Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.03.2015.
22:36
S. Đurić - Vesti A

Pošto kraljičine gaće

Kolekcionari svašta kupuju, pa je tako prodat pramen kose kralja rokenrola Elvisa Prislija, a na jednoj onlajn aukciji prodate su čak i gaće Elizabete Druge za 18.101 dolara.

Reuters
Nedavno su se na jednoj aukciji našli i Madonini kostimi sa početka karijere, kao i pismo koje joj je pisao tadašnji muž, glumac Šon Pen

Odeća, nakit, komadi nameštaja, muzički instrumenti, donji veš, pisma i dokumenta slavnih samo su neki od predmeta koji pronalaze kupce na aukcijama širom sveta. Njihove cene dostižu vrtoglave visine, a vatreni obožavaoci ne žale da daju pare samo da bi imali predmet omiljene svetske zvezde. Brojni lični predmeti koji su pripadali slavnim muzičarima nalaze se na onlajn aukciji. Na licitaciji pod nazivom "Legendarne memorabilije rok bogova i pop zvezda" našle su se vozačka dozvola Frenka Sinatre iz 1944. godine i kreditna kartica frontmena grupe Nirvana Kurta Kobejna.

Prema pisanju londonskog "Gardijana", na prodaji su i lista pesama za koncert grupe U2 iz 1983. godine, album "House of the Holdž" sa potpisima članova grupe Led Cepelin, kao i koncertni posteri Džejmsa Brauna, Frenka Zape, Bitlsa i Džonija Keša. Tu je bila i majica sa potpisima članova Diznijevog Miki Maus kluba, uključujući Kristinu Agileru, Britni Spirs, Rajana Goslinga i Džastina Timberlejka.

Na aukciji u čuvenoj aukcijskoj kući Kristi naći će se slike čuvene manekenke Kejt Mos. Radove je sakupio nemački kolekcionar Gert Elfering, i njihova vrednost procenjena je na milion funti, odnosno 1,5 miliona dolara. Fotografija nage manekenke Kejt Mos koja je napravljena 1993. godine prodata je gospodinu koji je želeo da ostane anoniman za 25.342 dolara.

Vojna knjižica

Haljina koju je nosila princeza Dajana kada je plesala sa Džonom Travoltom na svečanoj večeri u Beloj kući prodata je na aukciji za 240.000 funti anonimnom kupcu. Dugačka baršunasta tamnoplava haljina otvorenih ramena, koju je dizajnirao Viktor Edelštajn, privukla je pažnju javnosti kada je princeza u njoj zaplesala na podijumu u Beloj kući sa holivudskom zvezdom, za vreme njene posete Americi 1985. godine. Haljinu je kupio britanski gospodin koji je rekao da želi da iznenadi i obraduje suprugu. Cela kolekcija haljina prodata je za ukupno 862.800 funti, a ponude su stizale čak iz Australije i Amerike.

Kolekcija haljina koje je nosila Odri Hepbern dostigla je na aukciji cenu od 462.207 dolara. Bilo je izloženo više od 40 komada odeće iz njenog ormana, među kojima su i haljine koje je nosila u filmovima. Haljina krem boje Elizabet Tejlor bila joj je osma venčanica, kada se udala za Konarda Hiltona Mlađeg. Nakon višečasovne licitacije haljina ukrašena biserima prodata je za 121.875 funti! Na jednoj aukciji ponuđen je i ukras za glavu u obliku sokola koji je Tejlorova nosila u filmu "Kleopatra" iz 1963. godine.

Kamen u bubregu

Test za proveru trudnoće pronađen je u hotelskoj sobi u vreme kada je Britni Spirs bila supruga Kevina Federlina. Prodat je na internet aukciji za 5.001 dolar. Glumac Vilijam Šatner, junak iz "Zvezdanih staza", imao je nesreću da na snimanju doživi napad uzrokovan kamenom u bubregu, a kamičak je kasnije prodat na aukciji za 25.000 dolara.

Kolekcionari svašta kupuju pa je tako prodat pramen kose kralja rokenrola Elvisa Prislija, a cena je dostigla 115.000 dolara. Ovo nije prvi put da se nešto vezano za legendarnog pevača našlo na aukciji, s obzirom na činjenicu da je njegova imovina često na aukcijama. Tako je njegov kadilak bio jedan od stotinu predmeta slavnih ličnosti koji su se našli na aukciji u Kaliforniji. Tu su bili i stari kamionet Stiva Mekvina i naočare za sunce sa dioptrijom koje su pripadale Džonu Lenonu.

Aukcijska kuća Mekum, koja je specijalizovana za prodaju kolekcionarskih automobila, saopštila je da su se svi otimali oko Elvisovog kadilaka iz 1972. godine. Automobil je stajao u garaži u kući Elvisovog menadžera, pukovnika Toma Parkera, a zatim u hotelu Hilton u Las Vegasu. Kasnije je poslat u Grejslend, da bi 1999. godine bio prodat na aukciji sa drugim Elvisovim stvarima. Osim automobila na aukciji su bili i Elvisova vojna knjižica, kao i papiri za otpust iz vojske i fotografije.

