Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.05.2017.
18:15
D. Petrović - Vesti A

"Kalašnjikov" treštao u parku Gorki

Velikim koncertom Gorana Bregovića (67) u parku Gorki u subotu uveče u Moskvi je završena manifestacija Dani Beograda u ruskoj prestonici. U najvećem i najlepšem parku na obali reke Moskve okupio se veliki broj ljudi, a Brega je na scenu izašao u belom odelu, praćen trubačima i napravio sjajnu atmosferu. Uoči nastupa on je rekao da mu je "drago što je ponovo u Moskvi pred ruskom publikom".

Z. K. Munja
Oduševio Ruse: Goran Bregović

- Mi znamo sve o Rusima, njihove pisce, kompozitore, istoriju. Oni o nama skoro ništa i ovo je dobra prilika da se malo pokažemo. Dani Beograda u Moskvi su kao kad dođete da starijem bratu pokažete kakvi ste, nakon dugo vremena. Nadam se da će biti veselo, ja ću svakako uživati - kazao je Bregović za Sputnjik. On u ovoj zemlji uživa veliku popularnost, a sam ističe "da je Rusiju lako voleti".

Dani Beograda u Moskvi održani su od 25. do 27. maja sa ciljem da se, inače dobri bilateralni i istorijski odnosi Srbije i Rusije, prodube kroz tri ključna stuba saradnje - ekonomiju, kulturu i sport. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Beograd u Moskvi na veličanstven način predstavio svoju kulturu, tradiciju, istoriju...

Opanci za Čerjomidina

Ministar u Vladi Moskve Sergej Čerjomidin imao je pune ruke posla. Bio je domaćin gostima iz Srbije, sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim igrao je tenis i - izgubio. Za utehu dobio je par originalnih, ručno rađenih opanaka koje su specijalno za njega napravili srpski opančari.

- Tri dana Beograda - privredni forum, sport i kultura, a završavamo veličanstvenim koncertom Gorana Bregovića parku Gorki koji je jedan od najlepših na svetu - rekao je Mali i istakao da je u planu da se beogradski park Ušće urediti po ugledu na Gorki.

- Ovde je život, ovde su ljudi, ovde se stvari dešavaju. Prelepa je promenada i tako nešto hoćemo da uradimo u Beogradu - dodao je Mali.

Tokom trodnevne manifestacije u ruskoj prestonici održano je niz događaja - izložba "Nikola Tesla - duh, delo, vizija" Muzeja Nikole Tesle u Beogradu i postavka fotografija o istoriji Beograda na Gogoljevom bulevaru. U moskovskom kinoteatru Kosmos održan Festival filmova Emira Kusturice.

- Važno je da se institucionalizuje veza koju imaju Beograd i Moskva jer postoji evidentna kulturna povezanost, i tu bliskost treba održavati i u budućnosti - istakao je Emir Kusturica, izrazivši zadovoljstvo zbog odličnog prijema njegovog filma "Na mlečnom putu" u Moskvi.

Beogradski kutak

Posebnu pažnju Rusa privukao je Beogradski kutak koji je bio postavljen nedaleko od Kremlja i Crvenog trga. Sa željom da domaćinima prenesu duh beogradske Sakadarlije, gosti iz Srbije su pripremili poseban muzički program sačinjen od tradicionalnih pesama i igara, radionicu starih zanata kao što je opančarski i kaligrafije, a mogli su da se probaju i srpski specijaliteti kao što je ajvar. Kako je poručio gradonačelnik Siniša Mali, na ovaj način želeli smo da "prenesemo duh Srbije i Beograda u srce Moskve, kako bi se građani Rusije upoznali sa našom kulturom, istorijom i tradicijom i poželeli da dođu u Beograd gde će se osećati kao kod kuće." Zaštitno lice ovog dela manifestacije bio je Miloš Biković, srpski glumac koji gradi uspešnu karijeru u Rusiji.

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online