Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 19.11.2014.
12:38
Beta A

Nisu Amerikanci, ali su se probili u Holivudu

Greta Garbo, Čarli Čaplin, Odri Hepbern, Marlena Ditrih i Sofija Loren samo su neki od "imigranata" koji su obeležili istoriju holivudskog filma, a njima se danas između ostalih pridružuju Ang Li, Tom Huper, Arnold Švarceneger, Žilijet Binoš i Žan Dižardan.

On je iz Austrije krenuo, a postao je svetska zvezda
 

Švarceneger je simbol ostvarenja holivudskog sna, navodi agencija Frans pres, koja podseća da je ovaj proslavljeni glumac austrijskog porekla krenuo "od nule" i uprkos jakom nemačkom akcentu i prezimenu gotovo nemogućim za izgovor u SAD, postao svetska zvezda.

Pre njega, Holivud su "osvojili" glumica Za Za Gabor iz Mađarske, čuvena Odri Hepbern belgijsko-holandskog porekla, Italijanka Sofija Loren i Britanac Keri Grant.

Broj holivudskih zvezda neameričkog porekla danas je sve veći, a među njima su Australijanci Mel Gibson, Nikol Kidman i Hju Džekmen, kao i Džeki Čen iz Hongkonga, Španjolka Penelope Kruz, Kanađanin Džim Keri i Ukrajinka Mila Kunis.

Osim toga, sve je više francuskih glumaca i reditelja koji imaju značajno mesto u Holivudu, a među njima su Žilijet Binoš, Žan Dižardan, Žerar Depardije, Marion Kotijar i Melani Loren.

Holivud ne samo da prihvata "imigrante" nego ih svojim ostvarenjima i slavi, o čemu svedoče filmovi "Useljenik" iz 1917. godine sa Čarlijem Čaplinom, "Zelena karta" iz 1990. sa Depardijeom i Endi Mekdauel, "La porte d'or" (Zlatna vrata) iz 2007. i "The Immigrant" (Imigrant) sa Marion Kotijar.

"Irski crni humor, italijanska opera, tradicionalni ples Južne Amerike i Španije... sve je to izvršilo snažan uticaj na Brodvej, a potom i na naše filmove", naglašava Tom Njunan, producent i profesor na kalifornijskom univerzitetu za pozorište, film i
televiziju.

Prvi velikani Holivuda bili su uglavnom jevrejski imigranti iz centralne i istočne Evrope. Među onima koji su pobegli od nacističkog režima je i reditelj Fric Lang.

Mađari Adof Zukor i Vilijem Foks osnovali su filmske korporacije Foks i Paramaunt, Rus Luis Bart Majer Metro-Goldvin-Majer, dok su braća Vorner - poljskog porekla.

Oskar za najboljeg reditelja u poslednje vreme sve češće odlazi u ruke stranaca, među kojima su Meksikanac Alfonso Kuaron (Cuaron) za film "Gravitacija", tajvanski reditelj Ang Li za "Pijev život", Francuz Mišel Azanavisijus za film "Umetnik", i Tim Huper koji je prestižno priznanje dobio za gotovo antologijski film "Kraljev govor".

Sreda 19.11.2014. 22:28
ХОЛИВУДСКИ ГЛУМЦИ СРПСКОГ ПОРИЈЕКЛА КАРЛ МАЛДЕН ЛОЛИТА ДАВИДОВИЧ МИЛА ЈОВОВИЋ САША АЛЕКСАНДЕР ( удата за једног од синова Софије Лорен)
Sreda 19.11.2014. 22:53
ПОЗНАТИ РЕЖИСЕРИ... MORIC STILER-Švedska MAKS fon SIDOU- Švedska INGMAR BERGMAN-Švedska FRIC LANG- Austrija VILIJAM VAJDLER- Njemačka ALFRED HIČKOK- Britanija
Sreda 19.11.2014. 23:03
ДАНАШЊИ ПОПУЛАРНИ ГЛУМЦИ ХОЛИВУДА..... OLIMPIJA DUKAKIS-Grčka DŽENIFER ANISTON- Grčka KETRIN ZITA DŽONS- Vels SOFI MARSO- Francuska ŠARLIZ TERON-Južna Afrika ARMAN ASANTE- Italija LAJAM NISON- Sjev. Irska DEJVID DUHOVNI-Ukrajina ANTONIO BANDERAS i HAVIJER BARDEM- Španija ....Itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online