Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.04.2016.
03:15
D. Petrović - Vesti A

Bajagini "Drugovi" himna dijaspore

Neki od najpoznatijih srpskih muzičara uspešno su se oprobali i kao kompozitori muzike za film, TV serije i pozorišne predstave. Pojedine pesme iz tih filmova ili serija postale su veliki hitovi, koje publika voli iako su namenski rađeni.

A. Čukić
Hit do hita: Momčilo Bajagić Bajaga

Ognjan Radivojević popularnost je stekao sa Goranom Bregovićem i njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane. Nakon razlaza sa Bregom posvetio se solo karijeri, komponovao je muziku za seriju "Sva ta ravnica", ali i muzičke teme za desetak stranih filmova.

Jedan od najuspešnijih kompozitora Kornelije Bata Kovač svirao je u Indeksima, a potom i u Korni grupi. U svet filmske muzike zakoračio je 1968. godine u ostvarenju "Ram za sliku moje drage". Nakon toga usledio je rad na filmovima "Pucanj" i "Bez reči", koji je dobio nagradu Zlatna arena u Puli za najbolju muziku 1973. godine. Sa rediteljem Milošem Radivojevićem sarađivao je praktično tokom cele karijere, a njegova muzika i instrumentali ukrasili su filmove "Kvar", "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Čavka" i "Buđenje iz mrtvih", "Igmanski marš"... Malo je poznato da je Bata komponovao i muziku za komedije Zorana Čalića "Lude godine", "Došlo doba da se ljubav proba" i "Ljubi ljubi, al' glavu ne gubi"...

Vlatkov muzički potpis

Po mišljenju mnogih najbolji balkanski gitarista Vlatko Stefanovski, pored decenija provedenih u samom vrhu jugoslovenskog roka uspešno se oprobao i kao autor filmske muzike. Njegov muzički potpis stoji ispod više od 20 domaćih i stranih filmova i TV serija. Sa Rajkom Grlićem sarađivao je na melodrami "Za sreću je potrebno troje", a komponovao je i muziku za film "Šmeker" Zorana Amara, kao i muziku za čuvenu TV seriju "Zaboravljeni" autora Darka Bajića, kao i za film "Početni udarac" iz 1990. godine.

Filmskoj muzici nije odoleo ni Goran Bregović, koji je 1977. godine komponovao originalne muzičke teme za romantičnu komediju "Leptirov oblak". Međutim, punu afirmaciju u svetu filma Brega je postigao u saradnji sa Emirom Kusturicom. Prvo je radio muziku za Kustin film "Dom za vešanje", potom je komponovao za "Arizonu drim" i "Podzemlje". Međutim, muzika je bila razlog i žestoke svađe Bregovića i Kusturice, koji je optužio Bregu "da je lopov koji mu je uvalio plagijat". Ali, prozivke oko plagijata nisu uticale na Bregovićev rad, a najpoznatiji film za koji je komponovao muziku je "Kraljica Margo" Patrisa Šeroa koji je postigao veliki uspeh i osvojio dve nagrade na Kanskom festivalu 1994. godine.

Legendarni Flojd

Zoran Simjanović započeo je muzičku karijeru u legendarnim Siluetama, a zatim je svirao u bendu Elipse. Ali, ubrzo je postao jedan od nezamenljivih kompozitora filmske muzike bez čijih nota ne mogu da se zamisle mnoga ostvarenja srpske kinematografije. Simjanović je komponovao muziku za više od 60 igranih filmova, 20-ak pozorišnih predstava i više od 70 TV emisija, serijala i kratkih filmova. Publika ga najviše pamti po legendarnom hitu "Flojd" iz filma "Nacionalna klasa", koju je otpevao Dado Topić.

Momčilo Bajagić Bajaga je, možda, najbolji primer da se dobra pesma daleko čuje, te da iako je namenski komponovana može da postane vanvremenski hit. Numera "Moji su drugovi" koju je komponovao i izveo za potrebe filma "Ni na nebu ni na zemlji" reditelja Miroslava Lekića postala je hit koji je obeležio Bajaginu karijeru i nezvanična himna dijaspore koja se i danas rado peva i sluša u svakoj prilici. Usledila je i pesma "Pada vlada" za film "Profesionalac", a Bajaga i danas rado komponuje muziku za serije, filmove i pozorišne predstave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online