Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.11.2015.
00:14
A. Vučićević - Vesti A

"Božja deca" ispranih mozgova

Nekadašnji australijski sportista Džo Riš požalio se nedavno da svoje četvoro dece nije video više od deset godina, od trenutka kada je izbačen iz sajentološke crkve zato što je posumnjao u njeno učenje. On tvrdi da je njima ispran mozak jer ga smatraju pretnjom za njihovu veru.

Reuters
Kada kritikujete Toma Kruza, kritikujete sajentologiju

Deca Džoa Riša su, inače, uspešni holivudski glumci. Najstariji Deni (39) i Kristofer (35) pojavili su se u hit serijama "Vesele sedamdesete" i "Malkolm u sredini". Sin Džordan (29) glumi u seriji "Last Man Standing", a ćerka Alana (27) u seriji "The Njalking Dead".

Ovakve priče su česte u fabrici snova. Brojne holivudske zvezde članovi su raznih sekti, a među njima svakako je najjača sajentološka crkva. Osim glumaca, članovi su i brojni političari i muzičari, i ima veoma snažan uticaj u SAD. Iako je zvanično priznata kao religija u Americi, sajentologija izaziva brojne kontroverze. Neki od najpoznatijih članova sajentološke crkve su Tom Kruz, Džon Travolta, Džejda Pinket Smit, Kristi Eli, Oliver Stoun, Lisa Meri Prisli.

Samoubistvo šminkerke

Glumica Lia Remini, zvezda serije "King of Ljueens", napustila je pre dve godine sajentološku crkvu, jer nije mogla više da podnese ispiranje mozga. Isticala je i da je Tom Kruz jedan od razloga zbog kojih je napustila crkvu. Nakon toga, njena bliska prijateljica Kristi Eli joj je okrenula leđa. Eli je član ove crkve još od 1979. godine i ponosno ističe da je upravo sajentologija zaslužna za njeno odvikavanje od heroina.

- Kada kritikujete Toma Kruza, onda kritikujete i sajentologiju... I to znači da ste zli - kazala je Lia.

Opšte je poznato da je Kruz jedan od najistaknutijih članova pomenute crkve. Svoju bivšu suprugu Kejt Holms je takođe uveo u redove ove crkve. Međutim, nakon određenog vremena, upravo je ova sekta, kako ju je nazvala Holmsova, postala razlog njihovog razvoda. Prema pisanju tabloida, sajentologija je kriva i za rastanak Dženifer Lopez i njenog supruga Marka Entonija, koji je deo ove kontroverzne zajednice.

Nakon samoubistva bivše devojke Džima Kerija, Katrione Vajt, krajem septembra ove godine, novinar Toni Ortega je došao do informacija da je ona bila upletena u mrežu ovog popularnog holivudskog kulta. Lepa irska šminkerka se rastala sa holivudskim glumcem samo pet dana pre nego što je digla ruku na sebe.

Zloupotreba osetljivih pojedinaca

Sajentologija je skup verovanja i učenja koje je 1952. godine stvorio pisac naučne fantastike L. Ron Habard. Sajentološka crkva osnovana je u Nju Džersiju 1953. Ova religija uči da su ljudi besmrtna duhovna bića koja su zaboravila svoju pravu prirodu. Materijali za proučavanje i kursevi su dostupni članovima koji daruju specijalne donacije. Sajentologija je, kao zakonski priznata religija, izuzeta od plaćanja poreza u Sjedinjenim Državama i nekim drugim državama, a sajentološka crkva ističe ovo kao dokaz da je ona dobronamerna religija. Nemačka vlada je 2007. godine pokušala da zabrani sajentologiju, međutim odustalo se od toga sledeće godine. Nemačka vlada tvrdi da ne smatra sajentologiju religijom, već komercijalnim preduzetništvom koje iskorišćava osetljive pojedince.

Sjedinjene Američke Države poprište su delovanja i raznih sekti, koje su manje ili više opasne po njene članove. Glumica Vinona Rajder se kao sedmogodišnjakinja sa svojom porodicom preselila u komunu koja se zalagala protiv nasilja i za uvođenje egalitarizma, koje se danas može shvatiti kao ravnopravnost. U zajednici sa sedam drugih porodica pokušavali su da žive isključivo od obrađivanja zemlje. Oni nisu koristili struju i televiziju, pa se mlada Vinona zabavljala čitajući knjige. Tako je počela i njena ljubav prema glumi, koju je ozbiljnije razvila nakon napuštanja komune.

Sličnu sudbinu imala je i glumica Glen Klouz, čija je porodica pripadala konzervativnom misionarskom pokretu. Član ove zajednice, koja se zalagala protiv vojnog naoružanja, bila je do svoje 22. godine.

