Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.07.2013.
20:32
B92 A

Džoni Štulić traži 75.000 evra od "Platoa"

Ponovo je odložen početak suđenja po tužbi Branimira Džonija Štulića protiv izdavačke kuće "Plato buks" zbog doštampavanja Štulićevih prevoda antičkih dela.

Zarađuju na mom imenu: Branimir Džoni Štulić
 

Prevodi klasičnih dela antičke književnosti na savremeni srpski jezik, koje je pre tri godine objavio poznati muzičar i pesnik Branimir Džoni Štulić, umesto na policama s knjigama, našli su se na sudskoj klupi. Štulić je tužio beogradskog izdavača "Plato buks", tvrdeći da su višestruko doštampavali ta izdanja, bez njegove dozvole. Početak suđenja je danas ponovo odložen, skoro godinu posle podnošenja tužbe

Najmanje 75.000 evra Branimir Džoni Štulić traži od izdavačke kuće "Plato buks", tvrdeći da su prekršili njegova autorska prava. Naime, Štulić tvrdi da je komplet od 14 njegovih knjiga i dva kompakt diska sa neobjavljenim koncertima koji je "Plato" objavio 2010. godine, bez odobrenja doštampavan u tiražu višestruko većem od dogovorenih 1.000 kompleta, da su knjige i diskovi prodavani van kompleta i da su distribuirani van zemlje. Zato traži naknadu.

"Pošto je ugovor važeći samo za 1.000 kompleta, potražujem kao autor 50.000 evra za druga dva tiraža, premda to uopšte nije cena tiraža, pošto se radilo o simboličnom činu i kulturnoj akciji, plus nadoknada štete (promocija od 25.000 evra na moj račun), kao i celokupan iznos od druga dva ilegalna tiraža (sledećih 25.000 evra). Takođe, hitnu obustavu prodaje knjiga, kao i vraćanje moje pripreme za štampu", navodi se u Štulićevoj pisanoj izjavi sudu.

U izdavačkoj kući "Plato buks" tvrde da je prodata polovina dogovorenog tiraža, a da doštampavanja nije bilo i optužuju nekadašnjeg lidera Azre da tužbom pokušava da dobije besplatnu reklamu. Suđenje po Štulićevoj tužbi danas je ponovo odloženo, četvrti put, tvrdi njegov pravni zastupnik Stevan Janković.

"Suđenje se otkazuje iz meni nepoznatih razlgoa, a sada sačinjavanjem službene beleške saznao sam da je sudija na godišnjem. Tokom juna je trebalo suđenje biti održano, otkazano je iz meni nepoznatih razloga do danas, a evo danas je preči odmor sudije", navodi Janković.

Novi pokušaj početka suđenja zakazan je za novembar, više od godinu od podnošenja tužbe za kršenje autorskih prava, koje se sprovodi po hitnom postupku. Branimir Štulić se priprema da podnese još jednu tužbu i to protiv "Kroacija rekordsa" (bivšeg “Jugotona”) iz Zagreba. Naime, Štulić tvrdi da je ova kuća objavljivala njegove radove bez njegove dozvole i to u periodu od 1985. godine do danas.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.07.2013. 22:35
Мој пријатељ је мали издавач и одавно ми је рекао да Плато не плаћа за продате књиге, тако да више неће да ради дистрибуцију преко Платоа. Функционишу по принципу, ако ме тужи, па кад добије на суду, можда ћу да му платим. Уосталом ко прати књиге одавно је приметио да више нису најбоље снадбевени у граду. Због тога верујем да је све ово што је Џони рекао тачно, али сумњам да ће поред нашег судства нешто истерати. Једино кад би могао да их тужи у Холандији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online