Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.08.2015.
09:30
D. Dušanić - Vesti A

Odlazak velikog maestra

Proslavljani kantautor Arsen Dedić (77) izgubio je svoju životnu bitku u ponedeljak popodne u KBC Zagreb. Svi pokušaji lekara poslednjih nedelja da spasu umetnika nisu uspeli. Komplikacije posle operacije ugradnje veštačkog kuka bile su preteške i došlo je do prestanka rada svih vitalnih organa.

Tanjug
Izgubio bitku sa bolešću: Arsen Dedić

Sve je počelo pre petnaestak dana sepsom nastalom nakon operacije, potom visokom temperaturom i malaksalošću. Doktori su nameravali Arsena ponovno da operišu kako bi uklonili tromb, koji je uzrokovao sepsu, ali zaključak je bio kako bi to za njegov organizam bilo prenaporno.

Jer, Dedić je od 2004. godine imao transplantiranu jetru, zbog čega je morao da bude na imunosupresivima, što je oslabilo njegov imunitet i mogućnost organizma da se odbrani od sepse koja se manifestovala tek kad je bila u poodmakloj fazi.

Život sa Gabi Novak

- Najsrećnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, mi je život sa Gabi. Mi smo jedno - izjavio je Dedić u jednom intervjuu. Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prijašnjih partnera, postali smo ljubavnici, pa zatim roditelji našeg Matije, a mesec dana nakon njegova rođenja i supružnici. To je bilo 1973. godine - prisećao se Arsen. I on je u momačkim danima imao reputaciju velikog zavodnika, a srce mu je osvojila studentica Vesna Suligoj, poslednja pripadnica porodice Gustava Matoša, s kojom se posle nekoliko meseci veze venčao 1962. godine. U braku su dobili ćerku Sandru. Arsen je iza sebe ostavio unuke Lu (13), koju mu je podario sin Matija i Emu (2), od ćerke Sandre.

Doajen jugoslovenske scene bio je svestran umetnik, flautista, kompozitor, pesnik, književnik, muzički producent, dirigent, aranžer.

- Nisam od onih koji veruju u zagrobni život. Ali kod umetnika je njegovo delo, njegov zagrobni život - izjavio je u jednom intervjuu na pitanje o smrti Arsen, koji se uvek trudio da bude svoj, poseban, jedinstven, pa je tako i sebe opisao sledećim rečima:

- Ja sam kao oktobar. Moja Gabi je okrenuta Suncu, a ja Mesecu. I volim biti u crnom, jer mi ona najbolje leži.

Ime po Čarnojeviću

Arsenije Arsen Dedić rođen je 28. jula 1938. u Šibeniku, u siromašnoj dalmatinskoj porodici, otac Jovan bio je Srbin zidar, majka Ljerka Hrvatica i domaćica. Ime je dobio po Arseniju Čarnojeviću. Studirao je prava, ali je napustio
fakultet i upisao Muzičku akademiju u Zagrebu. Već 60-ih se proslavio nastupajući po festivalima, sa pesmama koje su bile jedinstveni miks dalmatinskog folklora i francuskih šansona. Bio je i priznati pesnik, čije su knjige "Brod u boci", "Hotel Balkan" i "101 pjesma" bile među najprodavanijima u regionu. Dobitnik je velikog broja muzičkih nagrada.

Na sceni je bio od 1951. godine, kada se prvi put na pozornicu popeo kao 13-godišnji flautista u šibenskoj Narodnoj glazbi.

- Od tada sam tu na različite načine, 150 pozorišnih predstava, muzika za stotine filmova, što igranih, što dokumentarnih, tridesetak knjiga... Šta da više govorim? A i to što govorim, ne pričam da se hvalim, nego kažem u samoodbrani. Ja sam postao žrtva minulog rada. Počeo sam ispaštati zato što sam toliko mnogo radio - izjavio je Dedić u maju na promociji svog "Notnog albuma", objavljenog u sklopu edicije "Zabavne melodije" Hrvatskog društva kompozitora, gde je sabrano 30 najpoznatijih i najizvođenijih Arsenovih pesama.

