Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.06.2017.
13:11
Vestionline, index hr A

Slučaj Severina: Hrvatska će snositi sankcije pred UN!

Nedugo nakon što je Opštinski sud u Zagrebu poslao saopštenje povodom Severininih optužbi na račun sudije Verice Nikić iznesenih u emisiji RTL Direkt i optužio pevačicu da svojim medijskim istupima krši osnovna prava deteta, oglasio se njen menadžer Tomislav Petrović, čije saopštenje prenosimo s portala Index.hr u celosti:

Vesti
Severina

"Nije istina da je Općinski građanski sud u Zagrebu doneo privremenu meru kojom je odlučeno da dete jednako vremena provodi sa ocem i s majkom, kako je to navedeno u njihovom saopštenju.

Istina je da otac provodi sa detetom preko 200 dana godišnje za koje vreme ga majka s kojom je dete srećno živelo pet godina, ne sme viđati i može ga nazvati samo jednom dnevno i to u 20 sati.

Z. K. Munja

Sud u Zagrebu objavio je ranije saopštenje zgrožen atmosferom linča koja je stvorena u javnosti nakon presude da Severina i njen bivši muž Milan Popović naizmenično brinu o sinu Aleksandru. U saopštenju, između ostalog, stoji: "Sudija ne donosi odluku zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike, udruženja, niti zato da bi se na brzinu rešio predmeta. Sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, nisu mogli ili nisu hteli da se dogovore, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svoga deteta", jasna je poruka u saopštenju suda. Protiv svake odluke suda, strane imaju pravo žalbe, što je Severina u ovom slučaju iskoristila, ali je sudu u saopštenju posebno naglasio: "Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima.

Gospodo, pročitajte meru koja je donesena i ne obmanjujte javnost!

To je skandal zbog kojeg će Republika Hrvatska snositi sankcije pred Odborom UN-a za prava deteta.

Nije istina da se medijski prostor iskoristio kako bi se obezvredio i omalovažavao rad sudije Verice Nikić.

Medijski prostor se iskoristio kako bi se javnost upoznala sa odlukom sudije Verice Nikić koja je već u jednom predmetu Severininom sinu zabranila da ide u vrtić, a na zahtev oca, zbog čega je dete bilo odvojeno od svojih vršnjaka pet meseci. Tu odluku je preinačio Županijski sud.

Pošto je ova privremena mera donesena ponovo na zahtev oca, za zaključiti je da se ovdje u najmanju ruku radi o pristranosti i nezakonitom postupanju sudije Verice Nikić i da za tako nešto postoji opravdan interes javnosti.

Nadalje, sudija Verica Nikić je svojom odlukom omalovažila sudačku dužnost, a o besprekornosti rada sudije dovoljno govori činjenica i da je majku bez ikakvog razloga isterala iz sudnice i više puta degradirala u sudnici na najprizemniji način nedostojan sudačkog poziva.

Osim toga, sudiji Nikić veštaci su jasno dali mišljenje da dete ostane živeti s majkom, a zašto je odluka suprotna mišljenju veštaka, najbolji odgovor će dati drugostepeni sud u odluci po žalbi.

Vezano na tzv. 'Hajku u medijima' kako se navodi u saopštenju, Općinski građanski sud u Zagrebu je davno bio upoznat sa činjenicom da detetov otac u javnost iznosi porodične prilike i pri tome nije reagovao, pa mi nije jasno kako im to tek sada smeta?

Severina se prvi put oglasila po tom slučaju u medijima pre deset dana i to tek nakon što je jedan srpski tabloid sklon Popoviću objavio detalje privremene mere s namerom diskreditovanja Severine i time pokušao uticati na postupak.

Županijski sud je do sada već preinačio dve presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu vezane na Severinu i njeno dete, u detetovu korist, s jasnim obrazloženjem: 'Odluke Općinskog građanskog suda u Zagrebu nisu bile u interesu deteta.'

Te presude je doneo Općinski građanski sud u Zagrebu pa ovo njihovo saopštenje zapravo tumačim kao pritisak Općinskog građanskog suda u Zagrebu na Županijski sud.

Obzirom da privremena mera na tako skandalozan način narušava prava deteta i majke, insinuacije o uticaju na drugostepeni sud od strane majke su u najmanju ruku neprimerene.

I za kraj, kod Severine nikada nije bilo upitno da dete treba i tatu i mamu. Upravo zato Severina je i zvala oca da dolazi viđati sina u dužem periodu njegovog života kada on to nije hteo.

Nakon ovakvog napada na stranku u postupku, Općinski građanski sud u Zagrebu ne može objektivno suditi niti u jednom predmetu o odnosima roditelja i deteta, pa je dužan na temelju članka 67. i 68. Zakona o parničnom postupku, obratiti se Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da odredi da u predmetima između M.P. i S.K. postupa drugi sud radi važnih razloga", stoji u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online