Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.04.2011.
13:11
Vestionline A

Oslobodite automobil okova zime

Pre svega, automobil dobro i detaljno operite. Sa karoserije i ispod auta dobro isperite tragove soli kojima se zimi zasipaju ulice kako so ne bi otvorila put koroziji.

Nemojte ovakvi da počnete proleće

Sneg i led su sad već iza nas, pa je vreme da posledice zime skinemo sa svojih automobila. Koliko god se taj posao nekome činio uzaludnim pregled automobila posle zime i zamena dotrajalih delova bitni su za dugotrajnost i sigurnost vozila.

Pre svega, automobil dobro i detaljno operite, a sa karoserije i donjeg dela dobro isperite tragove soli. Očistite i unutrašnjost automobila, kako bi vam u njemu bilo prijatnije.

Potom prekontrolišite nivo tečnosti i ako treba dolijte ih. Važno je proveriti u kakvom je stanju ulje u motoru, pa ga eventualno zameniti. To je stvar na kojoj se ne štedi, a ako ga treba zameniti obavezno promenite i filtar. Ne zaboravite ni na antifriz, odnosno rashladnu tečnost, tekčnost za kočnice, kao i sredstvo za pranje stakala.

Pregledajte i da li vam je sva potrebna oprema na broju i u kakvom je stanju. Vreme je, naravno, i da kod vulkanizera dogovorite zamenu zimskih guma letnjim.

Ako želite sami da "majstorišete" oko prolećnog raspremanja automobila vodite računa o nekim stvarima. na primer, ako se sami upustite u čišćenje prljavština i masnoća s motora, budite oprezni jer bi voda mogla da nanese štetu električnim instalacijama. Zato je bolje da koristite neko od sredstava iz programa autokozmetike, odnosno antikorozivne sprejeve koji će olakšati čišćenje i skidanje masnih naslaga. Posle pranja vlažnom krpom prebrišite sve delove, a posebno creva.

Loše održavanje klima uređaja uzrokuje razvoj bakterija i gljivica što šteti zdravlju putnika. Do toga dolazi kada se ne vodi računa o stanju filtra klime, a samo njegova zamena rješava taj problem. Nije u pianju samo čistoća klima uređaja, već je problematičan i sam ventilacijski sistem. Taj deo je moguće rešiti preparatima za čišćenje ventilacije. Takođe, četkicom možete detaljnije očistiti otvore, na kojima se takođe skuplja prljavština i prašina. Filtar za vazduh brzo se prlja tokom česte gradske vožnje pa posle zime treba proveriti u kakvom je on stanju jer začepljen filtar slabi efikasnost ventilacije.

Akumulator


Ćelije akumulatora ne smeju biti suve. Zato slobodno sami dolijte destilovane vode. Polovi akumulatora se smeju čistiti tek kad se skinu kleme - prvo se skida klema s negativnog, a zatim s pozitivnog pola. Možete koristiti žičanu četku i šmirglu. Ako je potrebno, prethodno operite polove toplom vodom ili rastvorom sode bikarbone. Kleme se vraćaju na akumulator obrnutim redom. Nije loše namazati polove i kleme vazelinom ili mašću za električne kontakte.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online