Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.03.2017.
18:01
D. Petrović - Vesti A

Protiv Rusa rat notama

Skandal oko učešća ruske predstavnice Julije Samojlove na Evrosongu u Kijevu (9. do 13. maja) se ne stišava.

Tanjug
Odbila da nastupa na daljinu: Julija Samojlova

Nakon što je Rusija odbila da njihova predstavnica učestvuje na takmičenju "na daljinu", odnosno da se njen nastup iz studija u Moskvi putem satelita uključi u manifestaciju u Kijevu, Ukrajinci sada traže zamenu kandidata. Uslov?

Da novi takmičar nema problem sa ukrajinskim zakonom, odnosno da nije poput Julije bio na Krimu, poručio je potpredsednik vlade Ukrajine Vjačeslav Kirilenko na Ukrajinskom radiju, prenosi Sputnjik.

- Mi smo spremni da prihvatimo sve 43 zemlje učesnice na Evrosongu, uključujući i ruskog predstavnika. Rusija sama može da nađe izlaz iz ove situacije ukoliko predloži učesnika ili učesnicu koji nema problema sa ukrajinskim zakonom. U tom slučaju ovo pitanje će biti brzo rešeno. Vidimo da je ruska provokacija sa Evrosongom samo mala karika u velikom lancu provokacija i poteza koji su usmereni na pogoršanje situacije u Ukrajini - istakao je ukrajinski političar.

Ovakvo mešanje politike sa evrovizijskim takmičenjem nije zabeleženo u novijoj istoriji najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi koje promoviše - toleranciju.

Da je u pitanju lokalno muzičko takmičenje u Ukrajini, niko ne bi imao pravo da se buni, ali u pitanju je Evrosong, evropsko muzičko takmičenje.

EBU ćuti i zatvara oči i pred činjenicom da je predstavnica Rusije i devojka u invalidskim kolicima.

Šta je sa kršenjem njenih umetničkih i ljudskih sloboda i prava?

Tanjug
Žrtva španskog generala Franka: Klif Ričard

Skandal ovakvih razmera na Evrosongu ne pamti se još od 1968. godine kada je čuvenom britanskom pevaču i glumcu Klifu Ričardu na prevaru oduzeta pobeda na takmičenju.

Kako je u svom dokumentarcu otkrila novinarka Monce Fernadez Vila, Klif Ričard je bio žrtva španskog generala Franka čiji su saradnici namestili takmičenje.

Ričard je za jedan poen izgubio od tadašnje španske predstavnice Masijel, a Franko je takmičenje iskoristio da poboljša imidž Španije u svetu.

Da ironija bude veća, Klif je izgubio na takmičenju koje je održano u Rojal Albert holu u Londonu.

- Postoje dokazi da su glasovi kupovani kako bi se obezbedila pobeda za Masijel - otkrila je Vila mnogo godina kasnije.

Od poljupca do Franka

Tokom 62 godine postojanja evrovizijsko takmičenje pratili su brojni skandali, koji su manje ili više uspešno zataškavani.

Prvi put parovima je 1957. godine dozvoljeno da se takmiče.

To je iskoristio danski duet Birti Vilki i Gustav Vinkler koji su dugim poljupcem na sceni iznenadili publiku, što je u to vreme okarakterisano kao skandalozno ponašanje.

Sedam godina kasnije bilo je zahteva da se Španija i Portugal isključe iz takmičenja zbog diktatura u ovim zemljama, a jedan čovek je izašao na binu sa tablom na kojoj je pisalo "Bojkot Franka i Salazara".

Takmičenje održano 1973. obeležio je skandal oko španske pesme "Eres Tu" koja je označena kao plagijat i to numere "Brez Besed" s kojom je Berta Ambroz 1966. predstavljala Jugoslaviju.

Rušenje tabua

Politika je svoje prste u Evrosong ponovo umešala 1990. godine na takmičenju u Zagrebu. Mnogi pevači su tada pevali o političkoj situaciji u Evropi, padu gvozdene zavese, ujedinjenju dve Nemačke. Pobedio je Toto Kutunjo sa numerom "Insieme: 1992" koja je govorila o ujedinjenju Evrope. Rušenje tabua dogodilo se 1998. kada je Izrael predstavljao transseksualac Dana i pobedio.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online