Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.02.2010.
09:06 >> 09:14h
Vestionline A

Kralj soula prvi put u Srbiji

Kralj soul muzike Solomon Bark (Solomon Burke) nastupiće 12. avgusta sa svojim bendom na otvaranju ovogodišnjeg Nišville jazz festivala u niškoj Tvrđavi – potvrdio je direktor Festivala Ivan Blagojević.

Jedan od najznačajnijih (a tokom mnogih decenija i najaktivnijih) pevača i autora u istoriji soula i ritma i bluza, za koga Tom Vejts tvrdi da je “arhitekta američke muzike”, nastupiće uz pratnju svog kompletnog velikog benda (gitara, bas, bubnjevi, klavijature, duvači, gudači i prateći vokali) i to će biti njegovo prvo gostovanje u Srbiji tokom karijere duže od pola veka.


Kraljevski tron i crvene ruže

 

Zbog svoje težine, Solomon Bark tokom svojih nastupa sve vreme sedi na prestolu, a organizatori su dužni da obezbede i prilaz za kolica kojima ga na binu dovoze do soul trona. U ugovoru, kao posebna stavka stoji i to da je organizator dužan da obezbedi sto crvenih ruža sa dužim drškama koje su očišćene od trnja – pošto cveće do kraja koncerta završi u publici

Zajedno sa (pokojnim) Vilsonom Piketom i Otisom Redingom, Solomon Bark je tokom šezdesetih bio udarna igla izdavačke kuće "Atlantik" (kada se okrenuo ka “sekularnijem” tretmanu soula) i imao presudni uticaj na stil mnogih poznatih pevača i sastava.

Između ostalih i na Rollingstonse koji su praktično počeli pod njegovim direktnim uticajem i koji i danas izvode Solomonove klasike “Cry to me” i “Everybody need somebody to love” (koja je ponovo reaktelizovana u izvođenju The Blues Brothers).

Spisak njegovih sledbenika sa kojima je nastupao je impresivan: Erik Klepton, Tom Džones, Robert Plant, Elvis Kostelo, Bob Dian, Van Morison, Doli Parton, Areta Frenklin, Nora Džones, Džoni Dep, Džeri Li Luis, Dr Džon, Don Vas, Swamp Dogg....

Iako je stil ovog gorostasa u svakom pogledu (težak je skoro 200 kilograma) kombinacija različitih stilova (bluz, kantri, gospel) Solomon je poznat kao jedan od najupornijih soul čistunaca koji nikada nisu pristajali na komercijalne kompromise.

Priznanje za to je stiglo i kroz članstvo u skoro svim kućama slavnih kada je reč o popularnj muzici, ali i uručivanjem Gremi nagrade za najbolju savremeni bluz album “Don’t give up on me” iz 2002. godine na kojem su se kao autori pesama pojavili Elvis Kostelo, Den Pen, Nik Louv, Tom Vejts.


Godine 2006. Solomon Bark je objavio izuzetno interesantan country-soul hibrid, album “Nashville”, čime je na neki način anticipirao i svoje učešće na Nišville jazz festivalu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online