Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.03.2011.
08:30
Vestionline A

Automobili izuzetak u rusko-srpskom sporazumu

Putnički automobili i druga motorna vozila na listi su izuzetaka robe koja se, prema Sporazumu o slobodnoj trgovini uvozi u Rusiju, što znači da se na njih plaća carina, rekao je stručni saradnik u Privrednoj komori (PKS) Srbije Dejan Delić.

Lista izuzetaka robe iz Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Ruske Federacije je lista za koju ne važi Sporazum o slobodnoj trgovini i stoga podleže plaćanju carine, objasnio je Delić.

Hoće li se Rusija uključiti u vlasništvo kompanije "FIAT automobili Srbija"?

Prema njegovim rečima, u najnovijim pregovorima Srbije i država članica Carinske unije (Rusija, Kazahstan i Belorusija) dogovorena je nova lista robe izuzetaka ali su, ipak, za sada, na toj listi ostali automobili kao proizvodi za koje će se i ubuduće plaćati carina.

Tako je sa Kazahstanom 7. oktobra prošle godine potpisan Sporazum na osnovu koga su putnička vozila ostala na toj listi i za sada, dodao je Delić, uz napomenu da novih pregovora na tu temu, u bližoj budućnosti, neće biti.


"Inače, teoretski gledano, da bi izvozili u budućnosti neko naše novo vozilo, potrebno je da imamo pedeset plus jedan odsto domaćeg porekla u sastavu takvog automobila, kako bi dobili pravo da izvozimo na ta tržišta bez carine", rekao je Delić.


Na pitanje, kolike su trenutno važeće carine za izvoz automobila na rusko tržište, Delić kaže da carina može da ide i do trideset odsto.


"U principu, ta cela grupa se grana u različite tipove automobila, a carina može da bude i do 30 odsto na vrednost vozila i za toliko bi mi u perspektivi bili konkurentni u odnosu na druge zemlje koje ne bi imale taj preferencijalni jedinstveni status", objasnio je Delić.
On je dodao da je, za sada, recimo poljoprivredna mehanizacija iz Srbije, na listi proizvoda koja ima preferencijalni tretman.


"Mnoge evropske kompanije su zainteresovane i raspituju se u PKS o uslovima izvoza na tržišta Carinske unije iz razloga prenošenja proizvodnje u Srbiju, ili stvaranja zajedničkih korporacija sa srpskim firmama", naglasio je Delić.


On tvrdi da se često pogrešno u našoj javnosti intepretira da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom neiskorišćen.


"Mi koristimo taj sporazum. U prva dva meseca ove godine imamo rast izvoza od oko 67 odsto u Rusku Federaciju", kazao je Delić i dodao da je u prošloj godini taj rast iznosio oko 55 odsto, što dovoljno ilustruje da je naš rast izvoza konstantan.
 

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić predložio je ruskom premijeru Vladimiru Putinu da se saradnja Srbije i Rusije proširi i na automobilsku industriju i da Rusija preko neke svoje firme bude suvlasnik kompanije “FIAT automobili Srbija”, što bi u perspektivi otvorilo prostor za plasman "FIAT-ovih" automobila proizvedenih u Srbiji na rusko tržište.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online