Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
00:55
S. Đurić - Vesti A

"Bjela me je vinuo u zvezde"

Slovenački muzičar Robert Pešut (51) poznatiji kao Manjifiko proslavio se zahvaljujući filmskoj muzici u "Montevideo, Bog te video". Njegove pesme "Samo malo" i "Pukni zoro" iz pomenutog filma postale su veliki hitovi koji se sviraju u kafanama i na slavljima. S Draganom Bjelogrlićem ponovo sarađuje na seriji "Senke nad Balkanom".

V. Sekulić
Zahvalan: Robert Pešut Manjifiko i Dragan Bjelogrlić

- Pre nego što sam upoznao Bjelu nisam bio poznat. Nisam imao mnogo iskustva ni sa filmskom muzikom i čini mi se da je Bjelogrlić bio više ubeđen od mene da ja to mogu. I ispalo je da je čovek u pravu. Raditi filmsku muziku na zadatu temu je veliki zalogaj i fizički, psihički i mentalni. Prati se scena, menjaju se kadrovi, napraviš prvu ruku, pa to recimo ispadne iz filma. Uz to ja sam u Ljubljani, Bjela u Beogradu i ne možemo da se gledamo svaki dan. Bilo bi bolje da budem više s njim, ali mi smo sada već uigran tim i navikli smo na taj naš ritam viđanja - kaže Pešut, i slikovito opisuje kako je sarađivati sa Bjelogrlićem.

- On je veliki profesionalac i tačno zna šta hoće. Produkcija je toliko jaka i sve što sam zamislio mogao sam da uradim. Po njegovoj želji bio sam i nekoliko puta na snimanju, kako bih uhvatio taj osećaj i atmosferu na setu - dodaje poznati muzičar.

On priznaje da nije očekivao uspeh sa muzikom iz "Monevidea", posebno ne da će pesme postati hitovi.

"Senke nad Balkanom"

Serija "Senke nad Balkanom" pokupila je brojne pohvale, a mnogima se dopada i muzika koja je u odnosu na "Montevideo" potpuno drugačija, mračna...
- Serija se dešava između dva svetska rata i muzika nema veze s razdobljem u kom se dešava radnja. Nije kao u filmu "Montevideo" u kome smo hvatali na sentiment. U "Senkama" je sve drugačije, pa je i muzika morala da bude takva - kaže Manjifiko.

- Zapravo ja nisam očekivao ništa. Ja uvek dolazim na kraju sa muzikom i uvek je panika sa vremenom. Naravno Bjela je takav reditelj i on pridaje puno značaja muzici, ali smo radili prvenstveno u službi filma. "Montevideo" je odličan film, bio je veliki hit i eto i pesme su postale poznate. Nekad se stvari jednostavno slože. Kad bih mogao da prognoziram tako nešto davno bih to napravio. Ali, nisam. Pesme "Pukni zoro", "Samo malo" postale su gotovo obavezne na slavljima. Sećam se kako mi je Bjelogrlić rekao: "Jednom kada si ušao u kafanu, ušao si u narod."

Uticaj šlagera

Uporedo sa filmskom muzikom Manjifiko je radio i na novom CD "Šarlatan sa Balkana", koji je pre neki dan predstavio i u Beogradu.
- Tražio sam da na ploči bude naš originalan zabavni izraz, a ne anglosaksonski uticaj. Otkrio sam šlagere iz pedesetih godina, i nema tu ni r od rokenrola, a kamoli soul, bluz, r'n'b. Mi smo koncipirali našu zabavnu muziku na nekim našim melodijama, preko meksičkog do italijanskog zvuka. Sav taj bućkuriš je rođen ovde i to je muzika koju je pevao Đorđe Marjanović. To je okosnica ove ploče, podseća na ta vremena, da nastavimo tamo gde smo počeli, gde je to bilo iskreno i najbolje po meni - kaže Manjifiko i dodaje da pripada vorld muzičkom zvuku.
- To su ljudi koji nemaju žanra, to su kantautori kao ja, etno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online