Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
22:48
Vestionline A

Džon Malkovič u Zagrebu: Ja sam pre svega Amerikanac

Proslavljeni američki glumac, reditelj i producent Džon Malkovič (John Malkovich) u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu najavio je svoje izvođenje "Izveštaja o slepima" i progovorio o svom poreklu i odnosu sa ocem i dedom, javila je agencije Anadolija, a prenosi N1.

Epa/Olivier_Matthys
Prvi nastup u Zagrebu: Džon Malkovič

Malkovičev recital "Izveštaj o slepima", koji će biti izveden u subotu prvi je događaj u nizu od 14 koncerata u okviru programa "Lisinski subotom".

U subotu će u "Lisinkom", uz Malkoviča kao pripovedača, nastupiti i Radovan Vlatković na rogu, Anastasia Terenkova na klaviru, kao i Varaždinski kamerni orkestar sa dirigentom Alvisom Kaselatijem.

Malkoviču će ovo biti prvi nastup u Zagrebu, ali je pre toga nastupao nekoliko puta u Dubrovniku. Reč je o komadu kojeg je pre tri godine Malkovič napravio u saradnji s ruskom pijanistkinjom, a izvodi ga sa Anastasijom Terenkovom.

Reč je o adaptaciji baziranoj na Šnitkeovom Koncertu za klavir i orkestar, kao i na delu argentinskog pisca Ernesta Sabata "O junacima i grobovima", odnosno delu te novele "Izveštaj o slepima", kojeg će Malkovič recitovati uz muzičku pratnju.

Malkovič je kazao da nema formalog obrazovanja u muzici, ali kaže da je svirao tubu i gitaru po sluhu, kao i da voli da sluša razne muzičke forme.

Nakon pitanja o samom delu koje će izvesti u "Lisinskom", novinari su ga pitali o njegovom poreklu o koje se, kako sam umetnik kaže, mogu otimati i Hrvati i Bosanci i Crnogorci, ali pre svega, poručio je da se oseća kao Amerikanac jer je rođen u Americi.

- Juče sam posetio navodno selo rođenja mog dede, ali ne znam da li je to tačno jer mi je puno toga rečeno o mojim precima. Moj otac o svom ocu je uvek govorio da je bio najveći lažljivac na svetu, pa je tako lagao i o našem poreklu - kazao je Malkovič.

Prisetio se kako mu je majka neko vreme nakon prerane smrti oca kazala da je pogrešno napisano u nekim novinama da je Malkovič poreklom iz Hrvatske, već mu je kazala kako mu je deda iz Crne Gore.

- Kada sam došao u Bosnu, svi su mi rekli - ćuti, ti si Bosanac - kazao je.

Dodao je da za njega odrasti u Americi znači biti Amerikanac, te da je većina njegovih sugrađana u detinjstvu po dedovima bila odnekud.

- Moji deda i baka nisu hteli da njihova deca nauče srpsko-hrvatski, uvek su negde "po ćoškovima" razgovarali tim tajnim jezikom. Nikad nisam imao jaku porodičnu vezu, pre svega moj otac i deda nisu bili u dobrim odnosima, jer je moj deda terao oca da radi u rudniku, što otac nije hteo - kazao je Malkovič.

Džon Malković je sa "Izveštajem o slepima" na turneji od 2015. godine i ove godine ga, nakon gostovanja širom sveta, izvodi u Italiji, Makedoniji, Belgiji, Španiji i Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online