Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.06.2015.
22:30
O. Ikodinović - Vesti A

Najbolje investicije svetskih zvezda: Slatkiši i baletanke

"Kada sam bio mlad, verovao sam da je novac najvažnija stvar u životu. Sad kad sam ostario, to znam." (Oskar Vajld)

chasethis.me
Šugarpova: Uložila u slatkiše

Oni pevaju, snimaju filmove, obaraju sportske rekorde. Ali, savremenim zvezdama to nije dovoljno. Oni ulaze i u svet biznisa kako bi uvećali svoje ionako pozamašne prihode ili da bi se obezbedili kada jednog dana završe profesionalnu karijeru. Mnogi od njih su, ispostavilo se, svoje hobije vrlo dobro unovčili.

Tako neki kupuju vinograde i proizvode vino, drugi prave nameštaj, a treći stvaraju sopstvene modne ili kozmetičke linije. Sandra Bulok vodi restoran gde prodaje i svoje ekološke sveće od sojinog ulja za 40 dolara po komadu. Farel Vilijams, američka super hip-hop zvezda, ušao je u proizvodnju tekstila od recikliranih plastičnih flaša i planira da otvori lanac prodavnica širom sveta...

Reuters
Šugarpova: Slatkiši

1. "Šugarpova"

Teniserka Marija Šarapova pokrenula je još 2012. godine sopstveni brend slatkiša šugarpova. To je bio njen prvi poslovni projekat u koji je investirala 500.000 dolara. "Biznis i sport su dva takmičarska sveta, i želim da budem najbolja u oba", rekla je šampionka Vimbldona iz 2004. godine. Šarapova je tokom 2008. i 2009. godine zbog operacije ramena morala da pauzira devet meseci pa je shvatila da mora da obezbedi sebi egzistenciju i na drugi način. Bile su joj potrebne dve godine da stvori sopstvenu liniju slatkiša, koju je prvo lansirala na američko tržište, a zatim i u nekoliko drugih zemalja. Ruskinja je kreirala dosad i liniju cipela za Kol Han, a njene baletanke su bile jedan od najprodavanijih proizvoda.

Reuters
Lopez: Kraljica parfema

2. Parfemi i restoran

Pored muzike i glume, Dženifer Lopez se bavi i modom. Ima uspešnu liniju garderobe, parfeme sa svojim potpisom, otvorila je restoran, i ukupno je teška 250 miliona dolara.

Apsolutna kraljica parfema među zvezdama je svakako Dženifer Lopez, koja već 13 godina prodaje svoje mnogobrojne parfeme i toaletne vodice, i zaradila oko 50 miliona funti. Najpopularniji iz njene ponude je miris sjaj. Svoj prvi restoran otvorila je 2009. godine u Kaliforniji, sa kubansko-portorikanskom kuhinjom. Imala je i vlastitu modnu liniju, a zbog korišćenja životinjske kože imala je velikih problema s udruženjima za zaštitu životinja.

Reuters/G.F.
Žerard: Satovi, vino i votka

3. Satovi, vino i votka

Francuski glumac sa ruskim pasošem Žerar Depardje u saradnji sa švajcarskim proizvođačem satova Cvstos, prošle godine je lansirao liniju muških satova "ponosan što sam Rus". Sat, koji na brojčaniku ima ruski grb, košta 21.500 evra. Osim toga, ovaj glumac najavio je da će početi da proizvodi i domaću, ekološku votku, koja će se služiti u njegovom restoranu u Moskvi. Pored toga, Depardje ima svoj lanac restorana po svetu, agenciju za promet nekretnina u Belgiji, bavi se proizvodnjom vina, a prošle godine otvorio je i aviokompaniju, koju je nazvao Siran er, u čast francuskog pesnika Sirana de Beržeraka, koga je glumio u istoimenom filmu.

Sting: Farmer

4. Farmer u Italiji

Sting je još 1997. godine kupio u Italiji vilu Tenuta il Palagio, a imanje oko nje je vremenom pretvoreno u pravu farmu. Ovde pevač i njegova supruga uzgajaju povrće i voće, a takođe imaju i vinograde i maslinjake. Komšije kažu da se popularni pevač često može videti kako vozi traktor ili okopava baštu. Stingova farma, koja zauzima teritoriju od 365 hektara, zapošljava i oko 15 sezonskih radnika. Oni proizvode vino, med i maslinovo ulje, a teglu meda prodaje za pet funti. Pevač je otvorio i prodavnicu organske hrane u Italiji, a takođe svoje proizvode izvozi i u Veliku Britaniju i SAD.

