Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.07.2017.
21:11
E. V. A

Vasil platio ceh politike?

Nastup najpriznatijeg srpskog džez muzičara Vasila Hadžimanova (43) na Belefu je otkazan. Umesto njega, na listi izvođača našao se Sanja Ilić sa svojom Balkanikom.

N. Durović
Epilog na sudu: Vasil Hadžimanov

Čelni ljudi festivala tvrde da otkazivanje jednog i zakazivanje drugog nastupa ni na koji način nisu povezani.

Deo javnosti smatra da je Hadžimanov izbrisan sa repertoara kao "politički nepodoban", odnosno zato što je svojevremeno javno podržao opozicionog kandidata Slobodana Jankovića.

- Nakon mejla koji smo dobili, gde nas zvanično obaveštavaju s velikim zadovoljstvom da smo i zvanično deo programa i da je datum našeg koncerta 20. jul u bašti SKC-a, dobili smo 10-15 dana posle toga pismo, koje smo zatekli u našem kućnom sandučetu, nepreporučeno. Znači, moglo je i da se zagubi, sa dve rečenice - preliminarni program je revidiran i nećete nastupati - kaže Hadžimanov i najavljuje da epilog priče potražiti na sudu.

- Ipak je odlučeno da do nastupa ne dođe, usled ograničenog budžeta i činjenice da je na nekim od prethodnih festivala Hadžimanov već bio učesnik Belefa. Učešće drugih izvođača nije u bilo kakvoj vezi s nastupom gospodina Hadžimanova, pa tako i nastup Sanje Ilića i grupe Balkanika - rekla je Nataša Ilić, direktorka Centra beogradskih festivala.

Međutim, članica Upravnog odbora Belefa Ivana Trišić tvrdi da nije tako, te da je zbog toga podnela ostavku.

- I da je bila obrnuta situacija, da je B izbacio A, ja bih isto reagovala. Zato što je umetnik B bio od početka prisutan u tom programu i bio obavešten da učestvuje. I onda odjednom dolazi umetnik A, i svi članovi glasaju da je to u redu. Za mene to nije u redu, i iz principa ne mogu da prihvatim... I malo patetično kažem - kad bih sada ja glasala "za", ja bih izgubila samopoštovanje do koga mi je veoma stalo - navela je Ivana Trišić.

Ona ističe da se vodila principima, a svi ostali članovi odbora ekonomskim principima, tj. ograničenjima koje nameće budžet.

Vasil Hadžimanov ni u kog ne upire prstom.

- Nije isključeno da ima i tog efekta u celoj priči, ono što ja znam jeste da direktno nisam nigde čuo da je to razlog. Koji god da je razlog, odluka Belefa je protivzakonita - uveren je Hadžimanov.

Slična sudbina Georgieva

Ovo nije prvi put da je politika umešala prste u nastupe muzičara.

Pre nekoliko meseci slična sudbina zadesila je i Vladu Georgieva, kome je bez mnogo objašnjenja otkazan nastup u Smederevu i to baš u vreme kada je javno podržao Saša Jankovića. Slučajnost? Teško.

Ali, je zato drugima sve dozvoljeno, pa recimo vlasnik Pinka Žejko Mitrović na ružičastoj televiziji opliće po protivnicima kako mu se ćefne. Zato je na Fejsbuku pokrenuta anketa za ukidanje nacionalne frekvencije Pinku, a autor peticije je izvesni Milan Krsmanović.

Vasil Hadžimanov je podržao ovu peticiju, pa nije isključeno da i zbog toga ima probleme.

Gorele društvene mreže

Otkazovanje nastupa Hadžimanova na Belefu "zapalilo" je društvene mreže. Većina je uverena da nije u pitanju "ograničenje budžeta" već ograničenja druge prirode.
- Tolika je beda da je politika počela da se meša u muziku... Fakat jasno je da reč o političkom usmeravanju poželjnih "muzičara" - samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online