Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.03.2011.
20:09
Vestionline A

I Srbi superauto za trku imaju

Nedugo pošto su Slovenci objavili vest o svom superautomobilu vrednom više od milion evra, oglasio se i srpski dizajnerski studio "Zoragy" koji tvrdi da ima još bolji model, kojem do "stotke" treba samo 2,3 sekunde.

Slovenci su predstavili "šejton ekvilibrijum" koji će, ukoliko zaživi proizvodnja, razvijati više od 1.000 konjskih snaga i juriti više od 400 kilometara na sat, a koštati preko milion evra.

Međutim, srpska kompanija "Zoragy Studio" predstavila je koncept koji ispod karoserije krije električni i benzinski V6 motor iz Honde, koji proizvodi oko 295 KS. I to nije jedini koncept koji će izaći iz tog studija. Najnoviji prototip radi se na osnovu "BMW-a 850" i kombinuje elektromotor s benzinskim V12 motorom. 

Više detalja o ovom modelu nije otkriveno, ali pogledajte prethodni "Zoragy Roadster", koji, istina, nije pokupio mnogo pohvala za izgled. Ipak, ako se zna da je napravljen u Srbiji pre desetak godina i da je nagrade za nezavisni dizajn dobijao i preko okeana, ne postoji dovoljno reči hvale.

Iza ovih koncepata stoje dva čoveka - Zoran Radivojević, diplomirani građevinski inženjer, i Ivan Obradović, diplomirani inženjer za industrijski dizajn.Dizajnerski studio "Zoragy" postoji već 10 godina, a do sada su na sajmovima automobila predstavljali svoje superautomobile. 

Zoran Radivojević je još kao mlad počeo da se bravi maketarstvom, da bi hobi kasnije prerastao u pravi dizajnerski studio. U saradnji sa Ivanom Obradovićem, sada nam predstavlja "zoragy E+", električni automobil koji prelazi maksimalnih 576 kilometara sa samo jednim punjenjem.

Zoran kaže da je 80 odsto posla na najnovijem modelu urađeno, ali fali još 120.000 evra da bi bio završen. Zato poziva sve kompanije koje su zainteresovane za ulaganje u jedan ovakav projekat da se jave, kako bi srpski superautomobil što pre ugledao svetlost dana.

"Zoragy" - najbrži "jugo" ikada napravljen

Zoran Radivojević (51) iz Ljiga, trenutno je zaposlen u Vodovodu u Lazarevcu, a još kao student zanimao se za izgradnju prototipova. Kao što kaže, tada mu je za taj posao bila potrebna samo ljubav i studentski džeparac.

Kol'ko para, tol'ko muzike

 

Kada radi prototip za Ameriku, "Zoragy Studio" materijal naručuje iz inostranstva, a ima čak i licencu za industrijski dizajn koju je dobio od gradonačelnika Čikaga 2008. godine. Za srpske prototipove, materijali se mogu naći i na domaćem tržištu. To su uglavnom kompozitni materijali, staklo, plastika. Ako biste želeli da naručite "zoragy" automobil, bilo bi vam potrebno najmanje 35.000 evra. Jeftinija varijanta su kit verzije, dakle "zoragy" karoserije koje koštaju od 5.000 do 7.000 evra.

Najpre je radio na "buggy" karoseriji i prvi prototip stvoren je 1985. godine. Prvi "zoragy" trebalo je da srpsku premijeru doživi 1999. godine na Sajmu automobila u Beogradu. "Trebalo je da bude izložen pored 'lamborgini pregunte'", kaže Zoran. Međutim, samo što su automobili krenuli ka Sajmu, oglasila se sirena za vazdušnu opasnost.

Na Sajmu u Detroitu 2005. godine izložen je prvi "zoragy" prototip, dvosed koji je za osnovu imao "toyotu MR-2" od 200 KS u turbo varijanti. Zoran i saradnici radili su ga oko dve godine. Tada "Zoragy Studio" osvaja prvo mesto za dizajn za ručno izrađeni automobil. Iste godine, timu se priključuje Ivan Obradović, diplomirani inženjer za industrijski dizajn.

Osim nagrade u Detroitu, promociji "zoragy" prototipa u SAD doprineo je i reper R. Keli koji je za sebe naručio sivi kupe model i čak je platio avion kojim je automobil isporučen.

U spotu ovog repera pojavljuje se drugi "zoragyev" model, atraktivni svetloplavi roadster pored "mercedesa", "ferarija" i "rols rojsa", i apsolutno dominira. Kada je spot premijerno emitovan, na američkim automobilskim forumima mesecima se provlačilo pitanje "ko proizvodi automobil iz spota poznatog r'n'b izvođača". Rasprave su dovele i do, naizgled apsurdnog, odgovora da je "zoragy" "najbrži jugo ikada napravljen".

Zoran kaže da je ova zabluda među Amerikancima nastala jer je za "zoragy" automobile Zastava trebalo da napravi delove i da je bilo u planu da Zoragy tim uradi redizajn "juga". Međutim, od te saradnje nije bilo ništa.

Kupe verzija za Ameriku napravljena je 2007. godine. Za osnovu je korišćen "ševrolet kamaro" od 400 KS. A za srpsko tržište osnova može biti "tojota supra" od 240 i 330 KS.

Sreda 16.03.2011. 20:33
МИ СРБИ СМО НАЈ ПАМЕТЊИ НАРОД НА СВЕТУ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online