Fonet/AP
Pit: Voli da crta

5. Dizajner nameštaja

Glumac Bred Pit prihvatio se još jedne neočekivane uloge, počeo je da radi i kao dizajner nameštaja. U pauzama između snimanja, holivudski glumac voli da crta komode, stolice, stolove, spavaće sobe. Još početkom devedesetih Pit je postao zainteresovan za dizajn, ali je tek u jesen 2012. godine glumac zajedno sa majstorom za nameštaj Frankom Polarom predstavio zajedničku kolekciju nameštaja, nazvanu Pit-Polaro. Ona sadrži 12 predmeta od drveta, kože, stakla i metala. Visokog je kvaliteta, a takva im je i cena, od 30.000 do 50.000 dolara za komad. Nameštaj se proizvodi u ograničenim partijama, ali se uprkos visokoj ceni brzo prodaje.

themanhattanfoodproject.wordpress.com
Majstor za salate

6. Sos za salatu

Američki glumac Pol Njumen umro je 2008. godine, ali njegovo ime se i danas može videti ne samo u odjavnim špicama filmova, već i na rafovima prodavnica širom Amerike. Velika kompanija "Njumens oun" nastala je slučajno. Njumen, koji je voleo da kuva, osmislio je specijalni sos za salatu i u početku ga je poklanjao samo svojim prijateljima i poznanicima. Tako se 1982. godine na tržištu pojavila Njumenova kompanija, koja danas proizvodi pice, žitarice, jogurt, bezalkoholne napitke. Ceo profit ide u dobrotvorne svrhe. Do maja 2007. godine donacije su premašile 220 miliona dolara.

Reuters/L.G.
Šminka za tamnopute

7. Šminka za tamnopute

Iman se smatra jednom od najpoznatijih afričkih modela. Ona se u 21. godini našla na naslovnici američkog "Voga" i bila je jedna od prvih tamnoputih modela na modnim pistama.

Kada je završila manekensku karijeru, odlučila je da napravi sopstveni kozmetički brend za žene tamne kože. Linija Iman kosmetisks pojavila se u prodaji 1994. godine. Još 1976. godine, kada je Iman imala svega 20 godina, šminkeri su je pitali da li ima podlogu za lice, pošto oni nisu imali sredstvo za tamnu kožu. Iman je tokom cele svoje karijere mešala boje kako bi postigla željenu nijansu. Po podacima za 2011. godinu, kompanija je zaradila 25 miliona dolara.

Fonet/AP
Timberlejk voli tekilu

8. Proizvođač tekile

Jedna poseta Meksiku za Džastina Timberlejka se završila pokretanjem sopstvenog brenda. Zajedno sa kompanijom Sauza tekila pop pevač je pokrenuo proizvodnju meke tekile, koja se dobija trostrukom destilacijom soka plave agave. Piće je predstavljeno javnosti pod nazivom "901". Po jednoj verziji, ovaj naziv tekila je dobila po pozivnom telefonskom broju Memfisa, grada u kojem je pevač rođen. Cena tekile Džastina Timberlejka je 54,90 funti.

printscreen
Milioni za sluške

9.  Milijarde za slušalice

Dr Dri je uspeo da postane jedan od najbogatijih repera na svetu i to zahvaljujući slušalicama. On je 2008. godine zajedno sa svojim prijateljem i muzičkim producentom Džimijem Lovineom osnovao kompaniju i započeo proizvodnju vrhunske audio-opreme. Vodeći proizvod bile su slušalice, a cena nekih modela dostizala je i sumu od 450 dolara.

Prošle godine celu firmu otkupio je tehnološki gigant Epl, i to za tri milijarde dolara. Ovo je ujedno i najveća Eplova kupovina do sada.

Tanjug
Mihalkov voli vina

10.  Italijansko vino

Na imanju slavnog ruskog režisera Nikite Mihalkova, na jugu Toskane, proizvodi se kvalitetno crveno i belo vino. Ono se odnedavno može naći i u prodaji, pod imenom "12", a na etiketi se nalazi i potpis Mihalkova. Takav naziv je izabran u čast istoimenog filma poznatog režisera. Buteljka ovog vina u Rusiji u proseku košta od 1.350 rubalja (oko 25 evra).

Za vreme Zimskih olimpijskih igara u Sočiju vino Nikite Mihalkova se služilo u biznis klasi, na letovima ruske nacionalne aviokompanije Aeroflot.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online