Slobodna ljubav

Velika holivudska zvezda Mišel Fajfer ispričala je da je kao mlada devojka upala u jednu sektu. U vremenu kad je tek stigla u Los Anđeles, naizgled dobronameran stariji par se ponudio da joj pomogne. Oni su pripadali zajednici koja je verovala da ljudima nije potrebna ni hrana, ni voda kako bi preživeli, već da su sunčevi zraci sve što je potrebno. Pošto nije mogla da se pridržava takvog režima, ubrzo je napustila ovu sektu, a četvoro članova tog društva je preminulo zbog odbijanja vode i hrane.

Glumac Hoakin Feniks odrastao je u sekti koja se zvala Deca boga. On i njegova porodica su tokom boravka u toj sekti proputovali Meksiko i Venecuelu. Kada je napustio taj kult, izjavio je da je reč o zajednici koja pomoću seksa dolazi do novih članova, a to je potvrdila i glumica Rouz Mekgovan.

- To je jedna vrsta verskog pokreta pomešanog sa slobodnim ljubavnim stavovima - izjavljivala je Rouz.

Popularni glumac Dejvid Arket zajedno sa sestrama odrastao je u komuni koju su osnovali njihovi roditelji, koji su bili narkomani skloni fizičkom maltretiranju. Njegovo detinjstvo nije bilo lako. "Skdžmont Subud", kako se zvala ova zajednica, bila je socijalni eksperiment gde su članovi živeli bez struje, vode i kupatila.

Dokumentarac kao optužnica

Ove godine je dokumentarac "Going Clear: Scientologdž and the Prison of Belief" doživeo svoju svetsku premijeru. U njemu se pojavljuje osam nekadašnjih članova sajentološke crkve. Oni su rešili da sa javnošću podele svoja loša iskustva, da progovore o fizičkom zlostavljanju, nasilnoj izolaciji i ispiranju mozga kojem su svi podvrgnuti. Film predstavlja najveću kritiku ove kontroverzne religije do sada. Od samog početka, ovaj film je nailazio na brojne prepreke upravo od sajentološke crkve, koja je pokrenula kampanju protiv ovog filma. Film je režirao Aleks Gibni po knjizi Lorensa Rajta.

Engleski glumac i pevač Džeromi Flajn na vrhuncu svoje slave napustio je glumu i muziku i osam godina života posvetio duhovnim učenjima kontroverznog Endrju Koena. Na kraju je, razočaran, napustio ovu sektu. Flajn se pridružio Koenovoj sekti nakon što je njegova dugogodišnja devojka pobacila blizance u četvrtom mesecu trudnoće. Sa učenjima sekte upoznao ga je njegov prijatelj, a život glumca koji je stalno tragao za duhovnim uporištem promenio se gotovo preko noći... Inače, pojedina istraživanja kažu da se na američkom tlu svake godine oformi oko hiljadu novih verskih zajednica.

Zakleti hrišćani

Brojne zvezde odolele su uticaju raznih učenja i ostale verne hrišćanstvu. Poznati glumac Mel Gibson poznat je kao veliki vernik, a režirao je i producirao film "Pasija" koji govori o Hristovom stradanju. On je izgradio i crkvu u Malibuu gde se misa održava na latinskom, a žene moraju da pokrivaju glavu. Poznati glumac Mark Volberg živi po Božjim zapovestima i u svojoj sobi drži svetu vodu i raspeće Isusovo. Svakodnevno odlazi na misu, i živi kao uzorni hrišćanin sa suprugom i četvoro dece. Angus T. Džons je čuveni dečak iz serije "Dva i po muškarca" koje je napustio ovo ostvarenje zbog "prostote i prljavštine koju širi". On putuje Amerikom, svedoči o svojoj veri i kaže da bi se glumi vratio samo kao glumac u filmovima i serijama sa biblijskom tematikom. Denzel Vošington je odrastao uz oca sveštenika, pa redovno posećuje crkvu i čita Bibliju. Stiven Boldvin svojevremeno je izjavljivao da se ponovo rodio kad je otkrio hrišćanstvo i Boga.
 

Brutalno ubistvo Šaron Tejt

Svet je šokiralo brutalno ubistvo glumice Šaron Tejt, supruge režisera Romana Polanskog. Tog kobnog 9. avgusta 1969. godine Šeron, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, izbodena je nožem kao i još šest osoba koje su se našle u njenoj kući na Beverli hilsu. Kalifornijska sekta Porodica Menson, na čelu sa Čarlsom Mensonom, upala je u kuću i brutalno poubijala sve prisutne. Četvoro Mensonovih sledbenika, koje je drogama držao pod kontrolom, divljački su izboli 26-godišnju glumicu. Ničim izazvan zločin bivši muzičar na sudu pokušao je da opravda rečima da je bio pod uticajem poruka iz pesama Bitlsa. Osuđen je na smrt, a kazna je zbog uvođenja privremenog moratorijuma u Kaliforniji, preinačena na doživotnu robiju. Danas ima 80 godina i kaznu izdržava u državnom zatvoru Korkoran.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online