Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.10.2010.
15:07
J. Antonijević - Vesti A

M. Furlan: Sanjam pite kod Ace pekara

Čuvena glumica Mira Furlan (55) nedavno je u Beogradu na Sajmu knjiga predstavila svoj književni prvenac "Totalna rasprodaja". Zbog srpskih obožavalaca doputovala je iz Los Anđelesa, gde živi poslednjih 20 godina, i puna dva sata potpisivala je svoju knjigu. "Totalna rasprodaja" je sastavljena od zbirki autorskih tekstova koje je Mira pisala za hrvatski časopis "Feral tribjun".

NE BOOLI RUKA: Mira Furlan je dva sata potpisivala svoju knjigu

- Ovo je knjiga eseja, to su crtice o nekim spoljnim stvarima. Bila sam sigurna u pisanju, jer tekstovi nisu bili o meni, već sam klasično izveštavala sa raznih događaja, predsedničkih izbora...

Ima dosta političkih tekstova jer mi je bilo zabavno ući dublje u sve to, a i da Ameriku sagledam iz nekog drugog ugla. Bila sam pravi strani dopisnik iz SAD, što me je i zabavljalo. Ovo je u stvari jedan dokument prošlog vremena - kaže Mira Furlan za "Vesti".


Zašto se knjiga zove "Totalna rasprodaja"?
- To je naslov jednog od tekstova u knjizi. To nije bila moja, već ideja urednice Lidije Kusovac. Inače, ovo je vreme totalne rasprodaje i komercijalizacije svega, to je globalna metafora ovog sveta u kome živimo.
 

Da li ste imali priliku da se sretnete sa prijateljima u Beogradu?
- To je drugi razlog mog dolaska, da posetim neke ljude koji žive ovde, a koji su mi jako dragi.

Meni je važno da održim te veze svih ovih godina, iako imam vrlo malo pravih prijatelja koje želim da vidim i čujem.

Što su naši susreti ređi time su mi i važniji. Žarko želim da se prošetam ulicama Beograda, da svratim do Ace pekara na neke fine pite. E, o tome sam sanjala dok sam putovala u Srbiju.
 

Da li je glumcima potrebno da svoj život stavljaju na papir?
- Ja se još uvek nisam usudila da krenem u tu veliku priču, kao recimo Emir Kusturica, reditelj sa kojim sam sarađivala. Moram priznati da nije lako pisati, posebno sagledavati sebe na razne načine i iz više uglova. Mada, nije isključeno da ću se jednog dana pozabaviti i autobiografijom. To je osećaj da se sve mora staviti na papir, jer si dužan da učiniš tako nešto, ali i da moju biografiju ne bi neko drugi pisao.

Emigrant sa crne liste


Da li ste devedesetih pobegli ili otišli za Ameriku?
- Ja sam emigrant. Nisam nikad bežala iz kuće koja gori sa dve plastične kese stvari. Na moju sreću to nije bila moja sudbina, ali sam stavljena na crnu listu. Hteli su da me proteraju, mediji su svašta pisali, i to me je nateralo da se spakujem i odem daleko. Nadam se da ću jednog dana smoći snage i napisati sve o tome što mi se dešavalo za vreme rata, ali još uvek mi je teško kada se toga

Odakle vaša ljubav prema pisanju?
- To je moja prva ljubav još iz školskih dana kada sam išla i na takmičenja. Vremenom sam se okrenula drugim stvarima i postala glumica, ali sam uvek pisala. Imam gomilu stvarih dnevnika, leksikona koji su bili započeti, ali nikad završeni.
 

A, da li volite da čitate?
- Obožavam, pravi sam fanatik. Bez knjige ne mogu da živim, jednostavno mi je to potrebno. Knjige su moji najbolji prijatelji. Stvarno sam srećna samo kada čitam, to je za mene najlepše provedeno vreme. Volim da čitam Vladimira Arsenijevića i njegovu knjigu "U potpalublju".
 

Sećanje na Bekima


Na susednom štandu prodavala se i knjiga "Blistavo i strašno" njenog kolege Bekima Fehmijua, koji je pre nekoliko meseci izvršio samoubistvo.

 

Red ispred štanda: Mlade devojke sa knjigom Fehmijua

 

Kako kaže prodavačica sa ovog štanda, iako je njegova knjiga objavljena pre devet godina, danas je jedna od najprodavanijih na Sajmu, a kupuju je i mladi i stari.

 

U pitanju je autobiografija jednog od nekada najpopularnijih jugoslovenskih glumaca koji je zabeležio svoje uspomene, sećanja na detinjstvo provedeno u Prizrenu, Sarajevu i Skadru.

Utorak 05.11.2013. 22:10
Miro legendo! Uvijek te volim vidjeti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online