Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.06.2017.
11:00
Vestionline A

Sjajni letnji festivali u Evropi za koje možda niste čuli

Dobro je poznato da stari kontinent tokom letnjih meseci postaje centar muzičkih zbivanja na planeti. Najveće zvezde dolaze na neki od vodećih festivala a stotine hiljada Evropljana, ali i žitelja drugih kontinenata, posećuje najpoznatije od njih. Međutim, zemlje Evrope imaju da ponude mnogo više od glavnih festivala za koje ste verovatno čuli.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored Szigeta, Mađarska ima i Szin, pored Exita, Srbija ima i Lovefest a slično je i u drugim državama. Evo pregleda nekoliko poznatih festivala koje ste možda propustili do sada.

Cactus Festival - Briž, 07.07. 

Briž, prelepi belgijski grad domaćin je Kaktus festivala, na kojem će početkom jula nastupiti Rošin Marfi, Kaiser Chiefs, Goose, Richard Ashcroft i Explosions in the Sky. Činjenica da se festival događa upravo u Brižu dovoljan je povod da posetite Kaktus, jer pored dobrog provoda možete preko dana uživati u neverovatno živopisnom gradu, njegovim ulicama i šarenim kućama. 

Jazzopen - Štutgart, 11.07 

Ukoliko vam je festivalska atmosfera nespojiva sa jazz zvukom, Štutgartski festival ovog muzičkog žanra će vas sigurno u tome razuveriti. Koncept festivala je takav da se ispred i u poznatim građevinama Štutgarta održavaju koncerti, a ove godine su lokaliteti Schlossplatz, Alten Schlosses, Liederhalle, Scala Ludwigsburg i Spardawelt. 

A tu prave ljubitelje džeza očekuje dobro poznata Nora Džons, ali i Tom Džons, Kvinsi Džons, Bob Geldof, Herbi Henkok, Kamasi Vašington, Čili Gonzales, Izabela Lundgren, Sara Feri, Kinga Glik, Džejson Moran i mnogi drugi. 

Poseban kuriozitet je upravo koncert Džejson Morana koji će biti održan u crkvi Svetog Eberharda. 

Pori festival - 17.07. 

Grad Pori u Finskoj jedva da ima preko 70.000 stanovnika ali je njegov Džez Festival dobro poznat, a osnovan je još 1966. Godine. Do sada je, za sve te godine, veliki broj dobro poznatih imena posetio Pori. B.B. King, Rej Čarls, Majls Dejvis, Bob Dilan, Elton Džon, Santana i mnogi drugi. Zanimljivo je da otvorena zona u kojoj se održava festival prima oko 35.000 posetilaca, praktično polovinu svih žitelja Porija. 

Festival je i ove godine snažan kao i prethodnih, sa Grejs Džons, Jamiroquai, Herbi Henkokom i Jethro Tull na čelu. Ako vam to nije dovoljno a fan ste nešto starijeg zvuka, Chaka Khan i Erika Badu zabavljaće i vas i publiku, kao i Wilco i White Lies. I ovo je samo jedan deo onoga što ćete tamo imati prilike da vidite. 

Colors of Ostrava - 20.07. 

Industrijski grad Ostrava u Češkoj republici, blizu granice sa Poljskom poslužio je kao domaćin za Colors of Ostrava festival koji se, pomalo slično našem Mikser festivalu, održava upravo unutar industrijske zone Ostrave. Za razliku od do sada pomenutih festivala, ovaj je možda i bliži ljudima sa ovih prostora zbog nešto povoljnijih cena. 

Ove godine Imagine Dragons i Alt-J čine glavne headlinere, ali ih u stopu prate i Justice, Birdy, Midnight Oil i naravno Jamiroquai. Lineup pojačava i Benjamin Clamente i LP, a skoro pa redovni gosti naše zemlje, Nouvelle Vague, nastupaju poslednjeg dana. 

Live at Sunset - Cirih - 06.07. 

Festival u Cirihu zanimljiv je ne samo zbog toga što traje dve nedelje, već i zbog toga što je nešto lakše dostupan ljudima iz naše zemlje zbog velikog broja jeftinih letova do ovog grada. Koncept festivala je da se zapravo svakog dana organizuje po jedan veliki koncert, pa tako na primer 09. Jula možete slušati Mary J. Blige, 11. Jula Placebo, 12. Jula Eltona Džona a 13. Džejmi Koluma. Tu su još i Zuri West, Katie Melua i Marco Mengoni. 

Naravno, karte za festival se prodaju po danima i svakako nisu povoljne, pa je i to nešto na šta treba obratiti pažnju. 

Cap Roig Festival - 07.07. 

U slučaju da želite u baš toplije krajeve, Barselona nudi sjajni Cap Roig festival druge nedelje jula ali sami nastupi traju praktično tokom čitavog meseca pa i dobrog dela avgusta. Ovaj koncept festivala koji zapravo predstavlja veliki broj odvojenih koncerata dobro je poznat u Španiji i još nekim evropskim zemljama, pa se i u tom slučaju odlučujete za kupovine karata za pojedinačne koncerte. 

Tako na primer Anastacia nastupa 14. Jula a Passenger 15., Sweet California praktično mesec dana kasnije, 08. Avgusta, Miguel Bose dan nakon toga a Sidonie dva dana posle. Andrea Bocelli zakazan je za 16. Avgust a festival zatvara Jason Derulo 22. Avgusta. 

Glavna prednost ovog festivala u odnosu na druge je i to što je prostor održavanja "kao iz bajke". U pitanju je botanička bašta "Cap Roig", po kojoj je i festival dobio ime.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online