Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2018.
00:44
D. Petrović - Vesti A

Sarajevo metafora našeg vremena

Goran Bregović (68) sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane nastupa 8. maja u Lucernu u Švajcarskoj. Predstaviće novi album "Tri pisma iz Sarajeva" koji se za samo dva meseca našao na prvom mestu najprodavanijih CD-ova njorld musikeu SAD.

Z. K. Munja

- Tema "Tri pisma iz Sarajeva" je kako živeti zajedno. To je osnovna tema 21 veka, jer ovo je vek u kome ćemo morati da naučimo da živimo i sa različitima. Krenuo sam od Sarajeva kao metafore, a ne kao imena za grad. Jer, on što je svet video u Sarajevu devedesetih sada gleda na svom pragu. Šta je devedesetih svet video u Sarajevu? To da danas možemo biti dobre komšije, a sutra pucati jedni u druge zato što smo različitih religija. To je nešto što sada vidimo u celom svetu, tako da je Sarajevo metafora za naše vreme koju svi razumeju, jer to je tema celog sveta nažalost - kaže Bregović za "Vesti" i ističe da je kao kompozitor privilegovan.

- Ja kao kompozitor mogu da uradim nešto što je nezamislivo u politici i religiji, da stavim sve te suprotnosti zajedno i da zvuče harmonično. Muzika je najstariji ljudski govor što je i naučno dokazano. Ljudi su imali muziku i pre nego što su naučili da govore, pre nego što su imali religije i politiku. Zato je muzika nešto što svi razumeju - ističe čuveni muzičar.

Ovo je, kako kaže, da prvi put objavljuje nešto malo ozbiljnije, iako je prethodnih 20 godina pisao mnoge porudžbine - liturgije i koncerte, ali je smatrao da je rano da tako nešto i objavi.

Događa mi se čudo

Ime Gorana Bregovića dobro je poznato širom sveta, ali ga popularnost nije ponela.
- Ja sam kompozitor iz male, neprimetne, beznačajne kulture i biti toliko arogantan pa očekivati uspeh u svetu je nemoguće. Tako da ovo što se meni događa je jedno čudo koje se na svu sreću ponavlja, ali je ipak čudo. Da jedan kompozitor iz tako male kulture ima publiku u celom svetu, jer ja zaista sviram po celom svetu od Sibira, Islanda do Novog Zelenada, Čilea, Argentine. Jedino ne predstavljam svoju muziku na Ju tjubu ili na televiziji već starinski putujem po svetu i tako moja muzika traži publiku. I treba mi između tri i četiri godine da obiđem ceo svet i pokažem svoju ploču, i to su ciklusi koji se sad već ponavljaju redovno - kaže Bregović.

- Nekako uvek mislim da još imam vremena za tako neke ozbiljne stvari. "Tri pisma iz Sarajeva" se zapravo sastoje iz dva dela. Na prvom su pesme i samo tri mala odlomka iz mog violinskog koncerta koja su sada objavljena. Dogodine izlazi drugi opus i razlog zbog čega su zapravo i napisana "Tri pisma iz Sarajeva" a to je bila porudžbina crkve Sen Deni iz Pariza da napišem koncert za violinu i simfonijski orkestar. I ja sam pisao u formi tri pisma, jer se violina svira u tri osnovna manira - hrišćanski, odnosno klasični, klecmer kako sviraju Jevreji koja je specifičana tehnika i orjentalni kako sviraju Muslimani na orijentu.

Sada pišem najbolje

- Ja sam imao sreće da malo radim kao mlad, pa sam ostao svež da radim i u ovim godinama. Sada pišem dobro, možda najbolje, ovo je možda moj najbolji period. Verovatno je to malo nelogično, ali moguće je da će u budućnosti svet biti organizovan ovako kako je moj život bio slučajno organizovan - da se provodim dok četrdeset i neke, pa tek onda da počnem da radim. Možda je i šteta najbolje godine provesti u radu, za to uvek ima vremena - smatra Brega.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online