Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
19:58
D. Petrović - Vesti A

Pobeda srca i muzike

Pobeda Salvadora Sobrala sa baladom "Amar Pelos Dois" ("Voleti za oboje") na 62. Evrosongu u Kijevu nije bila iznenađenje. Mladi Portugalac iz Lisabona doneo je prvi trujumf svojoj zemlji od 1964. godine od kada Portugal učestvuje na evrovizijskom takmičenju.

Reuters
Važna je emocija: Portugalac Salvador Sobral

- Ovo je pobeda muzike i onih koji žive za muziku. Muzika nije vatromet već emocija - rekao je Salvador.

Njegov trijumf u Ukrajini vraća nadu da se Evrosong, možda, posle više godina ponovo okreće kvalitetnoj muzici i da je dobra pesma ponovo na ceni umesto cirkuskih nastupa. U prilog tome govori činjenica da je njegov nastup bio sveden i bez nepotrebnih scenskih efekata, te da je prvi pobednik u poslednjih deset godina (posle trijumfa Marije Šerifović u Helsinkiju 2007) koji je pobedio s numerom koju je izveo na maternjem jeziku. Osim toga, Portugal je godinama važio za autsajdera na takmičenju, a najbolji plasman zabeležen je 1996. godine kad su njegovi predstavnici zauzeli šesto mesto.

Boravak u Kijevu za Salvadora bio je dosta težak jer, kako je pisao britanski "Miror", njega čeka transplantacija srca i to najkasnije do kraja godine. Umesto njega, u propratnim dešavanjima oko takmičenja učestvovala je njegova sestra Luisa koja je i napisala pobedničku numeru.

Doduše, želeći da izbegne sažaljenje, Salvador o tome nije pričao, ali nema sumnje da je i njegova životna drama imala udela, ako ne u pobedi, a ono bar da privuče pažnju publike.
I ove godine takmičenje su pratili brojni skandali. Domaćini su uskratili gostoprimstvo ruskoj predstavnici Juliji Samoilovoj, jer je pevala na Krimu, što je izazvalo dodatne probleme na relaciji Ukrajina-Rusija. Skandal je okončan povlačenjem Rusije iz takmičenja, doduše samo ove godine. Za razliku od Rusa, 56 odsto Britanaca smatra da bi njihova zemlja trebalo da se povuče iz Evrosonga zauvek. To pokazuju rezultati ankete objavljene dan uoči finala u Kijevu.

Dostojanstvena Tijana

- Izuzetno sam ponosna kako smo izveli pesmu i nastup. Ne bih spekulisala zbog čega nismo prošli u finale, ali kao što sam uvek i govorila, mogu da budem odgovorna samo za ono što zavisi od mene - rekla je Tijana Bogićević, kojoj je ulazak u finale izmakao za dlaku. Nakon objavljivanja rezultata glasanja druge polufinalne večeri ona je bila odmah ispot crte, na 11 mestu.
- Ne plašim se osuda, svako ima pravo na svoje mišljenje. Mislim da treba biti dostojanstven i kada se dogodi poraz - poručila je Tijana.

- Britanska javnost želi da se dodatno smanje veze sa evropskim institucijama - zaključak je analitičara koji smatraju da je to u direktnoj vezi sa Bregzitom. Po sve sudeći, Evrosong se neće još dugo osloboditi uticaja politike.

Ne može bez skandala

Na evrovizijskoj sceni i ove godine bilo je svega i svačega, ali ako je suditi po glasovima publike šokantni nastupi više ne prolaze. U prilog tome govori i činjenica da je drugo mesto zauzela Bugarska, a treće Moldavija, dok su uvek dominantni Šveđani morali da se zadovolje petom pozicijom.

Tokom nastupa Italijana Frančeska Gabanija (dvostruki pobednik San Rema) na scenu je izašao čoveka maskiran u majmuna?! Zašto? Niko ne zna, a Frančesko je, iako najveći favorit, takmičenje završio na šestom mestu. I crnogorski predstavnik Slavko Kalezić s perčinom i neobičnim nastupom izazvao je podsmeh širom Evrope, a ispao je iz takmičenja već prve večeri. Tokom nastupa prošlogodišnje pobednice Džamale na binu se popeo momak ogrnut zastavom Australije, koji je skinuo pantalne i pokazao golu zadnjicu pred milionskim auditorijumom.

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Glasajte za Tijanu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online