Subota 15. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
19:36
Vestionline A

Sarajevski bendovi zajedno u "Akademiji"

Sarajevske grupe "Sikter" i "Skroz" odrzaće zajednički koncert u petak 21. maja u klubu "Akademija", u okviru festivala "Dani Sarajeva" u Beogradu. Festival, već četvrtu godinu za redom, organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda. Koncert na Akademiji počinje u 22h, cena karte iznosi 200 dinara.

Dvadeset godina postojanja sarajevske grupe "Sikter" i njihova četiri albuma svedoče o različitim muzičkim fazama ovog benda, velikim koncertima i saradnji sa čuvenim svetskim muzičarima.

Neopterećenost komercijalnim uspehom i udovoljavanjem publici, nametnute životne okolnosti i česte promene u postavi benda, uslovili su njihov nehermetičan pristup muzici.
 

Sikter

 

Enes Zlatar Bure – vokal, klavijature, programiranje
Dragan Rokvić – vokal, bas
Esad Bratović – gitara
Igor Čamo – klavijature, klavir
Nedim Zlatar – bubnjevi

Frontmen grupe, Enes Zlatar Bure kaže da se "Sikter" ponaša kao živi organizam, koji je doživeo mnogo transplantacija, ali je i dalje živ: "Kako se svima nama ukusi u muzici i životni stavovi mijenjaju tokom godina, tako smo i mi prošli kroz razne žanrove muzike."

Počeli su kao pank sastav, obezbedivši sami sebi prvi nastup na brucošijadi, u rodnom gradu, kada su kratkim imperativom "sikter!" sa bine "smenili" članove jedne popularne sarajevske grupe.

Narednih godina, "Sikter", po oprobanom receptu, nepozvan pohodi brojne klubove, da bi se 1994. spot za njihovu pesmu "Pain in Brain" zavrteo na MTV-u, čime su postali prva grupa iz BiH čija je muzika emitovana na ovom kanalu.


Iste godine nastupaju kao predgrupa Bruceu Dickinsonu (Iron Maiden), a '97. i na čuvenom sarajevskom koncertu sastava U2.


Sa Bonom Voxom (U2) i Jovanottijem sviraju na otvaranju Pavarotti muzičkog centra u Mostaru, a njihov debi album "Now, Always, Never" iz '98. beleži i saradnju sa glasovitim internacionalnim muzičarem, producentom i jednim od pionira ambijentalnog zvuka - Brianom Enoom.

Slede albumi "Queen of the Disco“ i "My music“, EP izdanje "Don’t You Miss Me", te poslednji, četvrti album "Ego trip“, objavljen 2009. godine za "Hayat Production".

Muzika koju "Sikter" sada stvara kombinacija je elektronike, soula, funka i rock’n'rolla, a njihovi koncertni nastupi su multimedijalni, praćeni video projekcijama sarajevskih umetnika. Na novom albumu zvuk je malo drugačiji, žešći od onog na koji je publika navikla, ali je i dalje lako pogoditi da se radi o "Sikteru". Teški gitarski rifovi, čvrsta ritam sekcija, pumpajući bas, prodorne klavijature i mnooogo energije karakterišu album “Ego trip”.

Grupa "Skroz" osnovana je u Sarajevu 1996. godine, kao rezultat posleratnog entuzijazma i vere u muziku nekolicine mladih muzičara. Novonastali bend nije imao ime, imidž, niti posebnu furku, već samo ideju koja je bila toliko jaka da su momci nakon njenog nastanka napustili svoje dotadašnje muzičke angažmane ("Top Lista Nadrealista", "Zabranjeno Pušenje"). "Skroz", kao ime grupe, pojavljuje se krajem 1997 godine.

Nakon nekoliko nastupa u Sloveniji, turneje sa "Zabranjenim pušenjem" po Hrvatskoj i BiH, Skroz izdaju istoimeni debi album 2000. godine, pod etiketom "Croatia records / Tessa Audio". Album postiže veliki uspeh u BiH, a singlovi dugo ostaju na mnogim TV i radijskim top listama.

Nakon promena u postavi, drugi album "Savršeni organizam" grupa objavljuje 2004. godine za "Kapa music". Na albumu su gostovali Bure iz Siktera i Edo Maajka, a pripala im je čast da album promovišu na koncertu koji je zatvorio 10. Sarajevo Film Festival.


Skroz postaju veliko ime BiH alternativne rock scene.

Maja prošle godine "Skroz" za hrvatsku izdavacku kuću "Menart" objavljuje treći album "Regija", na kom kroz ironiju progovara o trenutnom stanju u BiH, ali i u celoj regiji bivše SFRJ. Na novom albumu "Skroz" zvuče verovatno više pop rock no ikada. Muzički kritičari kažu da novim zvukom "Skroz" pomalo podseća na "Zabranjeno pušenje" i "Pips, chips & videoclips".

Skroz


Adnan Saran - vokal
Nedzad Mulaomerovic Necko - bubnjevi
Dejan Ostojic - bas
Esad Bratovic - gitara
Nedzad Podzic - klavijature

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online