodni za masovnu proizvodnju. Trenutno električni automobili mogu da prelaze udaljenosti između 100 i 200 kilometara pre nego što ponovo moraju da im se pune baterije - prenosi "Dojče vele".

Sledeći problem leži u samim baterijama. Većini treba do deset sati da se napune a nakon svakog punjenja njihov kapacitet pada i to u tolikoj meri da svake tri godine moraju da budu promenjene. Uz to ide i njihova visoka cena, koja je 600-800 evra po kilovatčasu.

Predsednik nemačkog Saveta privrednih stručnjaka Volfgang Franc kaže da Vladin plan o olakšicama predstavlja "poremećaj konkurencije" u industriji koju ionako čeka nesigurna budućnost.

Uz to, niz organizacija koje se bave zaštitom okoline, kao što su Grinpis, BUND (Nemački prijatelji Zemlje) i NABU (Unija za očuvanje prirode i biološke raznolikosti), izrazile su sumnje u stvarnu korisnost e-automobila po okolinu, označavajući planove Vlade kao novi pokušaj da se autoindustrija subvencioniše sa još više novca.

"E-automobili naravno ne zagađuju životnu sredinu, ali proizvodnja struje koja im treba za pogon, zagađuje. Time se proizvodi više štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte nego što ih proizvode automobili na benzin", rekao je Volfgang Lobek iz Grinpisa.

Predsednik Nemačke asocijacije automobilske industrije (VDA) Matijas Visman na to je uzvratio tvrdnjom da Nemačka momentalno ulaže u automobilsku industriju manje nego SAD ili Francuska. Osim toga "niko ne traži olakšice koje bi trajale zauvek. Govorimo o fondovima koji bi omogućili temeljna istraživanja i razvoj tehnologije i obrazovanje kadrova za ovaj pilot-projekat", rekao je Visman.

Vlada bi svoj plan za podsticaj razvoja e-automobila trebalo da objavi danas.

Sreda 01.06.2011. 09:41
bice. morace...
Ponedeljak 06.06.2011. 16:35
kolege, bre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online