ABA sapuni

Rendgenski snimak grudnog koša Merilin Monro, na kome se vide i obrisi njenih grudi, prodat je za 45.000 dolara, iako je bio procenjen na 3.000 dolara. Komplet od tri snimka urađen je u jednoj bolnici 1954. godine. Stolica na kojoj je poslednji put slavna glumica pozirala fotografima prodata je za 35.000 dolara. Krv Ronalda Regana, nekadašnjeg predsednika SAD, nakon neuspelog atentata dospela je na internet prodaju. Kada je cena dostigla 10.000 dolara rešeno je da se vrati u porodične krugove, zapravo u Reganovu predsedničku fondaciju.

Čerčilova krv

Bočica krvi bivšeg engleskog premijera Vinstona Čerčila naći će se na aukciji za početnu cenu između 400 i 800 dolara. Čerčilova krv uzeta je u bolnici dok se oporavljao od povrede kuka 1962. godine. Prema "Gardijanu", krv je trebalo da se baci, ali je Patricija Ficgibon, medicinska sestra, čuvala sve do svoje smrti, a sada će se ponuditi na aukciji u Dorsetu.

Kako je saopštila aukcijska kuća Bonams iz Los Anđelesa, štap i šešir Čarlija Čaplina prodati su za 62.500 dolara. Tom prilikom kupca je našlo i pismo sa crtežom na kome su Džon Lenon i Joko Ono goli. Donji veš koji je američka glumica Džulija Roberts nosila u filmu "Erin Brokovič" ponuđen je takođe na internet aukciju. Aukcijska kuća "Nejt D. Sanders", poznata po onlajn prodaji neobičnih predmeta, navodi da je u grudnjak ugrađen silikon, kako bi Džulija Roberts imala raskošnije grudi.

Kuća "Nejt D. Sanders" je zapažena i po prodaji retkog primerka knjige "Majn Kampf" Adolfa Hitlera, s njegovim potpisom.

Na neobičnoj aukciji pre nekoliko godina slikarske četke s kojima je radio Fransis Bejkon prodate su na aukciji u Londonu po ceni od 20.000 do 25.000 funti. Irski slikar je osam kistova u staroj konzervi hrane umazanoj bojama poklonio umetniku Klajvu Barkeru 1978. godine.

Redak snimak grupe ABA prodat je za skoro 5.000 evra na onlajn aukciji kolekcionarskih predmeta popularne švedske pop grupe. Kolekcionar Tomas Nordin ponudio je na prodaju oko 25.000 predmeta vezanih za ovu grupu. Nordin, koji je tada imao devet godina, počeo je da sakuplja predmete vezane za grupu, naročito one retke i neobične poput ABA klompi napravljenih za američko tržište, retkih ABA sapuna i lutaka, a tu su i knjige, originalni posteri. Na aukciji je prodat i ljubičasti prsluk sa imenom grupe.

Na jednoj onlajn aukciji nuđene su čak i gaće engleske kraljice Elizabete Druge, čiji posednik je tvrdio da ih je visočanstvo zaboravilo u privatnom avionu davne 1968. godine, zajedno sa prtljagom, a prodate su za 18.101 dolar.

DRUGA STRANA MEDALjE: Skijalište na dar

Neke javne ličnosti lične predmete poklanjaju prijateljima. Tako je Džordž Kluni prijateljima poklonio DVD sa 100 svojih najdražih filmova, a Brus Vilis je građanima poklonio svoje skijalište! Bivši bračni par Demi Mur i Brus Vilis u državi Ajdaho posedovali su nekretnine u vrednosti od više od 20 miliona dolara. Posle razvoda glumcu je pripalo i skijalište u Fairfildu.

- Ne mogu biti zadovoljniji sa ljudima koji će voleti ovo skijalište. Lepo je videti kako brinu za budućnost ovog kraja. Želim im sve najbolje - rekao je Vilis.

Holivudski glumac Robert Dauni Džunior ponovo je učinio nešto nezaboravno i nedavno dečaku Aleksu, koji je rođen sa delimično formiranom desnom rukom, poklonio bioničku ruku.

Napoleonov šešir

Napoleonov dvorogi šešir prodat je na aukciji severnokorejskom kolekcionaru za skoro 1,9 miliona evra. Tokom svoje vladavine, od 1804. do 1814. i ponovo 1815. godine, Napoleon Bonaparta je nosio oko 120 šešira, a dvorogi šešir je bio veoma popularan u 17. veku i samo dva ili tri se nalaze u privatnim kolekcijama, dok su ostali u muzejima širom sveta. Na spisku ponuđenih predmeta bile su i Napoleonove čarape.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online