Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.10.2010.
21:12
Mondo rs A

Iz Beograda Lenonu u čast

Ceo svet danas obeležava rođendan jednog od najuticajnijih muzičara svih vremena, a i u Beogradu je odana počast legendarnom "Bitlsu".

Srećan rođendan
 

Koncert grupe The Best Beat održan je danas na terasi Doma omladine povodom 9. oktobra, dana rođenja frontmena grupe The Beatles Džona Lenona.

The Best Beat svirali su pesme jedne od najpopularnijih i najznačajnijih grupa pop i rok muzike, koja je šezdesetih godina prošlog veka oborila sve rekorde i postavila standarde popularne kulture koji ni do danas nisu prevaziđeni.

Koncert je održan u okviru kulturnog projekta "Beogradizacija Beograda".

"Koncert smo uklopili u celokupnu 'Beogradizaciju Beograda', koju sprovodimo od jula kako bismo malim kulturnim akcijama osvežili Beograd, naterali ga da se nasmeje, bude pozitivan i grad otvorenog srca. Rođendan Džona Lenona se danas obeležava svugde u svetu, pa ovom akcijom želimo da pokažemo i da smo deo sveta", rekao je Veljko Jovanović iz Omladinskog pozorišta "Dadov", koje je izvršni producent projekta.


A U SVETU...

Joko Ono, Lenonova udovica i čuvar njegovog komercijalnog i muzičkog nasleđa, sedamdeset godina od rođenja Džona Lenona, obeležila je na Islandu gde je osvetlila zamisljenu Kulu mira u spomen na Džona Lenona, a zatim je održala koncert sa njihovim sinom Šonom.

The Beatles su prodali više od milijardu ploča širom sveta. Pesma "Imagine" iz 1971. godine postala je nezvanična himna mirovnih aktivista širom sveta kao i zvanična pesma organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Istovremeno, Lenonov sin Džulijan s majkom Sintijom, prvom ženom Džona, otkrio je u Lenonovom rodnom mestu Liverpulu spomenik podignut u slavu jedne od najvećih legendi rokenrola.

"Nowhere Boy", film o detinjstvu i ranoj mladosti Džona Lenona, pre nego što je postao slavan i bogat sa "Bitlsima", od juče je u američkim bioskopima, a dokumentarni film "LenonNYC" prikazan je u Njujorku u kome je Lenon ubijen 8. decembra 1980. godine kada je imao samo 40 godina.

"To je na neki način čudan fenomen ali izgleda da su 'Bitlsi' danas popularniji nego ikada", izjavio je Džeri Goldman, direktor Muzeja "Bitlsa" u Liverpulu u koji će biti smešten i novi spomenik vredan 350.000 dolara.

"Lenon je najveća ikona od svih muzickih legendi. Njegove aktivnosti za mir koje je sprovodio sa Joko Ono su značajne ali njegova muzika je najvažnija", dodao je Goldman i podsetio da je pesma "Imagine" postala svetska himna, kao i "Give Peace a Chance" koja je postala himna mladih širom sveta, pevana na svim protestima i demonstracijama.

Većinu najčuvenijih tekstova The Beatles napisali su Lenon i Pol Mekartni i uvek su se potpisivali kao tandem. Među njima su naravno nezaboravni hitovi "She Loves You", "I Want to Hold Your Hand", "A Hard Day's Night", "Let it Be" i "Something" koja je jednom proglašena za najlepšu ljubavnu pesmu svih vremena.

Kada su se The Beatles raspali 1970. godine, Džon Lenon je naravno nastavio da piše pesme i osnovao Plastic Ono Band sa kojim je nastupao. U to vreme je nastala pesma "Imagine" koja je postala simbol protivljenja ratu u Vijetnamu.

U okviru obeležavanja njegovog rođendana u prodaji će se pojaviti tri specijalne akustične gitare koje je proizvela čuvena firma "Gibson" uz dozvolu Joko Ono i čija se vrednost kreće između 4.700 dolara i 15.000 dolara.

Francuska firma firma "Monblan" napravila je specijalno penkalo posvećeno Lenonu sa safirima i dijamantima koje će se prodavati u najluksuznijim radnjama na svetu za "samo" 27.000 dolara.

Lenon se sa Polom Mekartnijem smatra jednim od najuticajnijih tekstopisaca 20. veka. Lenona je muzički časopis "Q" izabrao 2004. godine za najveću rokenrol ikonu svih vremena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.10.2010. 04:37
Tuspas mene i sviju nas.Lennon nikoga ne zanima,bas me cudi da nema komentara.Ko mu je kriv kad nije htio da svira turbofolk.Gdje ste se posakrivali?Mora da je Ekrem opet nesto novo napravio,ili je Vendi pokazala sifone na CNN-u.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online