- Prihvatali su me na sve strane. Bilo je lepih prijema na ovim našim prostorima, ali i izvan zemlje. Radio sam sve do Rio de Žaneira, napravio sam devet višemesečnih ruskih turneja, sprijateljio se s njihovim velikim dirigentom Ludvikovskim. Konačno, Bulat Okudžava je zbog mene došao vozom iz Moskve u moj rodni Šibenik, pa smo napravili noćni koncert.

Sa Serđom Endrigom se nisam rastavljao i na poziv njegove ćerke Klaudije, koja radi veliku biografiju o tom neverovatnom umetniku, napisao sam svoj prilog - početkom godine izjavio je za beogradske medije Dedić.

"Tvoje nježne godine", "Ono sve što znaš o meni", "O, mladosti", "Sve bilo je muzika", "Moderato Cantabile", "Jesenja balada", "Ne daj se, Ines", samo su neke od Arsenovih pesama, koje će se još dugo, dugo slušati.

Prijatelji o Arsenu

Zdravko Čolić

- Arsen je bio moj dugogodišnji saradnik, ali i više od toga, veliki prijatelj. Da nije bilo te operacije kuka, živeo bi još dugo, bio je veoma vitalan. Znao je da kaže pravu reč za svakoga. Pamtiću naša lepa druženja. Poslednji put smo se videli na koncertu Teške industrije u Lisinskom, čak smo zapevali zajedno. Hteli smo da odemo na ručak, ali... Veliki gubitak - kaže Zdravko Čolić.

Neda Ukraden

- Otišao je najveći pesnik, kompozitor, pametni i duhoviti čovek Arsen Dedić. Imala sam čast da ga poznajem, da sarađujemo i da se i družimo. Nedovoljno je bio cenjen u Srbiji. Napisao mi je pesmu "Imam neku sklonost na te", koju smo pevali u duetu, a i hit "Šumi, šumi, javore". Veoma sam tužna. Kroz svoje pesme živeće zauvek.

Rade Šerbedžija

Glumac Rade Šerbedžija je na vest o Dedićevoj smrti rekao da se za Arsenove prijatelje, porodicu, sve one koji su slušali i voleli njegove pesme dogodila jedna
strašna smrt.
- Smrt koja sve uništi, koja razori sve oko sebe. Smrt koja te baci u beznađe, smrt koja se dogodi kada padne jedan ovako veliki hrast - rekao je Šerbedžija.

Toni Cetinski

Hrvatski muzičar Toni Cetinski je, takođe preko Fejsbuka, naveo da je druženje sa gospodinom Arsenom bila privilegija, kao što je privilegija bila od njega učiti.
- Pamtiću ga kao hodajuću instituciju i enciklopediju. Mislim da je imao toliko poučnih reči i rečenica da mu ni Gugl nije bio ravan. Cinik sa posebnim smislom za humor - naveo je Cetinski.

Đorđe Balašević

- Velika je sada tuga, otišla je istinska legenda ne samo ovog našeg područja, nego legenda svetskog kalibra. Arsene, hvala za umetnost! - poručio je Đorđe Balašević i na Fejsbuku i Jutjubu postavio "Pesmu Arsenu".

Momčilo Bajagić Bajaga

- Veliki umetnik, najveći kantautor i pesnik. Imao je težak period poslednjih godina i nadao sam se da će se izvući. Njegov odlazak je veliki gubitak za celu scenu i našu kulturu. Poznavao sam ga, bio je veoma duhovit čovek. Osim ovoga što je popularno, radio je i fenomenalnu muziku za pozorište.

Zafir Hadžimanov

- Javiše mi da si odustao od daljeg druženja sa svetom. Svet nikada neće odustati od druženja sa tobom dragi, veliki i jedini Arsene - napisao je na Fejsbuku makedonski umetnik Zafir Hadžimanov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online