Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2016.
04:15
D. Petrović - Vesti A

Tuče, krađe i politika

Do početka ovogodišnjeg 61. Evrosonga, koji se od 10. do 14. maja održava u Stohkolmu ostalo je nešto više od 20-ak dana. Ali, gotovo da nema dana da se u medijima ne pojavi po neki skandal vezan za predstojeće takmičenje.

facebook.com
Hoće go na scenu: Aleksandar Ivanov

Prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, Evrosong bi mogao da bude doveden u pitanje zbog najavljenog štrajka radnika švedskog javnog servisa koji su tražili povećanje plata tokom trajanja manifestacije, jer moraju da rade više nego inače. Nema sumnje da će SVT televizija, organizator ovogodišnjeg takmičenja učiniti sve da izbegne veću bruku sada kada su oči Evrope uprte u njih.

Evrosong već godinama prate brojni skandali koji nesumnjivo ruše reputaciju samog takmičenja. Tako su mediji u regionu danima pisali o tuči koja je izbila među članovima BiH delegacije.

Jordanci prekinuli prenos

Skandali na Evrosongu nisu novina. Pobeda izraelskog izvođača Ishara Koena u Parizu 1978. godine bila je potpuno neočekivana za Jordan, koja čak nije ni emitovala nastup izraelskog izviđača. Kada je tokom brojanja glasova postalo jasno da bi Ishara mogao da pobedi na takmičenju, prenos je prekinut, navodno iz tehničkih razloga. Sledećeg dana jordanski mediji su saopštili da je pobedio predstavnik Belgije, koji je zapravo zauzeo drugo mesto.

Autor pesme "Ljubav je" Almar Ajanović kažnjen je neodlaskom u Švedsku. I nisu samo Bosanci skloni skandaloznom ponašanju. Pre četiri godine Ivana Čabraja, prateći vokal Nine Badrić na takmičenju u Azejberdžanu optužena je i umalo uhapšena zbog krađe umetničkih slika iz hotela u kome je hrvatska delegacija bila smeštena. Umetničke slike su vraćene, a okrivljena pevačica više nija napuštala sobu, jer je to bio uslov menadžmenta hotela kako bi se izbegao skandal većih razmera.

Uzroci incidentnih situacija na Evrosongu su različiti od finansijskih, preko nacionalnih i političkih, do verskih, ideoloških, seksualnih, estetskih... Aleksandar Ivanović, koji ove godine predstavlja Belorusiju tražio da na sceni nastupi potpuno go okružen vukovima kako bi mogao da dočara emociju pesme "Help you Fly"!

Ipak, čini se da su Evrosong minulih šest i po decenija najviše pratili skandali vezani za politiku, iako organizatori takmičenja insistiraju da se svako uplitanje politike, posebno u tekstove pesama, potpuno izbaci.

Tako su Finci 2007. zapretili da će zbog političkog konteksta s takmičenja udaljiti pesmu "Push the Button" izraelske grupe Teapacks . U tekstu pesme se spominju "bezumni vladaoci koji će pritisnuti dugme..." u čemu se naslućivala aluzija na nuklearni program Irana. Iste godine izbio je i skandal zbog pesme ukrajinskog predstavnika Andreja Danilka "Danzing" koga su ruski gledaoci okrivili da je u finalu takmičenja otpevao frazu "Russia Goodbye" umesto zvanične verzije "Lasha Tumbai".

Dve godine kasnije Gruzija je za svog predstavnika izabrala grupu Stefane i 3G, čiji su članovi otvoreno govorili da njihova pesma "We don't wanna put in" predstavlja protest protiv politike Rusije. Evropska radiodifuzna unija ocenila je da pesma ne odgovara evrovizijskim normama i zatražila od Gruzije da izmeni tekst ili promeni pesmu, što je Gruzija odbila i povukla se sa takmičenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online