Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.07.2013.
13:42
D. Dušanić - Vesti A

Nema bojkota Sabora!

Sve je spremno za predstojeći 53. Dragačevski sabor trubača u Guči, koji se ove godine održava od 5. do 11. avgusta. Poznati su takmičari, program, specijalni gosti, rasprodata su sva mesta za postavljanje ugostiteljskih objekata, a domaćini jedva čekaju da prvi saboraši pristignu u Guču.

Biće ludo: Saboraš na spomeniku

U Centru za kulturu i sport opštine Lučani u Guči ovih dana vri kao u košnici, telefoni neprekidno zvone... Da bude još uzavrelija atmosfera doprinele su priče da su se trubači iz Zapadne Srbije pobunili i najavili bojkot Sabora. A, razlog njihovog nezadovoljstva su promenjena pravila takmičenja. Međutim, Adam Tadić, direktor Centra odbacuje ove tvrdnje.


- Prošlog vikenda održano je predtakmičenje na Zlatiboru, na kom se nije pojavilo samo tri najavljena orkestra. Ali, to nije ništa čudno, dešavalo se i ranije da trubači u poslednjem trenutku odustanu. Razlozi su bili različiti - zbog krize i finansijske oskudice, razmirica u samom orkestru, bolesti ili se ne spreme kako treba, pa zato ne dođu - kaže Tadić i objašnjava da od ove godine na takmičenju mogu da se "sviraju samo kompozicije koje se dobiju iz šešira". Naime, svaki orkestar bi dva meseca pre predtakmičenja izvlačio numeru, staru izvornu pesmu iz njihovog kraja, koju treba da uvežba i sa njom se predstavi žiriju i publici.
 

Stasavaju sjajni muzičari

- Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da u našoj zemlji stasavaju neki novi klinci, sjajni muzičari. Na predtakmičenjima u kategoriji do 18 godina imalo je šta da se čuje i vidi, svi smo uživali u nastupima mladih muzičara. Srbija treba da se ponosi tim mladim trubačima koji izuzetno kvalitetno sviraju i za njih će se tek čuti - rekao je Tadić.

- Ponovo smo zvanično uveli ovo staro pravilo. Ovo pravilo je važilo još od početka Sabora pre više od pet decenija, ali je žiri vremenom bio blaži i nije se strogo držao ovog pravila. Odlučili smo da zbog kvalitetnijeg izvođenja i što raznovrsnijeg programa, sa što više kompozicija iz različitih krajeva Srbije ponovo povedemo više računa o tome i otud ponovo uvođenje ovog pravila. Logičnije je da orkestar iz Vojvodine svira numeru svog kraja nego recimo "Zajdi, zajdi".

- Ali, očigledno da to pojedinim orkestrima ne odgovara, jer su potrebne velike pripreme i vežbanje, možda nisu stigli da spreme ni tu jednu jedinu pesmu kako treba, pa su odustali. To međutim neće uticati na broj takmičara u polufinalu i finalu - kaže Tadić za "Vesti".
 

Vratili staro pravilo: Adam Tadić (prvi zdesna)
 

Prošle godine bunili su se trubači sa juga zemlje, negodujući zbog smeštaja, ali kako kaže direktor Centra u Guči taj problem je rešen.


- Izašli smo im u susret, pa umesto da budu u hotelu u Ivanjici kao lane, tokom Sabora ove godine boraviće u privatnim kućama u Guči.
 

Trubači su glavni

- Sabor će otvoriti pesnik Dobrica Erić, koji je domaćin najveće trubačke fešte na Balkanu. Bilo je prozivki da stavljamo u prvi plan estradne ličnosti, što nije tačno. Trubači su glavni u Guči! Tako je bilo i biće. Moram da napomenem da dolazak Brege i Lukasa finansiraju sponzori. Osim takmičara, majstori trube uvek imaju svoje koncerte, pa će tako ovog avgusta nastupiti Dejan Petrović, Marko i Boban Marković, kao i Dejan Lazarević - objasnio je Adam Tadić, dodajući da i pored velike ekonomske krize očekuje rekordnu posećenost Saboru, a to znači preko pola miliona ljudi.

Na 53. Dragačevskom saboru učestvovaće i gosti iz inostranstva.
- Imaćemo 11 orkestara iz inostranstva, a zbog sve većeg interesovanja stranaca za Sabor imaćemo predtakmičenja i van granica Srbije, kako bismo odabrali najkvalitetnije. Tako je već ove godine od osam trubačkih orkestara iz Italije, odabrano dva najbolja, koji će nastupiti u Dragačevu. Sve više poziva imamo od zainteresovanih instrumentalista iz Rumunije i Poljske, gde ćemo najverovatnije takođe morati da održavamo predtakmičenja - rekao je Tadić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online