Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.05.2010.
15:37
Press rs A

Oni neće ni u ludilu na Evrosong!

Sedam zemalja odbilo je da se takmiči za najbolju pesmu Evrope na jubilarnom 55. Evrosongu u Norveškoj. Italija, Austrija, Monako, Češka i Luksemburg ne žele da učestvuju jer Evrosong ne smatraju prestižnim takmičenjem. Toj grupi, ove godine, pridružile su se Mađarska i Crna Gora koje nemaju dovoljno novca da svoje predstavnike pošalju na najveće evropsko muzičko takmičenje.

Organizatori mole Italiju

Italija se sa Evrosonga povukla dva puta, 1994-1996 i od 1998-nadalje, bez objašnjenja. Neki tvrde da je razlog odustajanja to što, uprkos dobrim rezultatima na ovom takmičenju, nijedna pesma nije bila veliki hit u Italiji.

Italija je dva puta pobedila na Evrosongu, a bila je i jedna od sedam zemalja na prvom takmičenju 1956. Samo jednom je imala plasman ispod prvih 15, a čak 26 puta je bila među najboljih 10.

Organizatori se godinama trude vrate Italiju na takmičenje. "Radimo sve što je u našoj moći da privučemo Italiju, Austriju i Monako da učestvuju. Ukoliko Italija odluči da se vrati na Evrosong postaće jedna od članica "velike petorke" - grupe zemalja koje se automatski kvalifikuju u finale", istakao je direktor TV Evrovizije Bjorn Erihsen.

Trenutno povlašćeni status imaju Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija.

Austrija odustala zbog lošeg plasmana

Iako je često slala predstavnike na Evrosong, a jednom je i pobedila, Austrija se 2008. povukla iz takmičenja. Oni su svoje povlačenje najavili dve godine pre toga navodeći da uspeh na takmičenju ne zavisi od talenta učesnika.
.

Međutim, Austrija nije u potpunosti zatvorila vrata najvećeg evropskog muzičkog spektakla. "Nemamo želju da šaljemo muzičke talente iz naše zemlje na takmičenje gde nemaju šanse za pobedu. Ukoliko se stanje promeni, rado ćemo se vratiti", izjavio je direktor austrijskog programa ORF Volfgang Lorenc.

Monako razočaran

Iako je na izboru za pesmu Evrovizije 1971. godine trijumfovala sa pesmom "Un Banc, un abre, une rue", Kneževina Monako nije pristala da bude domaćin ovog takmičenja naredne godine. Monako je jedina zemlja koja je pobedila, a nikada nije organizovala takmičenje.

Iz takmičenja se povukla 1980, da bi se na iznenađenje svih vratila 24 godine kasnije u Istanbulu. Loš plasman i nezadovoljstvo načinom glasanja ponovo su ih naterali da se povuku 2007. godine.

Kao razlog ovakve odluke državna televizija TMC tada je navela da praksa podele glasova među zemljama iz istih regiona ne daje nikakve šanse Monaku za plasman u finale. Iako se svake godine do sad najavljivalo da bi predstavnici ove zemlje ipak mogli da se vrate na Evrosong, njihovo učešće izostalo je i ove godine.

Češka i Luksemburg nezainteresovani

Česi su na Evrosongu prvi put nastupili tek 2007. Posle raspada Čehoslovačke, Slovačka je devedesetih nastupala na ovoj manifestaciji, dok je Češka bila nezainteresovana. Kada se napokon uključila u takmičenje pre tri godine, njeni predstavnici nisu se plasirali u finale. Na prošlogodišnjem takmičenju u Moskvi, češka romska hiphop grupa "Gipsy.cz" nije osvojila nijedan bod, nakon čega je ova zemlja odustala od daljeg učešća.

Luksemburg je jedna od sedam zemalja koje su učestvovale na prvom Evrosongu davne 1956. godine. Ova zemlja se redovno pojavljivala na svim takmičenjima do 1993. godine, kada je osvojila 20. mesto. Naredne godine nije imala pravo učestvovanja. Otad Luksemburg svoje predstavnike ne šalje na ovu manifestaciju.

To je jedna od zemalja koje organizatori Evrosonga žele da vrate po svaku cenu, ali njihovi pokušaji nisu bili uspešni.

Mađarska i Crna Gora dekintirane

 Lepa Crnogorka 2009. nije ušla u finale

Mađarska je na takmičenju debitovala 1994. godine, kada je njihova predstavnica Federika Bajer osvojila četvrto mesto. Nakon toga nastupili su sedam puta, ali su bez ikakvog objašnjenja odustali 2006. da bi se već naredne godine ponovo pojavili i osvojili deveto mesto.

Uoči prošlogodišnjeg Evrosonga desio se skandal na njihovom nacionalnom izboru za predstavnika. Zbog nameštanja glasova na takmičenje su poslali trećeplasiranog, koji nije uspeo da uđe u finale. Mađarska nacionalna televizija objavila je ove godine da neće ići u Oslo zbog nedostatka finansija.
 

Potpuno isti razlog navela je i Crna Gora! Nakon proglašenja nezavisnosti ova država je na Evrosongu nastupala tri puta. Prošle godine Andrea Demirović sa pesmom "Just Get Out of My Life" nije uspela da se plasira u finale. Zbog finansijske krize Crnogorci ove godine nisu otputovali u Oslo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online