Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.07.2015.
08:43
D. Petrović - Vesti A

Kad Šveđani zasviraju trubu

Oni su visoki i plavi, baš kao i svi Šveđani. Zovu se Magnus, David, Jens, Lars, Hakan, Anton, Goran i Erik i ni po čemu se ne razlikuju od svojih sunarodnika. A, onda u ruke uzmu instrumente i zasviraju, zapršte emocije uz trube kao da su rođeni i odrasli u srcu Dragačeva.

wikipedia.org/Frankie Fouganthin
Snima dokumantarac o Guči: Jovan Radomir

Oni su članovi Superstar orkestra, najpopularnijeg trubačkog orkestra u Švedskoj za čiji se svaki koncert traži karta više. I biće glavni junaci uz romske muzičare dokumentarnog filma koji se snima u Stokholmu i, naravno, Guči gde će se i ovog avgusta okupiti najbolji trubači sveta i svi oni kojima je truba u srcu, a vreli južnjački ritmovi u krvi.

- Superstar orkestar sam upoznao pre nekoliko godina i odmah mi se dopala njihova energija, a trubu sviraju fantastično iako nemaju ni kap srpske krvi. Svi su školovani muzičari, rođeni i odrasli u Švedskoj, a sviraju samo srpske tradicionalne pesme i trubačke marševe - kaže Jovan Radomir, novinar švetske državne televizije SVT i autor dokumenarca.

Kako su uopšte Šveđani došli na ideju da sviraju trube?
- Bend je osnovan 1997. godine sa samo dva muzičara koja su želela da sviraju neku drugačiju muziku. Vremenom bend se širio i rastao, kao i njihova popularnost. Trubačku muziku su zavoleli uz Gorana Bregovića, koji je velika zvezda u Švedskoj, i uz filmove Emira Kusturice. Danas su najpopularniji trubački bend u Švedskoj, sviraju na raznim manifestacijama, Šveđani ih obožavaju, ali i naši zemljaci koji žive u ovoj zemlji, jer ih zvuk trube podseća na domovinu.

U sklopu dokumentarca biće i intervju sa Goranom Bregovićem?
- Brega je zapravo vezivno tkivo, dobro poznat svuda u svetu, čovek koji promoviše ne samo romsku muziku, već i tradiciju Balkana. U filmu on govori ne samo o trubačkoj muzici, već i našoj tradiciji, o Guči i predstavlja Srbiju u jednom pozitivnijem svetlu, poput naših sportista čijim uspesima se svi mi u dijaspori radujemo. Oni pokazuju ko smo i šta smo. Dosta je bilo politike, to nigde ne vodi.

Kada će dokumentarac biti prikazan?
- Mi kamerom pratimo bend od Stokholma do Surdulice gde će se sresti sa orkestrom Siniše Stanovića, susret kolega muzičara, ali i prijatelja u jednoj drugačijom sredini. Centralni deo biće snimljen, naravno, na Saboru trubača u Guči gde se sreću majstori trube, a mi ćemo pokušati da dočaramo Šveđanima kako se muzičari druže, sviraju zajedno, gostoljubivost domaćina, da uspostavimo jedan drugačiji most između Švedske i Srbije. U planu su tri polusatne emisije koje će na državnoj SVT televiziji biti prikazane posle Nove godine.

Lepša strana srpskog naroda

Jovan Radomir, novinar i voditelj SVT televizije, rođen je u Srpcu, ali je odrastao i živi u Švedskoj. Evrovizijska publika ga dobro poznaje i kao muzičara, a naši zemljaci u dijaspori kao čoveka koji se trudi da strancima pokaže drugačiju, lepšu stranu srpskog naroda.
- Pre četri godine sam objavio knjigu "Moj Balkan - hrana i ljudi" želeći da Šveđanima približim naš mentalitet, da kroz priču o našoj tradiciju uz stara srpska jela ispričam nešto više o nama samima. Knjiga je doživela solidan uspeh u Švedskoj, sada imam spremno izdanje na engleskom jeziku, ali meni lično najviše znače pohvale naših ljudi u dijaspori koji su se i sami prepoznali u ovoj knjizi.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online