Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.07.2015.
08:51
E. V. - Vesti A

"Odlazim iz Hrvatske"

Rade Šerbedžija (68) najpopularniji glumac iz regiona koji je stekao slavu i u Holivudu, posle nekoliko godina koje je proveo u Rijeci, ozbiljno razmišlja da ponovo napusti Hrvatsku. Prvi put to je učinio početkom '90-ih kada je zbog rata bio primoran da se sa porodicom iseli u Sloveniju, potom u London, pa u Los Anđeles. Sada o odlasku iz Rijeke odlazi iz ekonomskih razloga.

Nije zadovoljan: Rade Šerbedžija

- Razmišljam o preseljenju najviše jer u ovom trenutku u Hrvatskoj nisam zadovoljan s mnogim stvarima. Zemlja je rasprodata i teško će imati priliku da se ljudski postavi na noge, a toliko je divna i ima potencijala. U tom smislu je i odnos prema kulturi- zabrinjavajući. Režu se sve moguće stvari, a na kulturi se ne bi smelo štedeti. Nažalost, u Rijeci nemam gde raditi sa studentima. Projekt koji smo imali, Studentski kulturni centar u okviru kampusa, čini se da neće početi ni da se gradi, a ja sam verovao i maštao o tome da će biti završen - rekao je Šerbedžija za hrvatske medije, ali još ne zna tačno gde će se preseliti.

- Možda se opet vratim u Los Anđeles, Njujork ili London. Sad mi sve tri kćeri studiraju u inostranstvu i to je jedan veliki razlog zašto ne moram biti u Hrvatskoj. Rijeka je božanstvena, divno mi je tu živeti i volim biti blizu mora, ali nekako me depresija hvata zbog nemaštine i nema prostora u kojem mogu raditi - požalio se čuveni glumac.

Iako je rođen u mestu Bunić kod Korenice u Hrvatskoj, on je uvek isticao da je Srbin. Pre 15 godina osnovao je pozorište Ulysses u kome je sarađivao i sa hrvatskim i sa srpskim glumcima i rediteljima. Za deceniju i po postojanja ovog teatra publici su predstavili 61 pozorišni naslov, 33 programa koncerata i poetskih večeri, a ukupno su imali preko 300 predstava. Iako je teško tačno izračunati koliko su imali posetilaca Rade misli da su tokom petnaest godina postojanja Uldžsses posetilo oko 100.000 ljudi. Među njima su pre neku godinu bili i Anđelina Džoli i Bred Pit koje je ugostio u svom domu nakon što se s njima sprijateljio na snimanju filma "U zemlji krvi i meda".

Stvar prestiža

- Igrao sam u sedam od deset epizoda serije "Donjnton Abbedža"
. To je stvar prestiža, jer je to jedna od najpopularnijih svetskih serija. Radio sam i BBC -jevu TV seriju "The Five" koja ima osam epizoda, a ja imam ulogu u pet. Potpisao sam ugovor i za novi američki film koji se zove " Promise " o Armencima i genocidu nad njima. Igram jednog od glavnih Armenaca i jako je zanimljiva uloga, a film režira sjajni reditelj Terrdž George .

Tokom bogate i uspešne karijere Šerbedžija je do sada igrao u 160 filmova među kojima se nalaze i brojni holivudski blokbasteri kao što je "Svetac" sa Val Kilmerom i "Nemoguća misija 2" sa Tomom Kruzom, ali i u "Sneču" i prvom filmu o Hari Poteru.

Okušao se i kao reditelj

Posle uspešne glumačke karijere, Šerbedžija se prošle godine okušao i kao reditelj filma "Oslobođenje Skoplja" koji je snimao u Bitolju. Glavni pomoćnik bio mu je sin Danilo, školovani reditelj, a savete je dobijao i od supruge Lenke, pozorišne rediteljke. Pored filma Rade je veliki zaljubljenik u muziku, pa poslednih nekoliko godina redovno nastupa u regionu sa svojim bendom, a publici priušti uživanje u dobroj pesmi, ali i poeziji.

- Kolege kao nepravdu često spominju to kako igram samo Ruse, a to nije istina. Naravno, igrao sam i Ruse, ali logično je da u američkom filmu igram strance kad sam stranac. Ne mogu igrati Amerikanca zbog akcenta. Ja igram različite uloge, i pozitivce i u psihološkim dramama, a snimao sam filmove s velikim režiserima, dobio mnoge nagrade na festivalima, tako da sam zadovoljan svojom karijerom u inostranstvu - tvrdi Rade, posebno izdvajajući rad sa Stenlijem Kjubrikom Gajem Ričijem i Frančeskom Rosijem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online